Preşedintele Partidului Alianţa Socialistă Mehedinţi: „Ceauşescu cred că este unul din marii noştri eroi naţionali”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Lolea, preşedintele PAS Mehedinţi
Octavian Lolea, preşedintele PAS Mehedinţi

Într-un judeţ tot mai sărac, fruntaş doar la şomaj, tot mai mulţi mehedinţeni vorbesc cu nostalgie despre vremurile dinainte de 1989 când Severinul era un oraş puternic industrializat şi se construiau în medie 4000 de apartamente pe an.

Unul din severinenii care nu s-a sfiit niciodată să declare ferm că regretă regimul comunist este şi Octavian Lolea, preşedintele filialei Mehedinţi a Partidului Alianţa Socialistă. „În mod cert se trăia mai bine pe timpul lui Ceauşescu. Când cineva condamnă comunismul să justifice milioane de oameni care sunt săraci acum, care n-au case, care n-au servici, care sunt şomeri, care sunt bolnavi şi n-au bani de medicamente şi nu au nicio şansă de a se vindeca. Pe ăştia cine îi condamnă? Se vorbeşte de crimele comunismului, dar se uită de crimele care s-au făcut după 1989. Crimă nu înseamnă a trage în cineva, a-l împuşca, crimele după 1989 se cheamă genocid, genocid calculat, cum ar spune un judecător, din culpă”.

Paradoxal, Octavian Lolea nu a beneficiat de privilegiile vreunei funcţii pe timpul lui Ceauşescu, ba dimpotrivă, îşi aminteşte că unii dascăli nu-l priveau deloc cu ochi buni dat fiind faptul că nu avea „origine sănătoasă”.

„Din cauza asta am învăţat foarte bine pentru că profesorii erau părtinitori şi atunci singura metodă de a scăpa de această părtinire a fost să învăţ şi învaţam atât de bine încât îmi permiteam să-mi bat joc de ei”, îşi aminteşte Octavian Lolea. A absolvit Facultatea de Construcţii Hidrotehnice din Bucureşti, după care şi-a adus aportul la contrucţia celor 12 porturi de-a lungul Dunării. „Eu am făcut 12 porturi pe Dunăre nu există inginer pe lumea asta să fi făcut jumătate, cunosc deci Dunărea de la Sulina până la Moldova Nouă”, spune cu mândrie inginerul Lolea.

În rândurile Partidului Comunist Român a intrat abia în 1986, la rugămintea lui Constantin Dinu, pe atunci prim-secretarul judeţului, după 1990 primar al Severinului pentru trei mandate. „Eu am devenit membru de partid în 1986, asta de jena domnului Dinu pentru că altfel n-aş fi intrat în partid. Le-am spus că <<prin naştere şi educaţie sunt comunist, dar nu-mi place să intru în gaşca lor>>. Unii dintre cei care erau membrii de partid erau de excepţie, de mare respect cum este domnul Dinu, dar erau şi multe jigodii, ori eu dintotdeauna am fost duşmanul jigodiilor”, poveşte Octavian Lolea.

După 1989 însă, Octavian Lolea a intrat în politică cu convingerea că societatea trebuie condusă de oameni integri: „Unul din motivele pentru care eu am intrat în politică după 1989 este faptul că nu-mi convine ca nişte nimeni să ne conducă. Eu întotdeauna am vrut să trăiesc ca un inginer, ca un om normal, nu mă interesează benficiile politicii, de aceea nu mă vedeţi nici în Parlament, nici în altă parte, nu am umblat după aşa ceva”.

Cât despre Nicolae Ceauşescu, preşedintele PAS Mehedinţi crede că acesta este unul din eroii neamului românesc. „Ceauşescu cred că este unul din marii noştri eroi naţionali. Cunosc foarte bine istoria, în special a României, dar printre marii conducători ai ţării noastre care şi-au iubit poporul şi ţara este şi Ceauşescu. Bineînţeles că a făcut şi el greşelile lui. Pentru mine cea mai mare greşeală pe care a făcut-o Ceauşescu este aceea că a refuzat de trei ori să facă bomba atomică. Dacă avea butonul de la bomba atomică în braţe nu-i mai zicea nimeni nimic, eram foarte bine Republica Socialistă Română”, spune Octavian Lolea.

Citiţi şi:

„Elena Ceauşescu a aprobat construirea bisericii noastre“. Mărturii despre ridicarea singurei biserici din anii `70 din oraşul Constanţa

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite