De ce nu reuşeşte Severinul să atragă investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Severinului, Constantin Gherghe FOTO Corina Macavei
Primarul Severinului, Constantin Gherghe FOTO Corina Macavei

După 1990, marile unităţi economice ale Severinului, odinioară unităţi etalon pentru industria României, şi-au închis porţile fie din cauza unui managament defectuos, fie pentru că nu au reuşit să se adapteze economiei de piaţă. Şi criza din ultimii ani şi-a spus cuvântul, multe societăţi comerciale fiind nevoite să-şi restrângă activitatea pentru că au rămas fără clienţii fideli.

Aşa se face că Mehedinţiul ocupă de câţiva ani un loc fruntaş în ceea ce priveşte rata şomajului, iar perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare. De ce alte oraşe din Vestul ţării, de exemplu, au reuşit să atragă zeci de investitori şi problema locurilor de muncă să fie rezolvată, iar Severinul nu a reuşit ? Nici măcar primarul municipiului, Constantin Gherghe, nu poate da un răspuns. De altfel, edilul şef al Severinului crede că în fişa de post a unui primar nu există obligaţia creării locurilor de muncă, dar că s-a creat o falsă impresie că un primar ori preşedinte de Consiliu Judeţean poate crea locuri de muncă din cauza politicienilor care în campaniile electorale fac promisiuni mincinoase.

„Probabil că nici d-avoastră presa nu aveţi prea mare vină când aduceţi în discuţie subiectul acesta sau imputaţi unei autorităţi locale fie că este primar fie că este preşedinte de Consiliu Judeţean. Până la urmă nu d-voastră sunteţi de vină că pedalaţi acest subiect. Sunt de vină cei care ies în faţa d-voastră cu anumite ocazii şi vreau să vă dau un exemplu: la alegerile locale profită de o mare problemă a comunităţii a lipsei locurilor de muncă, a unei rate de şomaj destul de ridicate, pedalează pe acest subiect şi spun <<alegeţi-mă pe mine primar că eu vă creez locuri de muncă>>. Din partea celui care face o asemenea promisiune este o mare minciună ca să nu-i spun altcumva, săracii oameni cred că fiindcă asta este nevoia reală a cetăţenilor”, spune primarul Constantin Gherghe.

Câţiva investitori, pe care îi poţi număra pe degete, s-au orientat totuşi spre Severin dar strict spre acele unităţi cu prestigiu, care aveau nevoie doar de infuzie de capital şi acces la piaţa internaţională. Este cazul fostei întreprinderi de vagoane din Drobeta Turnu Severin – MEVA SA, cu peste 100 de ani de tradiţie în industria românească, care a fost cumpărată de un investitor german. De asemenea, fosta fabrică de anvelope gigant Rotras din Turnu Severin, actualmente Euro Tyres Manufacturing, a fost cumpărată de un investitor american în anul 2007, care a creat peste 500 de locuri de muncă. Conducerea fabricii a cerut în repetate rânduri Primăriei Drobeta Turnu Severin sprijin pentru reabilitarea drumului care duce spre unitate, dar în zadar. Primăria oraşului nu a mişcat un deget pentru reabilitarea acestui drum, care este aproape impracticabil. La un moment dat chiar conducerea fabricii de anvelope îşi manifestase intenţia de a contribui financiar la repararea acestei artere pentru că diverşi furnizori şi transportatori au refuzat colaborări ulterioare după ce au văzut starea drumului.  Într-o petiţie on-line, Euro Tyres Manufacturing spunea în anul 2009 că “la organizarea de transporturi agabaritice firma Euro Tyres Manufacturing a fost obligată să "peticească" drumul, gropile adevăratele cratere formate puteau provoca balans şi automat avarierea pieselor transportate cu o valoarea de milioane de $ . Acest lucru a atras costuri suplimentare suportate de firma ETM;  Prejudiciu grav de imagine în relaţia cu numerasele delegaţii străine care şi-au exprimat atât entuziasmul (fiindcă au fost în stare să parcurgă “poligonul de tragere” fără a-şi avaria maşina) cât şi uimirea (făcând o paralelă între investiţia ETM şi indiferenţa autorităţilor locale privind drumul de acces)”.

Şi fiindcă e vorba de puterea exemplului, iar investitorii sunt atenţi la toate detaliile şi vin la negocieri cu acei primari dibaci care le oferă pe tavă tot ceea ce au nevoie la ce se pot aştepta din partea administraţiei publice locale dacă aceasta nu catadicseşte nici măcar să reabiliteze un drum care duce spre portul comercial al oraşului şi spre sediile multor unităţi economice?

Şi totuşi, primarul oraşului spune că a creat facilităţi pentru investitori, în sensul că Primăria municipiului Drobeta-Turnu-Severin acordă facilităţi fiscale investitorilor privaţi care vin să dezvolte o afacere pe teritoriul oraşului. “Din partea noastră au toată deschiderea”, ne-a declarat primarul Constantin Gherghe. Astfel, pentru investiţiile mai mari de 500.000 de euro şi crearea a cel puţin 50 de noi locuri de muncă în municipiul Drobeta-Turnu-Severin, ca urmare a investiţiei iniţiale, se acordă o reducere de 30% la plata impozitului pe clădiri şi o scutire de la plata impozitului pe teren aferent investiţiei. Pentru o investiţie mai mare de un milion de euro şi crearea a cel puţin 100 de locuri de muncă, Primăria municipală oferă o reducere de 40% la plata impozitului pe clădiri şi scutire la plata impozitului pe teren, iar pentru o investiţie cu o valoare mai mare de trei milioane de euro şi crearea a cel puţin 150 de locuri de muncă, investitorul va plăti un impozit cu 50% mai mic pe clădiri. Cea mai mare facilitate pe care Executivul o oferă investitorilor se referă la cei a căror cifră de afacere depăşeşte cinci milioane de euro, dar cu condiţia să angajeze cel puţin 200 de persoane. În acest caz, investitorul nu va achita decât 30 la sută din valoarea totală a impozitului pe clădiri şi nu va plăti niciun ban pentru impozitul pe teren.

Primarul Constantin Gherghe susţine că a avut şi o contribuţie la crearea celor “2000 de locuri de muncă” oferite de lanţurile de magazine care s-au deschis în ultimii ani în Turnu Severin, însă nu ia în calcul şi efectele negative ale acestei dezvoltări în sensul că multe magazine de cartier au fost închise, iar centrul Severinul este aproape mort.

Până una alta, Primăria Drobeta Turnu Severin are cu ce se lăuda şi cum recent a primit şi câteva milioane de euro din partea Guvernului pe corecţii financiare face lucrări pe domeniul public.

“Vrem să continuăm sistematizarea şi fluidizarea sistemului rutier din municipiu chiar dacă unii au criticat această modalitate de fluidizare a circulaţiei prin sensuri giratorii, noi vom continua pentru că realitatea a demonstrat că sunt eficiente. Vrem de asemenea să continuăm şi să finalizăm iluminatul public în tot oraşul, vom continua cu reabilitarea în totalitate a locurilor de joacă şi tuturor parcurilor. (…) Practic ne propunem ca fie în 2014, fie 2015 maxim, domeniul public să fie 90 la sută amenajat, aşa cum spuneam în 2008, dacă nu mă înşel, vrem ca Severinul să fie curat, frumos şi cetăţenii să se bucure că trăiesc într-un oraş civilizat”, a declarat primarul Constantin Gherghe.

Citeşte şi:

Guvernul a achitat corecţiile financiare aplicate Primăriei Turnu Severin

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite