FOTO Hoinărind prin Delta Dunării, pe telefon. Turismul high-tech e disponibil pe iOS şi Android

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea realizării acestui manual digital a aparţinut Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Instituţia a făcut rost de bani europeni şi a lucrat cu o companie românească la realizarea primei aplicaţii care are rol de ghid turistic, hartă dar şi un mic manual de istorie pentru locurile străbătute de Dunăre în drumul către Marea Neagră.

Se pot face plimbări pe 15 trasee navale şi 9 trasee terestre. Turistul este avertizat dacă se află în apropierea unei zone protejate, unde accesul este interzis pentru a nu pune în pericol speciile de plante şi vieţuitoare care se află în respectiva arie. 

Documentare cu barca

Cristian Dinu este co-fondatorul Read Forward - o companie românească specializată în desenarea unor astfel de aplicaţii complexe. Echipa condusă de el a realizat aplicaţia "Danube Delta" pentr iPhone, iPad şi pentru telefoanele sau tabletele cu sistemul de operare Android. 

În luna august, Cristian a vrut să se pună în pielea turistului care pleacă în Deltă şi nu are la dispoziţie un astfel de manual digital. El şi-a luat un coleg din Constanţa şi a ajuna la o pensiune din localitatea Crişan.

"Am făcut un lucru care era inconfortabil pentru toată lumea: nu am planificat nimic când am plecat la drum. Ne-am cazat la o pensiune şi a doua zi am mers cu barca până la Sulina. Am stat doar cu ochii în telefon, pe diferitele sisteme de hărţi existente", povesteşte Cristian Dinu. 

Documentarea lor nu a fost una riguros ştiinţifică, dar din ea a apărut ideea includerii a unui meniu care îţi detectează automat locaţia şi o transmite autorităţilor în cazul în care te rătăceşti pe canale. În trei zile, developerii obişnuiţi să lucreze cu ochii în calculator au discutat cu localnicii şi au găsit soluţii inedite pentru problemele cu care s-ar confrunta un turist în Deltă. 

Patru oameni au lucrat la aplicaţii timp de două luni. La final, Cristian Dinu a plecat la Tulcea şi a prezentat varianta finală celor de la ARBDD. Funcţia de localizare în caz de urgenţă a fost surpriza cea mai plăcută, pentru că instituţia nu se aştepta la aşa ceva. 

Atinge Delta cu degetul

Atunci când deschizi aplicaţia eşti întâmpinat de un panou cu mai multe poze. Poţi să alegi să vezi trasee navale sau terestre, ai o hartă a Deltei, poţi să citeşti despre Cultură şi Istorie, să vezi ariile protejate şi codul lor de conduită şi nu în ultimul rând poţi să planifici o excursie pe ape. 

Manualul turistului face parte dintr-un proiect mai amplu derulat de ARBDD - DANUBEPARK STEP (Ancorarea Reţelei Dunărene de Arii Protejate ca Platformă pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunării).

Pentru Manualul digital s-a cheltuit suma de 87.986 lei.

Întregul proiect a costat aproximativ 2.205.000 euro, din care contribuţia ARBDD a fost de 7.000 euro. Din aceşti bani s-au organizat diverse festivaluri şi s-au realizat proiecte de protejare a diverselor păsări şi specii de copaci din delta.  

Cea mai bună hartă a deltei

Developerii au avut de ales între mai multe hărţi care se potriveau pentru o astfel de aplicaţie. Google Maps, Bing, Yahoo şi Apple au servicii de acest gen care pot fi încorporate într-o aplicaţie. Varianta cea mai bună a fost cea oferită de OpenStreepMap. Cristian le asemănă proiectului Wikipedia. "Sunt hărţi open source şi sunt foarte precise. Acolo unde le-am testat noi am observat că îţi indică poziţia bărcii pe un canal şi chiar îţi spun dacă eşti pe partea stângă sau pe dreapta canalului." 

Un alt mare avantaj al hărţilor era acela că ele pot fi descărcate offline. Asta înseamnă că oricine poate să descarce aplicaţia pe telefon de acasă şi să beneficieze de facilităţile de localizare chiar şi acolo unde nu există semnal GSM. În acest fel ştii că poţi să depinzi de aplicaţie pentru a fi găsit dacă te rătăceşti. 

Prelucrarea hărţilor a durat aproximativ zece zile. Developerii le-a adaptat la aplicaţie, au setat nivelul de Zoom până la 12 şi au plasat locaţiile pentru punctele istorice sau interesante din Deltă. 

Pentru traseele de bărci şi cele de drumeţii materialul informativ a fost furnizat de către ARBDD. La fel s-a întâmplat şi cu partea de ghid turistic. Totul exista deja în formatul clasic, pe hârtie de aproape un an. Fotografiile folosite în aplicaţie sunt fie făcute de fotografi plătiţi de instituţie, fie au fost cumpărate fotografii care ilustrau mai bine acele zone. 

Unde o găseşti?

Lucrul efectiv la aplicaţiile de iOS şi Android a durat aproximativ două luni. Developerii spun că cea mai mare problemă a fost timpul şi multitudinea de hărtii şi acte folosite. 

Totul trebuia terminat până la 30 septembrie pentru că altfel ARBDD ar fi pierdut banii europeni alocaţi proiectului. Doi oameni au lucrat full time la aplicaţii şi alţi doi şi-au dedicat doar o parte din timpul lor pentru partea de dezvoltare. Totul a fost construit pe o plarformă similară cu cele care crează aplicaţii web în HTML. Aplicaţia în sine arată ca un website care a fost adaptat şi peste care au fost puse animaţii pentru a-l face mai atractiv pe un iPhone sau iPad şi pentru a funcţiona bine cu partea de touch screen. 

Compania condusă de Cristian Dinu va realiza şi un website în viitorul apropiat unde utilizatorii de Windows Phone, Windows 8.1 sau Chrome OS vor putea să aibă acces la aceleaşi informaţii. 

În prima lună de la lansare aplicaţia a fost descărcată de 1163 ori. 72% dintre utilizatori sunt pe Android şi 28% sunt pe iOS. Dintre cei care folosesc sistemul de operare de la Apple, majoritatea o folosesc pe iPhone. 

Danube Delta poate fi găsită în AppStore sau Google Play. Aplicaţia funcţionează doar pe device-uri iOS care rulează iOS 7.0 sau mai recent şi tablete sau telefoane cu Android 4.0 sau mai recent.

Cristian Dinu mărturiseşte că şi-a propus ca anul viitor să testeze aplicaţia în calitate de turist. El va merge la Mila 23 să încerce o canotca - noua barcă promovată de Ivan Patzaichin în Delta Dunării. 

Vă mai recomandăm:

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de vacanţă. Drum iniţiatic spre izvoarele poporului român, prin sudul Dobrogei

Dobrogea în lung şi-n lat, pe bicicletă: cele mai frumoase trasee de parcurs pe două roţi printr-o Românie în miniatură cu accent de Balcani

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Jurnal de vacanţă. Altfel de călătorie prin împrejurimile zonei Vama Veche-2 Mai

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite