UPDATE Europarlamentare 2014. Live text. Ora 21,00, prezenţă la vot: 40,17% în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 240.000 de alegători sunt aşteptaţi la urne în Mehedinţi FOTO Corina Macavei
Peste 240.000 de alegători sunt aşteptaţi la urne în Mehedinţi FOTO Corina Macavei

Pentru alegerile europarlamentare 2014, în judeţul Mehedinţi sunt înscrişi pe listele permanente 240.439 alegători, 94.302 fiind în municipiul Drobeta Turnu Severin, iar restul în celelalte oraşe şi comune din judeţ.

UPDATE 22,30 Potrivit BEJ Mehedinţi, la ora 21,00, prezenţa la vot în judeţul Mehedinţi a fost de 40,17 la sută. În mediul urban prezenţa a fost de 33,36 la sută, iar în mediul rural de 47,47 la sută.

UPDATE ORA 21.05 Prezenţa la vot în Mehedinţi la ora 19 era de 33,16 procente.

UPDATE 13.00 Conform Biroului Electoral Judeţean Mehedinţi, prezeţna la vot în judeţ, la ora 13.00, era 15,30%, mai mare decât media naţională. La aceeaşi oră, media naţională era de 12,54% (mai mare faţă de europarlamentarele din 2009 - 10,24%). 

UPDATE 11.00 Conform Biroului Electoral Judeţean Mehedinţi, prezeţna la vot în judeţ, la ora 10.00, era 5,03%, mai mare decât media pe ţară. Media naţională: 4,61% (mai mare faţă de europarlamentarele din 2009 - 4,00% - si mai mare si fata de parlamentarele din 2012 - 4,52%)

UPDATE 9,30 Peste 1250 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenaţi duminică în judeţul Mehedinţi, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru protecţia celor 288 de secţii de votare,  pe timpul alegerilor pentru Parlamentul European precum şi a alegerilor parţiale pentru unele autorităţi locale.

Alegeri europarlamentare 2014, judeţul Mehedinţi. În total, pentru europarlamentarele 2014, judeţul Mehedinţi va primi 262.400 de buletine de vot, cu 10 la sută mai mult decât numărul alegătorilor. Din cele 262.400 de buletine de vot, 800 vor fi distribuite în două secţii distincte, câte 400 de fiecare, pentru Penitenciarul de la Turnu Severin şi secţia externă a penitenciarului de la Vînjuleţ.

Cel mai mare număr de votanţi sunt în municipiul Drobeta Turnu Severin, unde sunt aşteptaţi la urne 94.302 de cetăţeni cu drept de vot, urmat de municipiul Orşova cu 11.216 alegători.

La aceste liste vor exista liste suplimentare, iar cetăţenii aflaţi în tranzit pot vota pe aceste liste. “În măsura în care în ziua alegerilor nu se află în localitatea de domiciliu atunci evident că pot vota pe o listă suplimentară, se vor întocmi aceste liste de preşedinţii secţiilor de votare şi cu datele de identificare”, a precizat judecătorul Victor Roman, membru în BEJ Mehedinţi.

Potrivit prefectului judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, în judeţ au fost amenajate 285 de secţii de votare pentru alegerile europarlamentare. Pentru alegerile europarlamentare 2014, secţiile de votare se deschis la ora 7, 00 şi se vor închide la ora 21,00.

Pentru asigurarea unui proces electoral corect şi echidistant, la nivelul judeţului Mehedinţi, pe timpul desfăşurării alegerilor membrilor din România pentru Parlamentul European, vor fi angrenaţi peste 500 de poliţişti, 240 de poliţişti de frontieră, 190 de jandarmi şi 210 pompieri precum şi alte forţe ale Ministerului Afacerilor Interne.

Aproape 850 de angajaţi M.A.I., sunt angrenaţi în protecţia celor 288 de secţii de votare, amplasate în 254 locuri.

Vor fi luate măsuri de protecţie şi la cele 3 secţii de votare pentru alegerile parţiale pentru unele autorităţi locale.

Alţi 175 de poliţişti, în perioada desfăşurării procesului electoral, se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.

De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul judeţului, vor acţiona, conform competenţelor, 160 de poliţişti, constituiţi în 35 de echipe operative.

Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 70 de angajaţi M.A.I., care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru.

Astfel, în total, peste 1250 de angajaţi M.A.I. vor fi angrenaţi în misiuni, astăzi, 25 mai 2014, pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral.


În Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Mehedinţi se află încarcerate 4 persoane, toate cu drept de vot. Dintre acestea, 3 şi-au exprimat dorinţa de a-şi exercita dreptul de a vota.

De asemenea, la nivelul judeţului nu sunt persoane arestate la domiciliu.

UPDATE 11,00 Judeţul Mehedinţi se află între primele cinci judeţe pe ţară, privind prezenţa la urne la alegerile europarlamentare, până la ora 10.00, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), procentul de prezentare fiind de 6,03%.

Astfel, potrivit informaţiilor furnizate de BEC, procentul de prezentare la vot, la alegerile europarlamentare, era la ora 10.00 de 4,61%, la nivel naţional, 4,3% fiind prezenţa în mediul urban.
Judeţul Mehedinţi se află pe locul cinci, cu o prezenţă de 6,03%.

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoraj Judeţean, până la ora 11.00 nu se înregistraseră incidente în procesul de vot în judeţ.

Totuşi, membrii mai multor secţii de votare din Drobeta Turnu Severin au semnalat un număr mare de alegători care se prezintă în alte secţii decât cele de domiciliu şi votează pe listele speciale.

UPDATE 12,00 Vicepreşedintele PNL, Mihai Stănişoară, a votat la secţia de votare nr. 3 din Drobeta Turnu Severin, amenajată în cadrul şcolii nr. 10.

Deputatul de Mehedinţi spune că a votat cu gândul pentru „un Mehedinţi integrat cu adevărat în Europa”.

„Am votat din inimă, din suflet şi cu mintea, adică şi obiectiv, dar şi afectiv pentru un nou început, pentru un nou Mehedinţi, un Mehedinţi integrat cu adevărat în Europa. Practic, pentru o viaţă în acest oraş, în acest judeţ, care să se ridice la nivelul standardelor europene”, a declarat Mihai Stănişoară, după ce şi-a exercitat dreptul de a vota.

Parlamentarul mehedinţean a mai spus că are convingerea că nu vor fi incidente şi „sigur bine ar fi să vină cât mai mulţi cetăţeni la vot, să nu voteze prin absenţă”.

UPDATE 12,45 Primele nereguli au fost deja sesizate de către membrii secţiilor de votare ai Partidului Naţional Liberal. În cinci secţii de votare din judeţ, liberalii au sesizat o serie de nereguli cu privire la urna mobilă.

Astfel de constestaţii au fost depuse în secţiile de votare din Rogova, Vînjuleţ, Gîrla Mare, Jiana şi Vînju Mare. Liberalii acuză faptul că, documentele care însoţesc urna mobilă, nu ar fi cele cerute de lege. Constestaţiile urmează să fie analizate de biroul electoral de circumscripţie.

UPDATE 15,00 Prezenţa la vot, la nivel naţional, la alegerile europarlamentare, era, la ora 13.00, de 12,54%, din care 12,09% în mediul urban şi 13,15% în rural, a anunţat, duminică, la 14.30, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ.

Prezenţa este mai mare decât cea înregistrată până la aceeaşi oră atât la alegerile europarlamentare din 2009 (10,24%), cât şi la cele din 2007 (11,67%).

Cea mai mare prezenţă se înregistra în: Olt - 17,62%, Dâmboviţa - 15,92%, Ilfov - 15,69%, Teleorman - 15,31% şi Mehedinţi - 15,3%.
Cea mai scăzută prezenţă se înregistra în: Maramureş - 9,02%, Timiş - 9,94%, Arad - 10,27%, Ialomiţa - 10,47% şi Iaşi - 10,77%.

UPDATE 15,40 Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi a primit până în jurul orelor 15 opt sesizări prin apelul unic 112, care vizau diverse nereguli în procesul de votare, la alegerile europarlamentare, între care turism electoral, mită şi amplasarea ilegală a banerelor de campanie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Nicolae Lohon, judeţul Mehedinţi se află pe locul al V-lea pe ţară în privinţa sesizărilor primite în ziua votului până duminică după-amiază, primindu-se opt astfel de sesizări.

Prin apelul 112, s-a anunţat că în cartierul Gura Văii al municipiului Drobeta Turnu Severin, un individ oferă bani contra votului, sesizarea nefiind confirmată în urma anchetei poliţiştilor.
La Orşova şi la Devesel s-au semnalat cazuri de turism electoral, cei care au semnalat anunţând că mai multe taxiuri pirat şi autoturisme înmatriculate în străinătate transportă persoane la seţiile de votare.

O altă sesizare a semnalat amplasarea unui baner electoral în apropierea unei secţii de votare, în acest caz, legea interzicând amplasarea afişelor electorale în secţii sau pe clădirile în care sunt amenajate secţii de vot.

UPDATE 17,00 Reprezenantanţii unui număr de cinci secţii de vot din Drobeta Turnu Severin şi din mediul rural au solicitat Biroului Electoral Judeţean să le fie distribuite alte liste suplimentare pentru alegerile europarlamentare, justificând că cele primite iniţial au fost completate cu alegători.

Potrivit informaţiilor furnizate de judecătorul Victor Roman, membru al Biroului Electoral Judeţean Mehedinţi, noi liste suplimentare au cerut duminică după-amiază secţiile 1, 26 şi 64 din Drobeta Turnu Severin şi secţiile 124 – Jidoştiţa, 213 – Malăvăţ.

În urma solicitărilor preşedinţilor secţiilor de votare respective, Biroul Electoral Judeţean a distribuit noi liste suplimentare, pe bază de proces verbal.

Iniţial, odată cu distribuirea materialelor necesare pentru alegerile europarlamentare, fiecare secţie a primit câte 10 liste suplimentare pe care pot vota alegătorii cu domiciliul în altă localitate decât cea în care se află secţia respectivă.

Pe de altă parte, potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi, duminică, până la ora 16 au fost făcute două sesizări de turism electoral, în localităţile Orşova şi Devesel, cei care au apelat 112 anunţând că mai multe maşini înmatriculate în alte state decât România transportă persoane către secţiile de votare.

UPDATE ora 17,50 Până la ora 16:00, şi-au exprimat opţiunile 18,41% din cetăţenii cu drept de vot: 17,11% în mediul urban, 20,18% în mediul rural.

Prezenţa este mai mare decât cea înregistrată până la aceeaşi oră la alegerile europarlamentare din 2009 (14,95%), dar mai mică decât la cele din 2007 (19,61%).

Marian Muhuleţ a precizat că, în 23 de judeţe, prezenţa la urne înregistrată până la ora 16.00 este superioară mediei naţionale.

Cea mai mare prezenţă se înregistra în: Olt - 25,07%, Ilfov - 23,75%, Mehedinţi - 22,92%, Dâmboviţa - 22,51% şi Prahova - 21,39%.

Cea mai scăzută prezenţă se înregistra în: Ialomiţa - 14,11%, Maramureş - 14,52%, Timiş - 15,38%, Arad - 15,59% şi Buzău - 15,62%

Vă recomandăm şi:

De ce merg la vot la alegerile europarlamentare                 În condiţiile unei prezenţe la urne estimată la cel mult 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, există voci care susţin boicotul la alegerile europarlamentare din 25 mai ca formă de sancţiune a clasei politice. Alţii susţin anularea votului ca instrument de presiune pentru reforma legilor electorale şi a partidelor politice. Am colectat aici o serie de păreri şi argumente ale celor care susţin participarea la alegerile europarlamentare.

Olandezii şi britanicii au dat startul alegerilor europarlamentare               Secţiile de votare pentru alegerile europene au fost deschise joi dimineaţa în Olanda, către ora locală 7.30 (8.30, ora României), lansând un scrutin la nivel european care va desemna 751 de deputaţi în Parlamentul European (PE), pentru un mandat de cinci ani, relatează AFP.

Românii şi Europarlamentarele 2014: cele mai ciudate momente dintr-o campanie „mioritică, lipsită de viziune”   Campania pentru europarlamentare 2014 din România nu a ieşit din tiparul campaniilor electorale anterioare, spun sociologii. Aceştia vorbesc despre o „campanie mioritică“, lipsită de viziune şi neinspirată din punct de vedere al comunicării, în care candidaţii au dovedit că nu au proiecte europene pentru România. O campanie din care nu au lipsit ciudăţeniile, din păcate „normale“ pentru ţara noastră.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite