FOTO VIDEO Copilărie la limita subzistenţei. Familia cu zece copii unde Moş Crăciun nu a venit niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un sătuc din nordul judeţului Mehedinţi trăiesc în condiţii inimaginabile zece suflete nevinovate, zece copii care nu au cunoscut vreodată bucuria venirii lui Moş Crăciun în casa lor. Sunt bucuroşi dacă mama lor le pune o farfurie de mâncare pe masă.

Într-o căsuţă dărăpănată din chirpici, cu numai două camere, trăiesc zece copii alături de mama lor, Anişoara Farfara. Anul acesta, în martie, femeia a plecat de la Bâlvăneşti unde trăia cu soţul său şi a venit în satul natal, la Şiroca, fiindcă o bătea crunt. 

„Luam bătaie cu pumnii, cu picioarele, m-a tăiat cu cuţitul, în copii dădea cu picioarele, îmi spunea că nu îi este frică de nimeni. Am plecat de acasă că nu mai suportam bătăile”, spune femeia. 

Bieţii copii se bucură că sunt alături de mama lor, însă lipsurile, neajunsurile, condiţiile în care trăiesc sunt greu de descris. Anişoara are acum 34 de ani şi a adus pe lume zece copii, cel mai mare are 17 ani, iar cei mai mici sunt Ştefan şi Marian, doi gemeni de numai două luni. Nu vrea să-şi dea copiii în plasament, deşi recunoaşte că se descurcă foarte greu. 

„Maică-mea a avut 9 copii şi aşa ne-a crescut şi ea, ne-a crescut pe toţi, nu ne-a lăsat la stat”, spune femeia.

Când am ajuns joi la Şiroca, i-am găsit într-un pat sărăcăcios şi murdar, plin de haine, aşezaţi unul lângă celălalt. Au deschis ochişorii când ne-au văzut, parcă implorând ajutor. Unul din ei trăgea din biberonul unei sticle, în care fusese ceai, dar acum era goală. La un moment dat au început să urle probabil de foame, de durere. La rugăminţile noastre, mama i-a schimbat pe cei doi gemeni în haine curate, însă ceea ce am văzut este incredibil. Sugarii aveau o rană deschisă pe tot corpul din cauza hainelor neschimbate la timp. 

„Îi spăl la două zile, dar vedeţi nu am condiţii, sunt mulţi în camera asta. Le dau supă, orez, bubiţele astea le-au făcut de la laptele praf, cred că a fost expirat”, se scuză femeia.

Mehedinţi: zece copii trăiesc în condiţii inimaginabile 


În aceeaşi cameră mudară, cu pământ pe jos, alţi copii ai Anişoarei mâncau cu poftă din dulciurile pe care le primiseră joi la serbarea de sfârşit de an de la şcoală. „A venit Moşul la şcoală”, spune una din fetiţe. În casa lor însă Moş Crăciun nu a ajuns niciodată. 

„Acasă la noi nu a venit niciodată Moşul. Dacă ar veni aş dori să-mi aducă jucării, bomboane şi ceva de mâncare”, spune Adriana, de 9 ani. 

Situaţia acestor copii sărmani este cunoscută de cadrele didactice, care îi ajută cu ce pot. „La şcoală vin foarte murdari, fără mâncare, fără rechizite. Le-am adus eu pacheţele de acasă pentru că pur şi simplu îmi este milă când îi văd cum stau în pauză şi se uită la ceilalţi copiii cum mănâncă”, spune Mihaela Stănculeasa, învăţător la Şiroca. Sătenii o compătimesc pe Anişoara, care trăieşte numai din alocaţiile copiilor, dar cred că autorităţile ar trebui să se implice mai mult în acest caz. 

„Eu ştiu că este necăjită, dar nu e posibil să trimiţi copiii murdari la şcoală. Ar trebui să vină cineva să o înveţe cum să aibă grijă de ei”, ne-a spus o femeie din sat. „Aşa a mâncat şi mama lor aşa mănâncă şi ei, umblă desculţi dar sunt sănătoşi. Dacă ne întoarcem la Dumnezeu avem viaţă, dacă nu, ne ducem pe râpă. Sunt mulţumiţi că sunt toţi împreună”, spune  Veronica Mateescu, o altă localnică din Şiroca.

Direcţia pentru Protecţia Copilului Mehedinţi s-a autosesizat după ce miercuri la această familie au venit pompierii cu ajutoare. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dana Ciobanu, spune că Direcţia a solicitat Primăriei Godeanu efectuarea unei anchete sociale, după care se vor lua măsurile necesare. Există şi posibilitatea, dacă Anişoara Farfara îşi dă acordul, ca întreaga familie să fie cazată într-un centru maternal la Drobeta Turnu Severin unde copiii să fie îngrijiţi corespunzător.

Citiţi şi:

Au aflat de la pompieri că Moş Crăciun există

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite