Palatul Justiţiei din Turnu Severin se poate prăbuşi la un cutremur puternic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea care adăposteşte Judecătoria Turnu Severin şi Tribunalul Mehedinţi FOTO Corina Macavei
Clădirea care adăposteşte Judecătoria Turnu Severin şi Tribunalul Mehedinţi FOTO Corina Macavei

Zilnic, sute de oameni aflaţi în căutarea dreptăţii îi trec pragul. Puţini sunt însă cei care cunosc faptul că palatul de justiţie, cel care găzduieşte Judecătoria şi Tribunalul Mehedinţi, se numără printre clădirile istorice ale municipiului. Aici, arhitectura şi vechimea impozantei construcţii se îmbină armonios cu activitatea de înfăptuire a actului de justiţie. Grav este că la un cutremur puternic, clădirea se poate prăbuşi în orice moment.

Ultimele reparaţii capitale au fost făcute în 1980 pentru că la cutremurul din 1977 clădirea a suferit mari distrugeri. Situaţia este foarte gravă întrucât la un cutremur de 6 grade pe scara Richter există riscul ca această clădire să se prăbuşească. Practic, durata maximă admisă de folosire a unei clădiri din cărămidă cu plafoane din lemn, aşa cum este Tribunalul Mehedinţi, este de 70 de ani. Cu alte cuvinte termenul este depăşit de multă vreme. Nu se pune în discuţie problema consolidării pentru că ar fi inutil,  ar fi nevoie de o clădire nouă, însă deocamdată nu există fonduri pentru o asemenea clădire.

Datele istorice referitoare la anul în care a fost construită clădirea, care găzuieşte palatul de justiţie din municipiul Drobeta-Turnu-Severin sunt relativ puţine. Ceea ce se cunoaşte cu siguranţă este faptul că edificiul a aparţinut familiei boierului Grigore Miculescu, care, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, s-a numărat printre cei mai importanţi locuitori ai judeţului Mehedinţi. Cert este însă faptul că imobilul a avut la început o altă destinaţie, total diferită decât cea actuală.  „Se pare că documentele referitoare la această construcţie s-au pierdut în timpul primului Război Mondial, în timpul ocupaţiei germane a oraşului. Există o menţiune într-un document emis în anul 1940, atunci când sub regimul mareşalului Antonescu, s-a făcut un inventar al tuturor clădirilor din Mehedinţi, dar şi din toată ţara. Mai mult, atunci s-a înfiinţat un departament intitulat <<Ministerul Inventarului>>,  iar clădirea este înregistrată în documentele primăriei oraşului Drobeta-Turnu-Severin, datând din acest an - în care se menţionează că a fost construită în 1904. În realitate, după opinia mea, este o clădire mult mai veche, deoarece a aparţinut lui Grigore Miculescu - una din personalităţile de seamă ale judeţului, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Grigore Miculescu s-a născut în 1830, la Cerneţi. Era unul dintre oamenii de seamă ai judeţului, care avea o instrucţie de factură occidentală. El s-a implicat în opera de modernizare a ţării. Revenind la această casă, după părerea mea, ea a fost construită probabil  în anul 1870, până spre 1880, pentru că în 1882, Grigore Miculescu a murit la Paris, după ce se exilase ca urmare a activităţii sale anticarliste. Practic, a fost vândută statului la o dată pe care nu o putem stabili. Ea a fost folosită apoi ca sediu al Tribunalului Mehedinţi. De precizat că, atunci când a fost construită, casa a servit ca han. Avea o curte interioară,  unde trăgeau carele, actuala curte a tribunalului avea o altă organizare a interiorului”, a declarat prof. dr. Tudor Răţoi, directorul Arhivelor Naţionale Mehedinţi.

Figurează pe lista monumentelor istorice

De-a lungul timpului, clădirea a suferit numeroase modificări interioare,  aşa că aspectul de han, cu încăperi multe, a fost înlocuit cu spaţiile necesare desfăşurării actului de justiţie. După cutremurul din martie 1977, aceasta a fost consolidată, astfel că aspectul interior a suferit noi modificări. Arhitectura specifică zonei, dar şi autenticitatea edificiului au determinat autorităţile să includă clădirea în lista monumentelor istorice. „Este un imobil parter plus II, se încadrează arhitecturii zonei. Nu este <<spartă>> arhitectura zonei prin înălţimea imobilului. Din păcate, autorităţile comuniste au înălţat acele blocuri-turn de pe Bulevardul Carol, care au mai stricat din arhitectura locului. Există arcade, coloane în stil baroc, elemente care fac ca acest imobil să fie important pentru comunitate şi să figureze pe lista monumentelor istorice. Acest imobil se află pe lista monumentelor de cel puţin 60 de ani”, a spus Cătălin Pătroi, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Mehedinţi. Până când va mai servi actuala clădire înfăptuirii actului de justiţie nu se ştie. Ca urmare a cutremurelor din 1941, 1977, 1986 şi 1990, structura de rezistenţă a imobilului a fost afectată serios, aşa că edificiul are nevoie de serioase lucrări de consolidare. În plus, Ministerul Justiţiei a aprobat, în noiembrie 2010, construirea unui nou palat de justiţie.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite