Revolta pescarilor din Delta Dunării: ordinul de prohibiţie limitează activitatea de prindere a peştelui la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delta Dunării FOTO ARBDD
Delta Dunării FOTO ARBDD

Pescarii din Delta Dunării sunt nemulţumiţi de deciziile care se iau de către autorităţi, fără să fie consultaţi. Recent, ei au mers la Ministerul Mediului pentru a-şi spune nemulţumirile.

Pescarii reclamă faptul că ordinul de prohibiţie limitează activitatea de pescuit la Marea Neagră. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării interzice pescuitul scrumbiei la Marea Neagră motivând că în plasele pescarilor se pot capturi accidentale de sturioni, dar fară nici un fel de studiu ştiinţific care sa demonstreze acest lucru şi fără compensaţii pentru pescari. O altă problemă se referă la extinderea zonelor de refacere biologică, zone în care pescarii nu au voie să-şi desfăşoare activitatea.

O delegaţie a Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării a participat joi la o întâlnire organizată la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pe tema problemelor cu care se confruntă sectorul pescăresc din Delta Dunării în momentul actual. La întâlnire au participat: Robert-Eugen Szep, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Silviu Feodor, deputat, membru al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Roxana Ionescu, director adjunct al Direcţiei Biodiversitate în cadrul Ministerului Mediului, Dan Verbina, preşedinte al Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării, Mihai Leonov, reprezentant al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, Cătălin Balaban şi Vasile Anton, reprezentanţi ai Asociaţiei de Pescari Goloviţa din Jurilovca. 

„Sper că această întâlnire a evidenţiat cât este de necesar dialogul real între locuitorii Deltei şi instituţiile care ar trebui să ne reprezinte. În definitiv, ceea ce ne dorim noi este ca deciziile care se transmit către Bucureşti şi care ne afectează viaţa şi activitatea să nu mai fie luate în birouri închise, fără o înţelegere elementară a problemelor cu care ne confruntăm zi de zi. 

Vedem că restricţiile se înmulţesc an de an în Deltă. Ar fi bine ca ele să fie analizate de oameni care cunosc realităţile acestui teritoriu, care înţeleg viaţa locuitorilor şi care îşi asumă responsabilitatea de a identifica şi măsurile compensatorii de sprijin pentru sectoarele de activitate din Deltă, corespondente fiecărui set de măsuri limitative propus. Pentru că o Deltă Vie înseamnă o Deltă locuită, iar asta presupune atenţie la nevoile sociale ale oamenilor care trăiesc aici. 

Salut deschiderea la dialog a reprezentanţilor Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor – este un semn de normalitate şi de cooperare de care avem atât de multă nevoie”, a spus Dan Verbina, preşedintele FOPPDD. 

„Activitatea de pescuit trebuie sprijinită, fiind o unică sursă de venit a unei categorii de populaţie, în mod deosebit în arealul Deltei Dunării. Pentru aceasta, este nevoie de politici şi strategii adecvate, astfel încât să fie protejate ecosistemele şi, în acelaşi timp, să fie asigurată posibilitatea practicării pescuitului tradiţional. 

Vreau să evidenţiez deosebita deschidere şi înţelegere din partea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, unde astăzi, în cadrul întâlnirii de lucru cu secretarul de stat, dl. Robert-Eugen Szeb, au fost discutate posibilităţi de reglementare în acest domeniu”, a spus Silviu Feodor, membru al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vă mai recomandăm:

Legenda monstrului de 675 de kilograme prins în Delta Dunării. Când a fost pescuit morunul din care s-au scos 145 de kilograme de caviar

Delta, patria învingătorilor: Mila 23, Crişan şi Caraorman au dat 24 de campioni mondiali. Patzaichin: „Nu ştiu dacă m-am născut în apă sau pe uscat“

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite