Colocviu despre biodiversitatea zonelor umede la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Colegiul Tehnic de Transporturi Auto a avut loc astăzi un colocviu cu tema „Biodiversitatea zonelor umede din judeţul Mehedinţi”, desfăşurat în parteneriat cu Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, în cadrul unui proiect sprijinit de Comisia Europeană.

La eveniment au participat 40 de elevi, scopul fiind acela de a trezi interesul şi curiozitatea elevilor pentru cunoaşterea zonelor umede din judeţul Mehedinţi, următoarea activitate fiind o excursie de studiu în zona Gruia-Gârla Mare pentru a culege informaţii despre speciile de păsări acvatice care iernează în această arie protejată, declarată Sit Natura 2000 din 2007. „Proiectul  multilateral Comenius BIODIVERSITY OF RIVERS   ne dă şansa de a explora alte culturi şi civilizaţii, de a trece peste graniţele lingvistice şi de a înţelege pe deplin sensul cooperării şi prieteniei fără frontiere”, spune prof. Laura Filimon, coordonatorul proiectului. În cadrul colocviului geologul dr. Florina Diaconu a vorbit despre „Ziua mondială a zonelor umede”, iar dr. Sorina Matacă despre „Aria naturală protejată Gruia-Gârla”. Au susţinut referate şi elevii participanţi, iar în cadrul evenimentului a fost organizat şi un concurs tematic interactiv „Dunărea şi ecosistemele acvatice”.

Proiectul sprijinit financiar de CE

Începând cu acest an şcolar Colegiul Tehnic de Transporturi Auto derulează proiectul Multilateral Comenius cu titlul „Biodiversitatea râurilor”, pe perioada 2013-2015, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului “Invăţare pe Tot Parcursul Vieţii” (grantul proiectului 24000 euro). Proiectul va fi implementat în parteneriat cu şase şcoli din Cipru,  Portugalia,  Reunion (Franţa), Spania, Turcia şi Polonia care este coordonatorul la nivel european. Echipa României va implica în proiect 100 de elevi, care vor avea ocazia să comunice, să lucreze împreună cu ceilalţi elevi, să coopereze în realizarea unor produse comune şi să socializeze folosind şi platforma eTwinning. (parte integrantă a programului Erasmus+, din 2014). Scopul proiectului este acela de a promova importanţa râurilor şi a zonelor umede pentru biodiversitate, precum şi atragerea atenţiei elevilor, părinţilor şi a comunităţii în problema pierderii biodiversităţii ecosistemelor râurilor ca urmare a poluării şi exploatării necontrolate a acestora. Proiectul oferă oportunităţi educaţionale unice elevilor de liceu, cum ar fi realizarea unor proiecte de cercetare în trei domenii - chimie, biologie şi geografie, prin care aceştia îşi vor dezvolta competenţe specifice investigării ştiinţifice a ecosistemelor râurilor. Recunoscând nevoia urgentă de a inversa tendinţele de pierdere a biodiversităţii şi degradare a ecosistemelor, elevii vor studia şi aspectele de mediu şi vor cerceta soluţiile de restaurare ecologică a acestor regiuni.

Rezultatele proiectului sunt: crearea unei pagini web şi a unui CD -ROM interactiv în mai multe limbi , inclusiv limba engleză, care va fi distribuit în şcolile participante, pliante, afişe, expoziţii fotografice, filme, articole, interviuri, vizite de studiu etc. Prima reuniune a proiectului s-a desfăşurat în perioada 8-12 octombrie 2013 la  liceul St. Anthony’s High School  din Limassol, Cipru (elevii au desfăşurat prima lor activitate ştiinţifică şi multe alte activităţi culturale, au asistat la prelegerile profesorilor de la Universitatea din Limassol pe tema biodiversităţii râurilor, profesorii au planificat următorii paşi ce trebuie făcuţi în derularea proiectului până la următoarea întâlnire care va avea loc în Turcia în perioada 21-25 martie 2014).

Citiţi şi:

UE propune noi măsuri pentru protejarea biodiversităţii împotriva unor specii invazive problematice

Elevi din România şi alte două ţări europene au vizitat zona Mătăsaru şi au învăţat despre conservarea biodiversităţii

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite