VIDEO Casele minuscule cu care poţi să te muţi oriunde vrei. Ajung să coste cât o maşină nouă din clasa medie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Model de casă bine dotată şi încăpătoare FOTO Youtube/OnHome
Model de casă bine dotată şi încăpătoare FOTO Youtube/OnHome

Una dintre cele mai mari nevoi a unui om este de a avea o locuinţă. Pentru împliniea acestui vis, mulţi fac sacrificii uriaşe, iau credite şi muncesc de dimineaţa până seara târziu. O alternativă o reprezintă casele mobile de dimensiuni mici. Proiectate astfel încât fiecare colţişor să fie folosit, noile căsuţe par a oferi tot confortul. Conceptul nu prinde, însă, la români.

Să te trezeşti în fiecare dimineaţă pe malul unui lac sau la marginea unei păduri şi să îţi bei cafeaua de dimineaţă admirând peisaje. Este un vis frumos, care poate fi transformat în realitate prin construirea unei case de dimensiuni mici, care poate fi mutată oricând.

Un proiectant timişorean a explicat că o astfel de locuinţă, care face furori în Occident, poate avea între 6 şi 25 de metri pătraţi, iar costurile pot fi cuprinse între 10 şi 20.000 de euro, dar pot ajunge şi la 80 – 90.000 de euro, totul depinzând de finisaje.

Marele avantaj al unei astfel de case îl reprezintă mobilitatea. Dacă vrei să călătoreşti mult sau să te muţi din loc în loc, locuinţa este perfectă. Marele dezavantaj îl reprezintă lipsa tuturor utilităţilor, ceea ce complică lucrurile în momentul în care apare un copil. După al doilea copil, spaţiul devine insuficient.

„Astfel de case promovează un stil de viaţă mai simplu. Te poţi bucura de natură. Pot fi amenajate construcţii pentru birouri, case de locuit sau mici magazine”, a explicat proiectantul timişorean.

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor Filiala Timiş, arhitectul Vlad Gaivoronschi, a declarat că pe piaţa românească intră foarte greu astfel de concepte pentru că atunci când se gândeşte la o casă, românul se gândeşte ca la ceva construit pentru generaţii. „Şi eu dacă fac o casă mă gândesc că o fac şi pentru urmaşii mei. Noi suntem oamenii pământului, pe când alţii au un stil de viaţă nomad. Din punct de vedere antropologic şi sociologic se poate explica. Oricum casele încep să se micşoreze. Sunt tot mai puţini cei care nu sunt atenţi la dimensiuni, dar la celălalt pol, casele de tip container apar, de exemplu, în minţile studenţilor, influenţaţi de ce văd prin alte părţi. Există avantaje şi dezavantaje. Într-o abordare practică, dacă ai un instrument muzical, ceva haine şi câteva cărţi deja ai probleme. Sună frumos, dar mi-e că în realitate nu e chiar atât de simplu”, a explicat arhitectul Vlad Gaivoronschi, potrivit căruia americanii şi olandezii au foarte dezvoltat acest concept de a locui în rulotă. 





Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite