Documente ale municipalităţii severinene. Cum a depăşit municipalitatea anul de criză 1929

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia „Zilelor Severinului”, vineri după-amiază a avut loc lansarea volumului  al IX-lea din seria „Documente ale municipalităţii severinene”, semnat de prof. dr. Tudor Răţoi, directorul Arhivelor Naţionale Mehedinţi.

Prin apariţia acestui volum, sunt introduse în circuitul public 186 de documente provenind exclusiv din fondul administraţiei severinene din anul 1929.

A fost un an greu pentru municipalitatea severineană care a trebuit să găsească soluţii de atenuare, prin mijloace economice sau de solidarism social, a efectelor crizei economice, lăsând pe plan secund manifestările de ordin cultural.

„Este un an cu o administraţie care a funcţionat foarte bine dincolo de interesele de partid. Sunt pilduitoare discuţiile care s-au purtat în Delegaţia Permanentă şi în Consiliul comunal şi gradul înalt de respect reciproc manifestat pe care l-au manifestat membrii acestor două organisme ale administraţiei severinene. De pildă, Ion Gogan, care era liberal ca orientare politică a făcut apel şi a subliniat de foarte multe ori necesitatea de a trece peste toate diferenţele, aşa încât în acel an greu să lucreze cât mai constructiv şi în folosul oamenilor”, spune autorul volumului, prof. dr. Tudor Răţoi.

A existat din partea administraţiei publice locale un interes real ca în acel an de criză să uşureze viaţa oamenilor şi, într-adevăr, a şi reuşit la nivelul posibilităţilor pe care le-a avut la îndemână:

„S-au înfiinţat patru cantine care au funcţionat pe lângă şcolile primare din oraş şi care au dat hrana pentru 200 de copii, care erau completamente lipsiţi de orice posibilităţi de subzistenţă. S-a avut în vedere chiar şi adulţilor să li se acorde astfel de ajutoare însă posibilităţile nu au permis acest lucru. De asemenea, s-a avut în vedere ca alte ajutoare să pornească chiar în condiţiile grele spre alţi nevoiaşi. Spre exemplu, s-a trimis un ajutor către cartierul sârb din Târgovişte unde arseseră locuinţelor multor locuitori”.

Tot în 1929, două cantităţi a câte 66 şi 150 de vagoane de porumb au fost aduse pentru înfometaţii din judeţ în lunile februarie şi mai şi, ţinând cont de destinaţia lor, au fost scutite de primărie la plata taxei de uzaj al pavajului.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite