Asasinatul asupra prefectului liberal Marius Vorvoreanu rămâne încă un mister. Liberalii din Mehedinţi l-au comemorat astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalii mehedinţeni la slujba de pomenire de la Biserica Maioreasa FOTO Corina Macavei
Liberalii mehedinţeni la slujba de pomenire de la Biserica Maioreasa FOTO Corina Macavei

Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal Mehedinţi l-a pomenit astăzi pe Marius Vorvoreanu, unul dintre liberalii emblematici ai judeţului, dar şi un lider liberal important pe plan naţional din perioada interbelică.

Ca în fiecare an, în ziua în care fostul prefect şi deputat liberal, a fost asasinat, liberalii i-au pregătit o slujbă de pomenire. Asasinarea lui Marius Vorovoreanu a rămas un mister până în zilele noastre, iar în semn de cinstire, i s-a aşezat o placă de comemorare exact în locul în care a fost ucis, în faţa bisericii Maioreasa din Drobeta Turnu Severin.

„Astăzi este o zi specială pentru noi liberalii, este o zi în care comemorăm pe cel care a fost Marius Vorvoreanu, un  personaj politic extrem de important în perioada interbelică, un lider al Partidului Naţional Liberal , care a fost primar al municipiului Drobeta Turnu SEverin , prefect şi  deputat liberal de Mehedinţi. Cred că este de datoria noastră a liberalilor să-i cinstim memoria şi să ne amintim de liderii importanţi ai municipiului Drobeta Turnu Severin, care au construit ceva pentru oraşul nostru şi pentru judeţul nostru”, a spus Daniel Cîrjan, preşedintele organizaţiei municipale Drobeta Turnu Severin.

Marius Vorvoreanu a fost un lider important al Partidului Naţional Liberal. La un moment dat în 1933, când liberalii au recâştigat puterea şi I. Gh. Duca (mentorul lui Vorvoreanu)  se pregătea să formeze Guvernul  i-a propus acestuia să fie secretar de stat al Ministerului de Interne. Vorvoreanu a refuzat spunând că preferă să fie deputat al judeţului Mehedinţi, adică să-i reprezinte pe locuitorii judeţului Mehedinţi în cel mai înalt for legislativ al ţării. Nu ştia că la foarte puţin timp după acest moment, mentorul său politic avea să fie ucis de gloanţele legionarilor şi nu ştia că peste doi ani avea să moară şi el în condiţii la fel de tragice ca şi şeful Partidului Naţional Liberal.

Moartea lui rămâne încă un mister, un dosar cu autori necunoscuţi. Directorul Arhivelor Naţionale Mehedinţi, prof. dr. Tudor Răţoi, spune că asasinatul a fost loc în data de 24 octombrie 1945, în locul unde acum este biserica Maioreasa din Drobeta Turnu Severin.

„Marius Vorvoreanu mergea pe trotuar şi a fost ajuns din spate de asasin şi împuşcat cu un pistol cu alice,  provocându-i răni în zona ficatului şi în zona abdomeniului. Cei care l-au găsit l-au dus în apropiere în casa avocatului Licea. Acesta era unul din fruntaşii Partidului Liberal la acea perioadă şi s-a încercat tratarea lui de către medicii din Turnu Severin. Abia după câteva zile a fost luat şi dus cu trenul la Drobeta Turnu Severin, dar se pare că în această perioadă a făcut septicemie şi din cauza aceasta până la urmă a încetat din viaţă. La o anumită perioadă după decesul lui, doctorul Trăilescu, care şi el era politician, dar din alt partid – Partidul Poporului, îi acuza pe cei din apropierea lui Vorvoreanu că au tergiversat prea mult transportul lui la Bucureşti. Cu alte cuvinte ceea ce spunea el este faptul că Marius Vorvoreanu putea să fie salvat dacă se intervenea foarte repede”, a povestit prof. dr. Tudor Răţoi.

De-a lungul vemii au circulat diverse variante în legătură cu motivele asasinatului, ba că a fost asasinat de legionar  (ceea ce nu este adevărat), ba că a fost o răzbunare a unor persoane la adresa prefectului din cauza severităţii lui, nimeni însă nu a putut să probeze vreodată care a fost cauza adevărată şi cine l-a asasinat pe Vorvoreanu.

„Cel care a fost suspectat prima dată de asasinat a fost un  funcţionar al Prefecturii judeţului Mehedinţi, Gheorghe Trocan, care a şi fost arestat, s-a deschis un proces care s-a desfăşurat la început la Tribunalul Mehedinţi, el nu a fost soluţionat, apoi a fost înaintat Curţii de Apel Craiova şi nici acolo nu s-a ajuns la o stabilire a vinovăţiilor, astfel încât a rămas un caz cu autori necunoscuţi din păcate până în zilele noastre”, mai spune directorul Arhivelor Naţionale Mehedinţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite