Fermierii trebuie să-şi înscrie ovinele şi bovinele în Registrul genealogic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unei întâlniri cu cresătorii de ovine şi bovine din Mehedinţi, directorul regional al Agenţiei Naţionale de Ameliorare şi Reproducţie Zootehnică, Andi Nuţă, a vorbit despre importanţa înscrierii efectivelor de ovine şi bovine în Registrul genealogic al rasei  ca şi condiţie necesară pentru primirea banilor europeni.

La nivelul întregii ţări, conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii, dintre cele aproximativ 3,5 milioane de ovine pe care le deţin fermierii şi crescătorii individuali, doar 200.000 sunt înscrise în Registrul genealogic. Situaţia este valabilă şi pentru judeţul Mehedinţi, doar o mică parte dintre ciobani înscriindu-şi efectivele de oi în acest registru.

Cel mai probabil, crescătorii s-au ferit să-şi declare animalele de teama plăţii unor noi taxe, însă acum riscă să nu mai primească subvenţia de la Uniunea Europeană dacă nu se conformează acestei cerinţe.

2015 a fost an de graţie pentru crescătorii de ovine, ei fiind scutiţi de această obligativitate, stabilită la nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeană. Anul trecut, ciobanii au avut de primit sprijinul cuplat, constând în aproximativ şapte euro/cap de animal , chiar dacă nu avut oile înscrise în cartea de rasă. Pentru 2016 însă, crescătorii de ovine vor pierde subvenţia pe cap de animal dacă nu îndeplinesc acest criteriu de eligibilitate.

Crescătorii de animale au adus în discuţie în cadrul întâlnirii o problemă cu care se confruntă şi anume aceea că există animale cu apartenenţă la rasă, înscrise deja în Registrul Genealogic, dar în baza de date la medicul veterinar sunt trecute ca metişi, aspect care  trebuie modificat.

image

 FOTO Întâlnirea a avut loc la sediul Direcţiei Agricole Mehedinţi

„Sunteţi principalii beneficiari ai acestui control, care are drep scop certificarea valorii genetice a animalelor d-voastră şi a rasei. În momentul în care aveţi animalele înscrise într-un registru genealogic acel registru se numeşte şi registru de rasă. Animalele respective corespund rasei în care sunt înscrise. Pentru asta la bovine s-a convenit de către Ministerul Agriculturii să se modifice rasele şi în paşapoartele la bovine unde este trecut eronat metis, dar cu condiţia de bază ca în fermă să fie animal de rasă pură pe care îl certifică Oficiul de Zootehnie”, le-a precizat, la Drobeta Turnu Severin, la sfârşitul acestei săptămâni, directorul regional al Agenţiei Naţionale de Ameliorare şi Reproducţie Zootehnică, inginerul zootehnic Andi Nuţă.

Obligativitate: înscrierea într-o asociaţie

Ca să se înscrie în Registrul Genealogic crescătorii trebuie să efectueze mai întâi COP, controlul oficial al performanţelor după origine şi productivitate sau după performanţă proprie. Fermierii trebuie să se adreseze unei asociaţii acreditate sau pot merge la prima asociaţie din judeţ despre care ştiu.

Până la această dată doar 80 de fermieri din cei aproximativ 1200 care activează în judeţul Mehedinţi s-au înscris în Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine şi Caprine.

image
FOTO Eugen Nişulescu „Oile sunt înscrise în registrul genealogic, intră în patrimoniul genetic al ţării şi cu acesta se prezintă România la Uniunea Europeană. Este importamt de ştiu că în acest registru nu se pot înscrie orice fel de animale, ci numai cele reprezentative, animalele trebuie să fie frumoase, să aibă calitte, greutate, cu valoare zootehnică ridicată”, a declarat, la rândul său, Eugen Nişulescu, preşedintele Asociaţiei Judeţeane a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Mehedinţi.

După ce fermierul depune cererea că doreşte controlul originii şi al productivităţii, o comisie din cadrul asociaţiei trebuie să se deplaseze la ferma respectivă şi să constate că acele animale au apartenenţă la rasă.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite