Statuia lui Vladimir Ilici Lenin, de şapte metri, a fost expusă la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Somnul lui Lenin", la Timişoara FOTO Gheorghe Şvaiţer
"Somnul lui Lenin", la Timişoara FOTO Gheorghe Şvaiţer

Statuia este opera artistului Mihai Zgondoiu şi este o replică la scara 1:1 a statuii lui Lenin care a stat între 1960-1990, în Piaţa Presei Libere din Bucureşti.

Artistul Mihai Zgondoiu, originar din Mediaş, dar absolvent al Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara, şi-a expus lucrarea „Somnul lui Lenin”, la Galeria Calina -care recent a sărbătorit zece ani de activitate.
 

Este vorba de o replică la scara 1:1 a statuii lui Vladimir Ilici Lenin care a stat între 1960-1990, în faţa Casei Scânteii din Bucureşti. 

Statuia cu Lenin pe burtă a apărut pe platoul din faţa Piaţa Presei Libere, lângă soclul pe care a tronat cândva originalul sculptat de Boris Caragea, în anul 2011, în cadrul evenimentelor „Proiect 1990”. Statuia este demontabilă şi a fost realizată dintr-un material de plastic.

„De când a fost ridicat de pe soclu, în 1990, Lenin a fost plimbat timp de 21 de ani între Piaţa Presei Libere, Combinatul Fondului Plastic şi grădina Palatului Mogoşoaia, până când a fost garat de către Ioana Ciocan într-un locaş dosnic, în 2011. Se vede, însă, că nu i-a plăcut să rămână acolo, drept care s-a întors să tragă un pui de somn pe treptele gloriei apuse. O fi visând de bine? Oare un muzeu al comunismului l-ar ajuta să ajungă din nou în picioare?”, se întreba Mihai Zgondoiu.

Lenin culcat FOTO V.Nasui


Statuia aflată lângă soclul originar, în 2011 FOTO Cosmin Nasui
 

Statuia „Somnul lui Lenin” a fost instalată la Galeria Calina, de pe strada pietonală Mărăşeşti (lângă Hotel Timişoara), iar pentru a da o expresivitate aparte instalaţiei, o parte din capul lui Lenin, demontabil şi el, iese practic pe geam.  

"Somnul lui Lenin"


 

„L-am măsurat pe Lenin când era la Mogoşoaia. Are o lungime de şapte metri. Atunci mi-a venit ideea să printez la scară 1:1 celebra statuie al lui Lenin, din Bucureşti. A fost montată în 2011, în Proiectul 1990, în faţa Casei Presei Libere. M-am gândit că o să nască controverse, dar nu a fost aşa. Nici măcar nu a fost măzgălit sau făcut cu grafiti. Toată lumea făcea poze cu el. Această statuie a ajuns un fel de icon, cool, aşa cum s-a întâmplat cu multe personaje istorice mai mult sau mai puţin controversate. Am primit multe reacţii pozitive. Am ales să-l pun pe Lenin culcat pentru că el a stat culcat din 1990. La un moment dat a stat pe spate, pe urmă, în ultimii ani, a stat pe burtă. Aşa era poziţia lui la Mogoşoaia”, a explicat Mihai Zgondoiu, care astăzi trăieşte şi lucrează la Bucureşti. 

"Somnul lui Lenin"

Artistul a expus în ţară dar şi în Belgia, Franţa, Germania, Austria şi Portugalia.

Statuia din bronz a lui Lenin din Bucureşti a fost dată jos de pe soclu în 4 martie 1990, de macaragiul Gheorghe Gavrilescu, care a venit din proprie iniţiativă în Piaţa Scânteii, cu automacaraua pe care o avea în primire. Apoi a dat jos şi statuia lui Petru Groza, din faţa Facultăţii de Medicină „Carol Davila”.

Lenin Casa Scanteii

Lenin în Bucureşti FOTO Wikipedia.org

Revoluţionarul Vladimir Ilici Lenin (1870-1924) a condus partidul bolşevic rus şi era fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism. A fost primul premier al Uniunii Sovietice, între 1922-1924.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite