Artă îmbuteliată. Meşter popular: „Indiferent ce vrea clientul, într-un colţişor eu scriu România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Severineanul Vasile Popescu realizează, cu mare măiestrie, piese de artizanat în miniatură, pe care le asamblează în interiorul unei sticle. Meşterul popular spune că, dacă ai suficientă răbdare, poţi construi orice obiect în interiorul unei sticle. Multe din lucrările sale ajung peste hotare.

Vasile Popescu (48 de ani), din Drobeta Turnu Severin, şi-a descoperit pasiunea pentru această artă în urmă cu cinci ani. Bucăţile mici din lemn prind viaţă cu un cuţitaş, după care cu ajutorul unor unelte speciale, care îi permit să lucreze în interiorul sticlei, asamblează obiectul bucată cu bucată. Un jug, un toporaş, o vioară sau orice altceva doreşte clientul, atunci când lucrează la comandă.

„Cine doreşte să facă astfel de obiecte are nevoie de pasiune, dacă nu îi place la un moment se opreşte la una dintre etape, de la tăiatul lemnului la finisaj sunt destul de multe operaţiuni”.

Sârbilor le plac toporaşele

Mărturiseşte că este un hobby care îl relaxează şi în plus îl bucură ideea că lucrările sale ajung în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. De altfel, pe obiectele din lemn care cu multă migală şi răbdare le introduce în interiorul unei sticle musai trebuie să scrie „ROMÂNIA”.

image

„Am trimis sticle şi în Canada, în Australia şi în mai toate ţările europene, la vecinii noştri sârbi. Acum le cunosc la toţi preferinţele, sârbilor  le plac cel mai mult toporaşele, nemţilor jugurile, austriecilor viorile. Indiferent ce vrea clientul să scriu pe ele, într-un colţişor eu scriu România, pun tricolorul şi cânepa românească. Ca să se vadă că e făcută de mână de român. Asta este pretenţia mea şi mândria mea că eu sunt român şi fac aşa ceva. Nu eu cumpăr jugul făcut de neamţ, ci neamţul cumpără jugul făcut de mine şi pentru mine contează”, spune Vasile Popescu.

Colaborează cu un producător din Bihor

image

Micile sale obiecte din lemn care prind viaţă între pereţii unei sticle au fost observate de un producător autohton de palincă din Bihor, care de vreo doi ani colaborează cu Vasile. Aşa se face că meşterul severinean a avut parte şi de momente hazlii atunci când producătorul din Bihor a venit cu palinca sa la vânzare la Drobeta Turnu Severin:

„De Zilele Severinului stăteam de vorbă cu acesta în timp ce îşi vindea sticlele cu palincă şi câţiva severineni şi-au exprimat admiraţia pentru marfa expusă. <<Uite, domnule ce fac românii noştri din Bihor>>, spuneau aceştia. Am zâmbit la gândul că de fapt micile obiecte din lemn sunt făcute de un severinean de-al lor, de un oltean. E satisfacţia aceea care te face să lucrezi mai departe, să întreţii mai mult pasiunea”, povesteşte Vasile.


 

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite