Un timişorean cu credit în franci elveţieni s-a răzbunat pe bancă plătind rata în monede de 10 şi 50 de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Narcis Semeniuc
Narcis Semeniuc

Narcis Semeniuc, un timişorean cu credit în franci elveţieni s-a dus să îşi plătească o parte din rată în monede de 10 şi 50 de bani. Cu o plasă grea de cinci kilograme, în care avea 350 de lei în monede, bărbatul s-a prezentat la Credit Europe Bank, unde banii i-au fost încasaţi.

Unul dintre românii cu credite în franci elveţieni este şi Narcis Semeniuc. În 2008, bărbatul a accesat un credit de 120.000 de franci elveţieni pentru cumpărarea unui apartament în Bucureşti. Creşterea francului la un nivel dublu faţă de momentul accesării creditului l-a afectat pe bărbat, care are de plătit o rată de 780 de franci lunar.

„Am venit să fac această plată pentru o parte din rată pentru a atrage atenţia băncilor că ne dorim o soluţie, ne dorim să fim ascultaţi. Dorinţa noastră este să informăm băncile că suntem cât se poate de bine intenţionaţi, că vrem să ne plătim creditele, dar în condiţiile în care acum suportăm un cost de opt ori mai mare decât valoarea creditului, iar băncile nu ar avea de pierdut decât o mică parte din profit, consider că este necesar ca propunerile noastre să fie dezbătute. Băncile, când mergem să discutăm, ne dau nişte formulare tipizate. Nu avem nicio posibilitate să negociem”, a declarat Narcis Semeniuc.

Narcis Semeniuc

Timişoreanul spune că îi va fi foarte greu să plătească ratele dacă situaţia nu se va schimba. „Am promis că o să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a plăti creditul”, a mai declarat Narcis Semeniuc. Timişoreanul a făcut şi un calcul din care arată că banca nu ar avea nimic de pierdut dacă s-ar face o reconversie a creditului. „Dacă acum, după şapte ani de plată a ratelor, banca vinde apartamentul la valoarea actuală de piaţă, ajunge deja pe zero. De aici încolo este profitul băncilor. Să presupunem prin absurd că se acceptă denominarea la cursul istoric. Dacă plătesc până la final rata la un curs de 2,1 lei pentru un franc, atât cât era când am luat eu creditul, suma în lei împărţită la cursul de astăzi, se ajunge la un profit al băncii de 62 la sută. Unde este pierderea băncilor atunci?”, a semnalat Narcis Semeniuc. Acesta a mai anunţat că grupul celor cu credit în franci au programat pentru duminică un protest prin care vocea debitorilor să fie ascultată. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite