Cum se prepară plum-cake, un desert aromat şi cu puţine ingrediente
0Plum-cake este un desert delicios şi original care are o textură pufoasă, o aromă îmbietoare şi se prepară foarte simplu. Vă propunem aici o reţetă de plum-cake a Sandei Marin, autoarea unei celebre cărţi de bucate din România.
Ingrediente:
250 g unt, 250 g zahăr pudră, 6 ouă, 300 g făină, 100 g stafide, 100 g fructe zaharisite, un vârf cuţit praf de copt.
Mod de preparare:
Se pun într-un castron stafidele şi fructele zaharisite tăiate în bucăţele mici, de mărimea stafidelor. Se toarnă 2 linguri de rom şi se lasă să macereze cel puţin ½ oră, scuturând castronul din când în când. În acest timp se freacă spumă într-un căzănel untul cu zahărul pudră şi se adaugă pe rând ouăle întregi. Dacă începe crema să se taie, se pune o clipă căzănelul pe foc foarte mic, fără să se înfierbânte. Se freacă bine, se adaugă făina puţin câte puţin, un praf de sare, un vârf de cuţit praf de copt şi fructele împreună cu romul.
Se unge bine cu unt o formă dreptunghiulară şi se îmbracă înăuntru cu hârtie, care trebuie să depăşească puţin marginea formei. Se toarnă compoziţia. Se dă la cuptor. Acum începe partea cea mai importantă pentru reuşita prăjiturii. Focul trebuie să fie la început foarte tare, ca să crească deodată compoziţia şi să nu cadă fructele la fund. După 20 de minute se deschide cu grijă uşa cuptorului, se trage forma în gura cuptorului şi cu un cuţit se crestează în lung coaja formată deasupra.
Se împinge la loc şi se mai potoleşte focul, care trebuie să fie totuşi bun. După alte 20 de minute, dacă începe să se rumenească, se acoperă cu o foaie de hârtie albă. Durata coptului este de trei sferturi de oră. Se lasă să se răcească checul în formă, se răstoarnă şi se taie felii numai după ce s-a răcit complet.