Avocaţii firmei Constructim Imobiliare fac plângere penală împotriva Episcopiei Romano-Catolice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa de avocatură SCPA „Petrov&Mihet”, cea care reprezintă interesele firmei Constructim Imobiliare SRL a transmis un comunicat de presă în urma acuzaţiilor făcute de Episcopia Romano-Catolică din Timişoara, cu privire la terenul aflat pe strada Aurora.

Punctul de vedere formulat de firma de avocatură SCPA „Petrov&Mihet” cu privire la Costructim Imobiliare versus Episcopia Romano – Catolică din Timişoara, este un plină de acuzaţii faţă de episcopie.

“Terenul situat în Timişoara, strada Aurora nr 6, a fost achiziţionat de către clientul nostru, firma Constructim Imobiliare în urma celei de-a treia licitaţii numai din anul 2013 (mai avand loc câteva termene de licitaţie şi în anul 2012) publice organizate de ANAF şi anunţată public în 29.07.2013. Menţionăm că anterioarele licitaţii publice la care nu s-a înscris nimeni au avut loc începând cu 27 aprilie 2012. Timp de peste 16 luni nu s-a prezentat nimeni la aceste licitaţii, nu s-a contestat nici un act procedural şi nu s-a formulat nicio opoziţie, punct de vedere sau orice altă afirmare a unor pretenţii proprii. Faţă de afirmaţia că nu au fost anuntaţi (Episcopia) se poate constata cu usurinţă faptul că nu trebuia să fie anuntaţi pentru că nu figurau cu nici un fel de drept, sarcină, menţiune de litigiu sau altă menţiune în cartea funciară – deci de ce i-ar fi anunţat cineva? În schimb s-a afisat la „locaţia bunurilor” publicaţia de licitaţie – deci dacă ar fi manifestat un minim interes faţă de acest teren în aceşti ani – ar fi avut cunoştinţă de aceste licitaţii. 

La momentul licitaţiei publice organizate de ANAF, extrasul de carte funciară pentru teren era fără nicio sarcină, aşa cum se arată în anexă. Pe lângă acestea mai anexăm Procesul verbal de adjudecare pentru bunuri imobiliare şi Procesul verbal de predare-primire întocmite de ANAF”, se arată în comunicatul transmis de casa de avocatură SCPA „Petrov&Mihet”. 

Avocaţii celor de la Constructim îi acuză pe cei de la Episcopia-Romano-Catolică de dezinteres faţă de teren, în realitate însă episcopia se află într-un proces de retrocedare din anul 2005, astfel că nici nu ar fi avut cum să participe la o licitaţie pentru un teren care le-a aparţinut istoric şi pe care doresc să o primească înapoi în mod legal.

Cei SCPA „Petrov&Mihet” au arătat că impozitul datorat la Administraţia publică locală (Primărie), respectiv ANAF nu era achitat cu mai mult de cinci ani în urmă, însă din nou Episcopia nu ar fi putut să plătească pentru un teren care nu le era încă retrocedat. 

“Clientul nostru, Constructim Imobiliare a achitat toate aceste impozite retroactiv la zi pe ultimii 5 ani, aceasta fiind perioada de prescripţie în materie fiscală – obligaţiile mai vechi de 5 ani fiind prescrise. Ne punem întrebarea: Acest bun este extrem de valoros ca fiind din patrimoniul Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara, dar pentru el nu s-a plătit impozit pe proprietate de mulţi ani, a fost licitat public, cu anunţuri în presă şi la faţa locului, pe gardul proprietăţii şi pe pagina de internet a Ministerului de Finanţe timp de un an şi jumătate de ANAF spre vânzare fără nicio reacţie sau contestare din partea Episcopiei?”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii noilor proprietari ai terenului de pe strada Aurora susţin că CF-ul era liberă de sarcini, lucru care reiese rubrica Înscrieri privitoare la sarcini (unde scrie “nu sunt”), în timp ce Episcopia susţine că sunt trecute litigiile la rubrica Înscrieri privitoare la proprietate (“Se notează acţiune civilă formulată de Episcopia Romano-Catolică c/a Drăghici Constantin, Drăghici Cornelia, ANAF DGFP, ANAF AFP Timişoara, ANAF Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara, SC Constructim Imobiliare SRL şi Statul Român). 

“Autorizaţia de construcţie a fost obţinută legal, emisa de Primărie, în baza documentelor legale depuse conform procedurilor în data de 25.03.2014. Certificatul de urbanism s-a eliberat in 09.09.2013 şi autorizatia s-a eliberat în martie 2014 , după 7 luni - un termen pe care-l considerăm chiar mare; tot în martie 2014 am fost chemaţi în judecată de către Episcopie într-un litigiu considerat vizibil inadmisibil de toate părţile şi înaintat unei instanţe necompetente (eronat alese de apărătorii Episcopiei - cum instanţa s-a pronunţat deja), singura raţiune fiind în opinia noastră pentru a putea înscrie în CF menţiunea unui litigiu (nou, inexistent la momentul cumpărării, preluării in posesie, depunerii actelor pentru urbanism şi autorizare, oricât de inadmisibil pentru a putea „recupera timpul pierdut” prin nesolicitarea „de 15 ani” a înscrierii pretenţiilor acestora în CF. Lucrările de construcţie au demarat legal, în baza autorizaţiei obţinute si a plaţii tuturor taxelor datorate”, au transmis avocaţii.

Conform societăţii civile de avocatură SCPA Petrov & Mihet, Episcopia Romano-Catolică din Timişoara se foloseşte de mijloace “neortodoxe” pentru a hărţui şi a aduce prejudicii de imagine proprietarului actual. Printre acuze se află şi una mai puţin obişnuită de “ameninţări cu blesteme ale preoţilor de care se plâng munictorii şi paznicii de la faţa locului”. 

“Pentru calomnie şi acuze mincinoase făcute cu bună ştiinţă de către reprezentanţii Episcopiei Romano – Catolice din Timişoara clientului Constructim Imobiliare vom formula îndată plângere penală. Cosiderăm că aceste demersuri calomnioase au ca scop influenţare justiţiei şi a activităţii autorităţilor locale fără a avea însă nicio bază legală. Înainte de cere respect din partea tuturor celorlalte părţi, aceştia sunt datori să respecte propietatea şi legea”.

Citiţi şi:

FOTO Şmecherie în Primăria Timişoara ca în "vremurile bune”. Autorizaţie de construcţie acordată pe acte falsificate

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite