Cum se prepară găina umplută, după o reţetă tradiţională din Clisura Dunării

Cum se prepară găina umplută, după o reţetă tradiţională din Clisura Dunării

Găină umplută

Vă propunem o reţetă tradiţională de la Eşelniţa (Mehedinţi), o localitate din Clisura Dunării. Reţeta se găseşte într-o culegere semnată de Narcisa-Alexandra Ştiucă, „Ospăţ cu gust de Mehedinţi”.

Ştiri pe aceeaşi temă

În „Ospăţ cu gust de Mehedinţi” se găseşte o reţetă culeasă din localitatea dunăreană Eşelniţa, pe care v-o prezentăm mai jos:

„Se pregăteşte găina, i se scot măruntaiele. Se poate umple fiartă sau doar opărită. Se distuie ceapă, se pune pâine înmuiată în lapte şi stoarsă, ou fiert tocat, pătrunjel verde tocat, un ou crud, sare.

Se umple găina, se taie partea de jos a picioarelor (ciocănelele) şi se bagă în tăietură, să nu iasă umplutura. Se unge găina cu untură, se înţeapă cu furculiţa ca să pătrundă mai bine şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte.

Când este gata, se scoate pe o farfurie <<dopul>> format din picioare şi apoi şi umplutura. Se taie bucăţi de carne din găină care se servesc cu umplutură şi castraveţi acriţi”.

citeste totul despre: