Şeful Poliţiei Locale Turnu Severin ridicat, pentru audieri într-un dosar de evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Micşoniu FOTO Corina Macavei
Nicolae Micşoniu FOTO Corina Macavei

Nicolae Micşoniu a fost ridicat în această dimineaţă de procurorii DIICOT Mehedinţi într-un dosar de evaziune fiscală. Au mai avut loc percheziţii în alte 37 de locaţii.

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi şi Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, Bucureşti, Ploieşti şi Timişoara au  efectuat joi  un număr de 85 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Mehedinţi, Gorj, Dolj, Dâmboviţa, Hunedoara şi Timiş în cadrul unei acţiuni vizând destructurare unei grupări infracţionale organizate specializată în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Oamenii legii au ridicat pentru audieri mai mulţi oameni de afaceri din judeţul Mehedinţi, administratori ai unor firme de constructii, pe soţia şefului Poliţiei Locale, dar şi un avocat.

Şeful Poliţiei Locale Turnu Severin, Nicolae Micşoniu, este un apropiat al primarului muncipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe. La iniţiativa primarului Constantin Gherghe, Poliţia Locală din Drobeta Turnu Severin are la dispoziţie lunar 6100 litri de carburanţi pentru autoturismele aparţinând instituţiei, o cantitate enorm de mare achitată din bani publici.. Primarul Constantin Gherghe a propus ca cele 17 autoturisme aparţinând acestei instituţii să aibă fiecare la dispoziţie lunar câte 350 de litri de carburanţi. În plus, Touaregul cu care circulă şeful Poliţiei Locale, Nicolae Micşoniu, are la dispoziţie o jumătate de tonă în fiecare lună. Şi asta în timp ce un poliţist local primeşte un salariu de mizerie, un salariu umilitor pentru un funcţionar care trebuie să aplice legea în oraş.

Dintr-un simplu sergent angajat la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, de unde a fost dat afară după comiterea unei infracţiuni la regimul circulaţiei, acesta a devenit patronul celei mai importante firme de pază din Turnu Severin. După ce a plecat din Jandarmerie, Micşoniu a fost asociat într-o firmă de pază, după care s-a despărţit de asociatul său şi a înfiinţat firma de pază “Vigilent Security”. Ulterior a devenit şeful Poliţiei Locale şi între timp a absolvit şi Colegiul Naţional de Apărare.

Firma de pază, administrată de soţia acestuia, a câştigat ani de-a rândul cele mai importante contracte cu statul. Numai din contractul cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, firma familiei Micşoniu câştiga anual 1 milion de euro.        

În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au identificat  mai mulţi agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor documente aferente unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin mai multe firme controlate de către ei au emis  facturi ce nu reflectă operaţiuni economice reale către acestea. Pentru a da o aparenţă de realitate a tranzacţiilor comerciale, grupul infracţional organizat a furnizat  aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor este achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente.

Ulterior, sumele erau retrase  în numerar în aceleaşi zile în care erau încasate  iar după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau  banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau  în patrimoniul firmelor deţinute.

Astfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au  efectuat livrări nereale de  mărfuri către  mai multe firme,  care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie  care a condus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ  28.900.000 lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal.
       

S-a reţinut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, au fost încasaţi aproximativ 85.129.000 lei de la un număr de  29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit nici un furnizor de către firmele controlate de grupul infracţional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv ,,borderouri achiziţii fier vechi”, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionarilor bancari.
        

La sediul D.I.I.C.O.T  - Biroul  Teritorial Mehedinţi vor fi  a duse în vederea audierii 38 persoane.  Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi Dolj, Mehedinţi şi Grupării Mobile de Jandarmi „ Fraţii Buzeşti” Craiova.
       

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite