De ce nu pot fi mutate şalupele de ambulanţă în portul Sulina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şalupele de ambulanţă rămân în portul Tulcea FOTO Adevărul
Şalupele de ambulanţă rămân în portul Tulcea FOTO Adevărul

În această lună, mai mulţi localnici din Sulina au iniţial o petiţie on-line prin care au solicitat mutarea ambulanţei navale (a şalupelor care transportă pacienţi din Delta Dunării) în Sulina. Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă spun că nici nu pot şi nici nu ar trebui să opereze această schimbare. Iată de ce:

Explicaţia vine din faptul că, în urma ultimelor schimbări din sistemul sanitar organizat la nivelul judeţului Tulcea, asistenţa medicală este asigurată pentru pacienţii din deltă.

Asistenţa medicală în deltă este asigurată

Astfel, la Sulina s-a deschis o Unitate de Primire Urgenţe care are program permanent şi în care lucrează patru medici şi şapte asistenţi medicali. Mai mult, în oraşul Sulina funcţionează şi are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Tulcea o ambulanţă privată (cea a familiei Năstase). În plus, pentru eficientizarea activităţii, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Tulcea are un contract de comodat cu primăria CA Rosetti, prin care s-a dat în folosinţă o ambulanţă de tip A2 care ar putea transporta pacienţii din Rosetti la navele sanitare private sau de stat care ar urma să îi transporte fie la Unitatea de Primire Urgenţe Sulina, fie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea.

Pacienţii sunt monitorizaţi de un medic

Prin existenţa Unităţii de Primire Urgenţe Sulina s-au creat condiţiile necesare pentru ca pacienţii să poată beneficia de asistenţă medicală de urgenţă imediată, asigurată de medici, iar nu de asistenţi medicali, cum s-ar întâmpla dacă aceştia ar fi preluaţi de navele sanitare.

„Pe navă activează asistenţi medicali şi ambulanţieri, iar numai în cazurile foarte grave pe şalupă este prezent şi un medic. La Serviciul Judeţean de Ambulanţă Tulcea activează un total de trei medici“, explică managerul SJA, Petruş Bălănică.

Nu au bani pentru a angaja şalupişti şi asistenţi medicali la Sulina

După cum precizează reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă, nu există nici resursele umane, nici financiare pentru acest demers.

„Pentru ca doar o navă să funcţioneze la Sulina cu program non stop ar trebui angajate opt persoane (patru conducători de şalupă şi patru asistenţi medicali) care să aibă domiciliul în Sulina (în caz contrar ar trebui achitate şi cheltuielile de delegare). Serviciul Judeţean de Ambulanţă nu are funcţii vacante şi nici buget necesar pentru a susţine angajarea a încă opt persoane“, mai spune Bălănică.

Ce spun semnatarii petiţiei

 „Vă rog să ajutaţi locuitorii din Delta Dunării, care au rămas fără transport de urgenţă pentru cazurile grave de sănăte. Locuitorii din Sulina şi satele învecinate trebuie să aştepte trei ore până la intervenţia unui medic din Tulcea. Vă rog să mutaţi ambulanţa navală din Tulcea în Sulina pentru a reduce timpul de intervenţie la jumătate, aşa cum a fost acum câţiva ani în urmă, atunci când ambulanţa pleca direct din localitatea Sulina către Tulcea şi avea ca punct de pornire Sulina, nu Tulcea“, notează Eugenia Zlate (semnatar al petiţiei online),
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite