Fermierii din Gârla Mare sunt nemulţumiţi din cauza păşunatului ilegal practicat pe teritoriul localităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intâlnirea fermierilor cu autorităţile FOTO Corina Macavei
Intâlnirea fermierilor cu autorităţile FOTO Corina Macavei

Cetăţenii din Gârla Mare sunt nemulţumiţi că pe teritoriul comunei sunt lăsate animale nesupravegheate, care păşunează ilegal, distrugând culturile agricole şi producând pagube însemnate, de aceea, au apelat la sprijinul autorităţilor pentru a rezolva această problemă.

Primarul comunei Gârla Mare, Dumitru Baicu, a solicitat sprijinul poliţiei pentru stoparea acestor fapte. Convocaţi de Primărie, fermierii şi proprietarii de terenuri s-au întâlnit cu reprezentanţii autorităţii locale, dar şi cu poliţia pentru a stabili ce măsuri trebuie luate pentru prevenirea faptelor de distrugere a culturilor agricole.
„Mulţi cetăţeni ai comunei ne-au sesizat faptul că în vreme ce ei investesc în culturi, există anumite persoane, care le distrug munca de o viaţă. Nu este normal ca anumiţi proprietari de animale să îşi ducă ovinele la păşunat pe terenul altor cetăţeni ai comunei. Noi îi sprijinim pe toţi crescătorii de animale din comună, însă, aceştia trebuie să se asigure că deţin în proprietate, concesiune sau arendă terenurile necesare furajării animalelor. S-a stabilit ca, în cazul în care aceste situaţii se repetă, poliţia ne va sprijini în evacuarea şi amendarea celor care încalcă legea şi produc pagube cetăţenilor”, a declarat Dumitru Baicu, primarul comunei Teliu.

Anul acesta, ferma agricolă de la Gârla Mare, una din cele mai importante din judeţul Mehedinţi, a fost în repetate rânduri afectată de proprietarii de animale, care le lasă în voie la păscut pe terenurile cultivate cu grâne.

„Este o acţiune benefică şi ar fi bine ca astfel de activităţi să fie organizate în tot judeţul pentru că nu numai la Gârla Mare se întâmplă astfel de fapte. Eu am fost afectat, peste 100 de hectare cu orz au fost distruse de animalele lăsate în voie la păscut”, spune Cornel Stroescu, administratorul fermei şi preşedintele Camerei Agricole Mehedinţi.

De cealaltă parte, oierii spun că păşunea comunală a devenit tot mai mică pe an ce a trecut fiindcă Primăria a concesionat diverse suprafeţe, astfel că în prezent nu mai au unde să meargă cu animalele la păscut. „Suntem nemulţumiţi fiindcă nu avem deloc libertate, nu avem unde să mergem cu animalele la păscut. Unde să ne ducem cu ele, încotro să o luăm?”, spune revoltat Florin Bucă. O bătrânică crede însă că dacă există bunăînţelegere şi respect pentru ceilalţi cetăţeni, problema păşunatului se poate rezolva. „Eu sunt cu oile în câmp acum, iar mâine le iau şi le duc unde am plătit păşune pentru vite, nu le las pe pământul oamenilor. Şi eu am plătit un pogon de grâu şi nu mi+ar plăcea să mi-l dustrug animalele cuiva” zice Florea Ivaşcu.
Reprezentanţii Poliţiei precizează că fermierii care încalcă legea riscă amenzi usturătoare şi chiar dosar penal pentru dustrugere.

„Este o problemă destul de delicată, de aceea ne aflăm aici şi vom mai organiza astfel de acţiuni ori de câte ori va fi nevoie. Sper ca cetăţenii să se înţeleagă, oamenii să se respecte reciproc, să dea dovadă de solidaritate, să fie mai civilizaţi. E păcat să se producă pagube pe terenul unor cetăţeni care muncesc şi care investesc sume de bani. Suntem alături de autorităţile publice locale, îi spijinim pe colegii noştri din mediul rural şi încercăm să-i determinăm pe oameni să fie mai responsabili”, a declarat comisarul Mirela Bragă de la IPJ Mehedinţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite