Curtea de Conturi Mehedinţi: Aproape 1,5 milioane de euro, prejudiciul creat de Primăria Turnu Severin cu anveloparea blocurilor

Curtea de Conturi Mehedinţi: Aproape 1,5 milioane de euro, prejudiciul creat de Primăria Turnu Severin cu anveloparea blocurilor

Aşa arată un bloc anvelopat în cartierul Crihala din Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe s-a făcut cu mari nereguli la Drobeta Turnu Severin. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi Mehedinţi, prejudiciul creat este de aproximativ 1,5 milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru reabilitare, Primăria Turnu Severin a încheiat cinci contracte de proiecte şi execuţie de lucrări în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, dintre care 2 contracte au fost atribuite prin „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”, nefiind atribuite prin licitaţie publică. Unele preţuri la materiale, manoperă, utilaje şi transport au fost semnificativ  diferite de la un bloc la altul, în cadrul aceleaşi oferte. Aceste diferenţe au dus la costuri suplimentare din partea asociaţiilor de proprietari.

Echipa de audit a stabilit că Primăria Drobeta Turnu Severin şi-a creat nelegal obligaţii de plată către constructori în sumă totală estimată de 4.290.591 lei – inlusiv TVA, reprezentând contravaloare lucrări neexecutate, dar facturate de constructori, precum şi diferenţe preţ materiale, manoperă, utilaj, transport, cheltuieli indirecte şi profit, ofertate în afara prevederilor legale şi facturate de constrcutori.

Prejudiciul total estimat de echipa de audit de la Curtea de Conturi Mehedinţi este de 6.362.718 lei, în următoarea structură: de la bugetul de stat suma de 4.838.641 lei, iar de la bugetul local – 1.524.076 lei.

“Urmare a raportului Curţii de Conturi efectuat pentru activitatea desfăşurată de primărie în anul 2014 s-a constatat faptul că doar pentru anvelopările de blocuri, program derulat între 2009 şi 2010, Curtea de Conturi a găsit un prejudiciu de 63 de miliarde de lei vechi. Auditorii au constatat că în domeniul angajării şi efectuării cheltuielilor atribuţiunile au revenit ordonatorului de credite, respectiv domnul primar Gherghe Constantin”, spune viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Daniel Cîrjan.

Anveloparea, pe programul naţional

Trebuie precizat că anveloparea blocurilor in Drobeta Turnu Severin s-a făcut în cadrul “programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe”, în cadrul căruia finanţarea executării lucrărilor de inetrvenţie s-a asigurat astfel: 50 la sută din alocaţii de la bugetul de stat, în limta fondurilor aprobate annual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei; 30 la sută din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale şi 20 la sută din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari.

Ce spun severinenii?

Locatarii unui bloc din cartierul Crihala spun că se judecă cu Primăria Drobeta Turnu Severin, nemulţumiţi de modul cum s-au efectuat lucrările, dar şi pentru suma mare pe care trebuie să o achite, de circa 3000 de lei de fiecare apartament. Cu banii aceştia, spun că îşi anvelopau singuri locuinţele.

“Toate lucrările sunt de proastă calitate, materialele sunt de proastă calitate, deja au căzut toate burlanele, jgheaburile, nici nu au fost puse peste tot, nu s-a făcut trotuarul pe lângă bloc, când plouă toată apa intră la subsol. Noi la acest bloc nu au strâns niciun leu întrucît locatarii sunt nemulţumiţi că nu s-a terminat lucrarea. Cu banii aceştia ne făceam singuri tot acoperişul, toată faţada la bloc, puneam burlane de calitate, jgheaburi de calitate”, spune Valerica Puiu, administratorul Asociaţiei de proprietari nr. 15 din Drobeta Turnu Severin.

“Sunt multe lucrări nefăcute. Când plouă toată apa ajunge la mine în balcon, am chemat şi pompierii şi Primăria. Burlanul e înghesuit. Mi-e mi-a venit d eplată 3100 de lei, dar nu le dau mumă niciun ban că eu dintr-o pensie nu pot să le plătesc. Nu a venit nimeni să ne întrebe dacă e bine sau nu, sunteţi mulţumiţi. Uitaţi-vă şi dumneavoastră, burlanele sunt căzute, pe ce să dau banii?”, se plânge Elena Stoian, o pensionară din Drobeta Turnu Severin.
 

Daniel Cîrjan, viceprimar Turnu Severin FOTO Corina Macavei 

Imagini din aceeasi galerie
  • Daniel Cîrjan, viceprimar Turnu Severin FOTO Corina Macavei 
  • Valerica Puiu, administrator bloc în Turnu Severin FOTO Corina Macavei 
  • Elena Stoian, un locatar nemulţumit FOTO Corina Macavei 
  • Burlanele au căzut de pe acoperiş FOTO Corina Macavei 
  • Un alt locatar nemulţumit FOTO Corina Macavei 
  • Jgheaburi rupte FOTO Corina Macavei 
  • Locuinţă afectată de scurgerea apei FOTO Corina Macavei 
Distribuie imaginea
citeste totul despre: