FOTO Misterele vieţii lui Mihail Moruzov. „Marele Anonim“ a ridicat opere arhitectonice măreţe într-un sat tulcean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail Moruzov, părintele serviciilor secrete româneşti, a lăsat în localitatea tulceană Zebil o moştenire care vorbeşte despre măreţia epocii în care a trăit.

Zebil, locul unde s-a născut Mihail Moruzov, este un sat ridicat de turci în anul 1610, situat la aproximativ 30 de kilometri de Tulcea, pe malul lacului Babadag. Este o aşezare pierdută între dealurile Dobrogei, cu 1.300 de locuitori.

În centrul aşezării dobrogene se află opera „Marelui Anonim“. Pe lângă clădirea fostei primării, ce acum a devenit Centru de recuperare neuropsihiatrică, a casei parohiale transformate în cămin cultural, a dispensarului ce a devenit muzeu, clădirea şcolii este singura care şi-a păstrat destinaţia iniţială. Şcoala cu clasele I – VIII a fost inaugurată în anul 1937, dar şi acum a păstrat farmecul de altădată. Renovată de două ori, la unitatea de învăţământ se învaţă acum în clase simultan.

Apartamentul directorului, situat la etaj, păstrează intact mobilierul original, din lemn masiv, din mahon. O masă princiară, scaune sculptate manual, un jilţ, o ladă, un şifonier cu marginile rotunde, o oglindă veneţiană. Între camere uşi mari. Sobele de teracotă sunt încă intacte, dar după cât de frig ea, nimeni nu le-a mai încălzit demult.

scoala zebil

Şcoala, imagine de epocă

image

Cum arată în prezent şcoala FOTO M.I. 

În laboratoare sunt hărţi vechi, de o vârstă cu şcoala, care sunt păstrate alături de un schelet pe care te obişnuieşti să-l vezi la facultăţile de medicină şi nu la o şcoală dintr-un sat românesc. Vechi pahare Berzelius cu care altădată copiii făceau experimente, dar şi alte aparate ce produceau sarcină electrică sunt ţinute alături de insectare.

În altă cameră, zeci de păsări împăiate, au fost cândva obiect de studiu pentru elevii din Zebil. Mai jos, mai multe borcane, în care erau ţinute la formol diverse vieţuitoare. La începuturile sale, şcoala a avut şi bucătărie, dar şi baie cu duşuri.  Despre măreţia de altădată ne vorbesc pozele de la inaugurarea şcolii, păstrate într-un album.

Nu ştie nimeni de ce Mihail Moruzov a construit astfel de clădiri în Zebil. Unii cred că în acest fel voia să-l sprijine pe fratele său mai mare, Simeon Moruzov, directorul şcolii, sau că a făcut totul pentru iubita sa, Ştefania, căreia i-a construit o casă în centrul micii aşezări. 

Cum a sfârşit Mihail Moruzov 

Secretul pe care Mihail Moruzov, şeful Serviciului Secret, l-a luat cu el în mormânt
Secretul pe care Mihail Moruzov, şeful Serviciului Secret, l-a luat cu el în mormânt

Desen Vali Ivan

La începutul lui septembrie 1940, Mihail Moruzov a plecat la Veneţia, în Italia, la o întâlnire cu Giacomo Carboni, şeful Serviciului Secret Italian, şi cu Wilhelm Franz Canaris, şeful Serviciului de Spionaj Militar German, unde au discutat despre o colaborare între cele trei servicii.

Anterior, Canaris i-a spus lui Moruzov: „Am informaţii că regele Carol al II-lea va fi silit să abdice şi în locul lui va fi numit Ion Antonescu“. Acest lucru ar fi fost o piedică în calea unei alianţe, fiind cunoscute relaţiile deosebit de proaste dintre Moruzov şi Antonescu. „Mă descurc eu cu el“, i-ar fi răspuns Moruzov. În timp ce se aflau la Veneţia, Ion Antonescu a fost numit în fruntea Guvernului, iar Carol al II-lea – debarcat.

În zadar Canaris a încercat să-l determine pe omologul român să-şi amâne întoarcerea în ţară până când aveau să se liniştească apele. Moruzov s-a întors în ţară şi, după o zi, a fost arestat. Legionarii se aliaseră cu Ion Antonescu, fiind proclamat Statul Naţional-Legionar, în al cărui guvern legionarii constituiau principala forţă politică.

Aversiunea lui Antonescu faţă de şeful spionilor era veche. Moruzov ştia date compromiţătoare despre Antonescu: aflase că militarul era bigam. Pe lângă Maria, cu care era căsătorit în România, Antonescu mai avea o soţie la Paris.

Mihail Moruzov a fost dus la arestul Poliţiei Capitalei, însă ulterior a fost transferat de legionari la Jilava, unde a fost închis în celula nr. 1, unde stătea singur. În noaptea de 26 spre 27 noiembrie, un grup de legionari, avându-l în frunte pe comisarul Gheorghe Creţu, i-a împuşcat pe toţi cei 64 de miniştri închişi în 12 celule, care colaboraseră cu Carol al II-lea, dar şi pe Mihail Moruzov.

Toate cadavrele au fost înhumate noaptea, la repezeală. Trupul neînsufleţit al lui Mihail Moruzov a ajuns într-o groapă săpată pe o alee din Cimitirul Bellu, din Bucureşti. După 11 ani de la moartea acestuia, Aurora Florina Moruzov, fiica lui Mihail Moruzov, a fost anunţată că tatăl său trebuie să fie dezgropat, pentru că urma să se toarne o alee pe locul mormintelor.

„Era perfect conservat, apoi după ce cadavrul a luat contact cu aerul, a început să se descompună“, povesteşte ea. „Am luat osemintele şi le-am depus la capelă. Lădiţa lui avea numărul 32, urmând să aşteptăm autorizaţia de la Tulcea, pentru a putea să-l îngrop acolo. Dar a durat ceva timp. Când m-am dus să ridic lădiţa de la capelă, nu mai era acolo. Oasele fuseseră aruncate la groapa comună. Trebuia să fie aruncate osemintele din lădiţa cu numărul 31, dar ei au luat-o din greşeală pe cea de lângă ea. Asta a fost soarta lui“, povesteşte cu tristeţe fiica lui

Moruzov.

Vă mai recomandăm:  

Mihail Moruzov, spionul cu trei clase şi omul lui Carol al II-lea, care a înfiinţat primul Serviciu Secret din România

Mihail Moruzov, părintele serviciilor secrete române, spionul fără mormânt. Oasele lui au fost aruncate într-o groapă comună din Cimitirul Bellu

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite