Generalul Adrian Soci, condus pe ultimul drum cu onoruri militare la Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecut în nefiinţă fulgerător şi mult prea devreme, generalul Adrian Soci a  fost condus miercuri, 19 aprilie, pe ultimul drum de familie, rude, prieteni, dar şi de camarazii săi care au ţinut să îşi ia rămas bun aşa cum se cuvine, de la un om de înaltă ţinută. Înmormântarea a avut loc la Drobeta Turnu Severin, localitatea de domiciliu a generalului de brigadă.

Generalul de brigadă Adrian Soci a încetat din viaţă chiar în noaptea de Înviere, după ce, cu o săptămână în urmă, suferise un atac cerebral şi intrase în comă. Fostul comandant al Brigăzii 9 Mecanizate de la Constanţa a fost internat la Spitalul Militar Central, unde însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa. Adrian Soci avea doar 52 de ani şi o carieră militară de invidiat. Apropiaţii spun că era sănătos tun  şi că niciun semn nu a prevestit nenorocirea care avea să se întâmple. 

Trupul neînsufleţit al generalului a fost adus la o capelă privată din Drobeta Turnu Severin şi o gardă de onoare formată din patru militari a făcut de strajă zi şi noapte. 

Efectivele din garda de la sicriu au purtat ţinuta specifică misiunilor din Afganistan, iar pe mâneca stângă, deasupra cotului, banderola de doliu. Tot astăzi, comandantul gărzii la sicriu a organizat ultimul schimb de onoare format din patru generali ai Armatei Române. Pe capacul sicriului s-a fixat şapca şi drapelul României, iar sicriul a fost aşezat pe un afet de tun.

image

La Drobeta Turnu Severin a plouat fără întrerupere miercuri de parcă generalul Adrian Soci ar fi vrut să-şi arate astfel regretul că a plecat mult prea devreme din această lume. Dacă de undeva, din Ceruri, a putut privi, generalul a văzut însă că toţi camarazii săi din toată ţara, Bucureşti, Buzău, Craiova, Constanţa, Brăila,  Galaţi  şi, bineînţeles, Drobeta Turnu Severin au ţinut să fie prezenţi la înmormântare.

image

Amintim aici pe generalul Nicolae-Ionel Ciucă, şeful Statul Major General împreună cu o delegaţie de ofiţeri, generalul de brigadă Virgil-Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, general-maior Petrică-Lucian Foca, comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica, generalul de brigadă Daniel Petrescu, comandantul Brigăzii 2 Infanterie Rovine Craiova, colonelul Laurenţiu Mandocescu, comandantul Centrului Militar Judeţean Mehedinţi şi mulţi alţii.

De la orele 13:00, cortegiul funerar a părăsit capela funera pentru a merge la Biserica Catolică „Sfântul Anton“, unde de la orele 14:00 a fost oficiată slujba religioasă, iar în jurul orelor 15:30, cortegiul funerar a ajuns la Cimitirul Catolic din Drobeta Turnu Severin.

image

Generalul Adrian Soci a fost un militar extrem de apreciat. Acesta s-a remarcat în special în misiunile externe la care a luat parte, în Afganistan, în 2005 şi 2008, el fiind şi decorat pentru meritele sale deosebite de preşedintele României, de şeful Statului Major General, dar şi de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

Din octombrie anul trecut, generalul Adrian Soci devenise locţiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica“ din Buzău.

Adrian Soci era absolvent al Academiei Forţelor Terestre de la Sibiu şi urmase numeroase cursuri de specializare în domeniul militar atât în ţară, cât şi în străinătate. Din 2010, generalul era doctor în ştiinţe militare.

CV-ul generalului Adrian Soci

Generalul Adrian Soci s-a născut la 25 martie 1965, în localitatea Săboani, judeţul Neamţ.
Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri activi "Nicolae Bălcescu" Sibiu (1986) şi al Facultăţii de Comandă şi Stat Major Trupe de Uscat (AISM) din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare (UNAp) (1994), ofiţerul de carieră Adrian Soci a absolvit mai multe cursuri de specializare în ţară şi în străinătate: Curs de perfecţionare a pregătirii ofiţerilor pe linie mobilizare, personal şi evidenţă efective la Corpul 3 Armată "Mihai Viteazu" (iulie 1998); Curs de perfecţionare a abilităţilor de comunicare în limba engleză, organizat de Canadian Force Language School — (Det.) Borden — Ontario (Canada) (ian.-iun. 2006); Curs postuniversitar de conducere în Managementul Educaţional al Resurselor Apărării şi Achiziţiilor în cadrul UNAp (oct. 2008 — febr. 2009) şi Colegiul de Apărare NATO de la Roma (Italia) (febr.-iul. 2009), potrivit www.jointphq.ro.

În 2010, a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare.

A îndeplinit, pe rând, funcţiile: comandant pluton şi comandant companie la U.M. 01027 Piatra Neamţ şi U.M. 01630 Drobeta Turnu Severin (1986-1992); comandant batalion în cadrul Regimentului 114 Mecanizat Rahova (1994-1995); şef birou pregătire pentru luptă în Batalionul 115 Infanterie/Brigada 114 Infanterie Moto (1995-1997); şef stat major la Batalionul 115 Infanterie/Brigada 114 Infanterie Moto (1997-2000); şef al personalului în Comandamentul Brigăzii 114 Infanterie Moto (2000-2002); ofiţer 2 Birou planificare operaţii/Secţia operaţii/Comandamentul Corpului 1 Armată Teritorial "Ioan Culcer" ( 2002-2004); comandant al Batalionului 300 Infanterie Mecanizat "Sfântul Andrei" (1 mart. 2004 — 1 oct. 2009); comandant Batalion Manevră, misiunea ENDURING FREEDOM TO Afganistan (ian.-iul. 2005); comandant Batalion Manevra, misiunea ISAF III TO Afganistan (ian.-iul. 2008); şef de stat major al Brigăzii 9 Mecanizată "Mărăşeşti" (1 oct. 2009 — 5 dec. 2013); Comandant al Brigăzii 9 Mecanizată "Maraşeşti" (5 dec. 2013 — 26 oct. 2016). Din 26 octombrie 2016, îndeplinea funcţia de împuternicit locţiitor al comandantului Diviziei 2 Infanterie "Getica", potrivit sursei www.jointphq.ro.

Pentru merite deosebite, generalul de brigadă dr. Adrian Soci a fost decorat cu mai multe ordine, medalii şi diplome: Semnul onorific în Serviciul Patriei pentru 20 de ani de activitate, conferit prin Decretul nr. 1214 din 1 noiembrie 2006; Virtutea militară în grad de cavaler, Decretul nr. 1091 din 15 august 2004 (cu însemne pentru militari); Emblema de Merit a Forţelor Terestre, Decretul nr. 504 din 5 august 2008; Bronze Medal a SUA, în 2005, oferită de comandantul Brigăzii "BRONCO", col. Petersen Jason; Virtutea militară în grad de cavaler, Decretul nr. 745 din 27 iulie 2008 (cu însemne pentru război); Medalia "NATO — non article five", acordată în Afganistan, 2008; Emblema de Onoare a SMG conform SPD 22 din 8 octombrie 2009. Era căsătorit şi avea un copil.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite