Legumele şi fructele care previn cancerul. Top zece alimente care nu trebuie să lipsească din meniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legume sănătoase pentru consum
Legume sănătoase pentru consum

Cerealele şi fructele sunt alimentele de bază dacă dorim să trăim sănătos. Fructele trebuie consumate crude sau cât mai puţin modificate prin coacere/fierbere şi neaparat integral. Un specialist mehedinţean explică ce legume şi fructe ar trebui să consumăm pentru a încerca să prevenim un eventual cancer.

Medicul Cristian Jianu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin, spune că sănătoase pentru organism sunt fructele şi legumele crescute natural, în condiţii biologice, fiindcă au cantitatea optimă de antioxidanţi, adică de substanţe care luptă împotriva radicalilor liberi, un soi de produşi de degradare ai metabolismului celular.

„Legumele şi fructele în general trebuie consumate cele de sezon, adică legumele şi fructele care sunt în tot timpul anului în supermarketuri şi care au prezentări cât mai atractive pentru consumatori n-aş putea să spun că ele sunt la fel de sănătoase ca legumele şi fructele care se mănâncă sezonier. Ba, mai mult, depinde ce conservaţi sunt utilizaţi pentru că de multe ori le consumăm crezând că ne facem bine, când de fapt ne facem mai mult rău. Cu alte cuvinte, organismul nostru este reglat ca acum 100.000-200.000 de ani când a apărut specia noastră. Ele este reglat în aşa fel încât să recunoască anumite lucruri care erau pe planetă de-a lungul mileniilor în lunile respective pentru că există o legătură indisolubilă între om şi mediul ambiant”, spune medicul Cristian Jianu.

1. Într-un top al fructelor bune pentru consum sunt fructele de pădure: afinele, murele, zmeura, merişorul, dar şi căpşunile fiindcă au o cantitate foarte mare de antoxidanţi. De pildă afinele au antioxidanţi de trei ori mai mult decât vinul sau ceaiul verde. De asemenea, căpşunile sunt extrem de bogate în vitamina C. Merişorul conţine substanţe care combat microbii care favorizează infecţiile urinare.

2. Un alt fruct care este foarte sănătos este strugurele, renumit prin magneziul lor, prin faptul că au în coajă antioxidanţi în cantitate cu atât mai mare cu cât fructul este mai închis la culoare. Strugurii au în ei resveratrol, un antioxidant puternic, care întârzie îmbătrânirea şi luptă împotrica cancerului şi care au o putere extraordinar de mare de a curăţi radicalii liberi din celule. Medicul Cristian Jianu recomandă ca în perioada aceasta a anului să consumăm stafide şi nu struguri, pentru că sunt mult mai utile: 40 de grame de stafide au de trei ori mai mulţi antoxidanţi decât un pahar de vin, de pildă.

3. Un alt fruct foarte util este avocado, care conţine glutation, ce ajută la neutralizarea grăsimilor nocive din alimente, la scăderea colesterolului . De asemenea, în avocado mai există acid folic, care este foarte util mecanismelor de apărare ale organismului împotriva infecţiilor de tot felul.

4. Citricele au vitamină C, cele mai bogate în această vitamină sunt kiwi. Ele sunt foarte sănătoase fiindcă această vitamină pe care o conţin contribuie la curăţarea celulelor de radicali liberalii şi contribuie la mecanismele de întărire a imunităţii organismului.

5. Merele scad riscul de cancer de colon, de cancer de sân, scad tensiunea arterială, scad riscul de diabet. Merele au în coaja lor quercetină, care este o subtanţă foarte activă în lupta împotriva cancerului.

6. O legumă sănătoasă este roşia, care conţine licopen, foarte utilă ca substanţă în lupta cancerului de prostată şi a tumorilor urinare. Roşiille sunt extrem de bune consumate sub formă de suc de roşii.

7. Spanacul, care conţine betacaroten şi luteină, este bun în creşterea imunităţii, este antioxidant. Este recomandat să fie consumat fiert sau sub formă de salată.

8. Ceapa are un conţinut mare de antioxidanţi, e bună pentru creşterea imunităţii, combaterea infecţiilor.

9. Broccolii, care conţine sulforafan, vitamină C, betacaroten şi luteină este  un soi de aliment miraculos în lupta împotriva cancerului, în creşterea imunităţii, în întârzierea proceselor de îmbătrânire a organismului.

10. Varza consumată crudă sau fiartă uşoar are o capacitate antioxidantă  foarte mare. Varza reprezintă un aliment foarte sănătos. Când se consumă carne, o salată de varză crudă servită înainte este totdeauna foarte utilă pentru că ajută la scăderea absorbiţiei grăsimilor dăunătoare din produsele de carne.

Medicii ne trag însă atenţia că toate aceste fructe sunt bogate în calorii, ele nu înlocuiesc mâncarea, ci trebuie servite ca gustări.

„Mâncăm să zicem un măr de două ori pe zi, dimineaţa la ora 10,00 la gustare şi seara la gustarea de la ora 17,00. De asemenea, nu trebuie să facem cure de fructe. Fructele se consumă de două, trei ori pe zi, un singur fruct o singură dată, pentru că ele au calorii foarte multe şi de multe ori noi credem că slăbim ţinând cură de fructe şi, de fapt, nu slăbim, adăugăm calorii fără să ne dăm seama şi ori ne supralimentăm fără să realizăm. Ca să nu mai spun că sunt unele fructe care irită stomacul de-a dreptul când le consumi în cantitate mare cum sunt citricele, bogate în vitamina C”

mai spune medicul Cristian Jianu.

Cris Roată, bloger-ul din spatele Cook it fit (www.cookitfit.com), care promovează un stil de viaţă sănătoasă, instructor de Fitness în Düsseldorf  (Germania), spune că dieta noastră de zi cu zi ar trebui să fie cât mai variată în fructe şi legume, astfel încât să ne asigurăm că indiferent de forma în care se găseşte un anumit antioxidant, organismul nostru va beneficia de el. Cu cât oferta este mai variată şi colorată, cu atât şansele de a ne atinge necesarul zilnic sunt mai crescute.

Cris Roată face câteva recomandări de reţete în care să integrăm cât mai multe fructe pentru cititorii “Adevărul”: 

1. Fulgi de ovăz cu fructe de pădure, seminţe chia şi nuci.

Trebuie neapărat să mergi la un magazin Plafar sau un magazin BIO ca să cumperi fulgii de ovăz în starea lor naturală. Nu recomand să cumpăraţi cerealele din magazine care conţin zaharuri şi multe alte denumiri de ingrediente pe care nici nu le pot pronunţa. O dată ce ai fulgii de ovăz, adaugă 5 linguriţe de fulgi de ovăz într-un bol/farfurie de mic dejun, 1 linguriţă de seminţe chia, 3 nuci, fructele de pădure cât mai felurite, 4 linguriţe de iaurt grecesc, 1 linguriţă de miere şi adaugă laptele tău preferat deasupra. Amestecă-le bine pe toate şi serveşte-le imediat.Acest mic dejun consistent conţine mai toţi nutrienţii de care corpul are nevoie să înceapă ziua bine (proteine, antioxidanţi, vitamine, omega-3 şi minerale).

2. Formula perfecta pentru un Smoothie delicios şi fără îndulcitori. Eu nu folosesc niciodată îndulcitori de nici un fel în smoothie-urile mele. Prefer să adaug un fruct în plus şi să am doar vitamine în pahar (fără zaharuri). Fructele conţin şi ele într-adevăr zaharuri naturale, dar pe lângă asta mai conţin vitamine, minerale şi fibre care sunt esenţiale în funcţionarea corectă a organismului.

Formula pe care o recomand este de 70/30 - 70% fructe şi 30% legume. Eu folosesc de multe ori o mână de spanac proaspăt la care adaug 1 măr, 2 mandarine şi jumatate de avocado (sau banană) pentru o consistenţă cremoasă. Dacă nu este suficient de dulce, mai adăugaţi o mandarină sau jumătate de măr.

3. Pentru această îngheţată de casă, ai nevoie doar de o mână de zmeură, o mână de afine, 2 caise, jumătate de mango (care poate fi înlocuit cu un alt fruct zemos), 300 ml iaurt grecesc, un puc de ghimbir decojit şi tocat mărunt, 3 frunze de mentă proaspătă, 1 lingură de scorţişoară şi 1 lingură de miere.

Simplu şi rapid, mixează toate ingredientele într-un blender. Apoi adaugă crema într-un recipient de plastic şi las-o la congelator pentru câteva ore. Poate fi servită cu extra iaurt, un pic de miere şi nuci sau seminţe.

Vă mai recomandăm:

Ponturi pentru creşterea imunităţii organismului. Care este cel mai puternic „medicament“ oferit de natură

Spune-mi ce te doare ca să-ţi spun ce să mănânci!

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite