Frigul face ravagii în şcolile şi grădiniţele din Turnu Severin: părinţii, nevoiţi să cumpere din banii lor calorifere
0
Elevii din Drobeta Turnu Severin suportă cu greu temperaturile scăzute din sălile de curs. În unele săli, în special la clasele primare, părinţii au pus mână de la mână şi au cumpărat calorifere electrice. Şi părinţii prichindeilor de la grădiniţe se tem ca micuţii să nu se îmbolnăvească din cauza temperaturilor scăzute.
Frigul s-a instalat în şcoli şi grădiniţe, iar părinţii şi dascălii se tem ca elevii să nu se îmbolnăvească. Aşa se face că părinţii au cumpărat pentru copiii lor calorifere electrice, astfel încât temperatura din sala de curs să fie cât de cât suportabilă.
„Este foarte greu pentru copii, este greu şi pentru noi, există o diferenţă foarte mare de temperatură între clasă şi coridoare. În clasă părinţii au asigurat căldura prjn cumpărarea unui calorifer electric şi a unui radiator, dar pe coridor este foarte frig. Copiii vin de la ora de educaţie fizică transpiraţi şi bineînţeles că există pericolul de răceală. Avem doi copii răciţi, au mai fost alţi doi copii bolnavi, şi chiar eu nu sunt în formă bună din cauza schimbării de temperaturii. A fost foarte frig în clasă, la fel ca pe coridor până când părinţii s-au organizat să asigure ceea ce trebuie pentru copiii lor”, a declarat Marilena Lupu , profesor la clasa a III-a, la o şcoală generală din Turnu Severin.
„A început să fie destul de frig şi noi ne îmbrăcăm mai gros. Acum sunt puţin răcită, dar am fost mai grav bolnavă, am luat pastile şi mi-a trecut. În clasă este puţin mai bine, dar pe hol este răcoare”, spune o elevă.
„Este frig pe hol, dar în clasă stăm cu uşa închisă, stăm îmbrăcaţi. Dacă nu vine căldura o să aducem radiatoare de acasă, nu putem să stăm aşa”, spune un elev în clasa a VIII-a.
„Nu sunt condiţii pentru copii”
Situaţia este la fel de gravă şi la grădiniţe. Părinţii îşi aduc opiii înfofoliţi şi se tem pentru sănătatea lor.
„Eu cred că ar trebui şi primarul acesta să se gândească la copiii aceştia amărâţi. Noi îi îmbrăcăm, îi înfofolim, dar acestea nu sunt condiţii pentru copii. Răcesc, trebuie să-i oprim acasă”, spune o mămică.
„Este frig dar ce să facem, cu cine să-i lăsăm acasă. Se îmbolnăvesc din cauza frigului, ne îmolnăvim şi nou după ei. Acum două săptămâni am răcit toţi în casă”, se plânge o altă mămică.
Purtătorul de cuvânt al grădiniţei nr. 3 din Turnu Severin, Eliza Săceanu, spune că încălzirea în săli este asigurată cu calorifere electrice:
„Momentan încălzirea este asigurată electric, avem calorifer în fiecare clasă şi între 1 şi 5 noiembrie am fost înştiinţaţi de către Primăria Drobeta Turnu Severin că ni se va căldură. Să sperăm că până pe 5 noiembrie nu va scădea temperatura foarte mult afară şi confortul termic să fie cât de cât asigurat”.
Primăria Turnu Severin spune că va rezolva problema încălzirii abia spre sfârşitul săptămânii viitoare. Severinul a rămas fără apă caldă şi căldură în momentul în care şi-a încetat activitatea Combinatul de Apă Grea de la Halânga, iar Termocentrala care asigura aburul tehnologic la combinat, dar şi agentul termic pentru Drobeta Turnu Severin a rămas fără cărbune pe stoc. Fiindcă nu s-a preocupat să aibă o centrală proprie pentru încălzirea oraşului, Primăria Turnu Severin a rămas descoperită, fără nicio altă variantă de încălzire. Aşa se face că doar Guvernul mai putea salva acest oraş de la frig, însă acest ajutor a venit abia vinerea trecută, banii fiind alocaţi în urma rectificării de buget.






