Sentinţă finală în procesul „Autobuzul”, unul din cele mai mari dosare de trafic de heroină din Banat. Fostă poliţistă, condamnată la cinci ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traficanţii de heroină de la Lugoj au fost duşi la audieri cu autobuzul FOTO pressalert.ro
Traficanţii de heroină de la Lugoj au fost duşi la audieri cu autobuzul FOTO pressalert.ro

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au emis vineri sentinţa finală în dosarul traficanţilor de heroină, judecaţi în dosarul supranumit „Autobuzul”. Pentru majoritatea inculpaţilor a fost menţinută sentinţa de pe fond, decizia Tribunalului Timiş fiind modificată doar în cazul a doi dintre inculpaţi.

DIICOT a destructurat în urmă cu patru ani una din cele mai ample reţele de traficanţi de heroină care acţiona pe relaţia Bucureşti - Timiş. Procurorii au dus atunci, la audieri, un autocar de „turişti”, ceea ce a şi atras după sine denumirea dosarului: „Autobuzul”. Odată cu finalizarea rechizitoriului au fost trimise în judecată 35 de persoane. Dintre acestea, 12 au optat pentru judecarea în procedură simplificată, recunoscându-şi faptele pentru a beneficia de o reducere a pedepsei. Pentru cei 23 de inculpaţi care au rămas necondamnaţi dosarul a fost disjuns şi judecat la Tribunalul Timiş, iar magistraţii de aici au emis prima sentinţă, pedepsele care cuprind între un an şi 10 ani de închisoare totalizând peste 120 de ani de puşcărie.

Sentinţa Tribunalului Timiş a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Timişoara. Singurii în cazul cărora s-a modificat sentinţa din primă instanţă sunt Muntean Horaţiu şi Pulbere Florică Liviu. Condamnat în primă instanţă la şase ani şi patru luni de închisoare, Munteanu Horaţiu a primit o reducere a pedepsei la 3 ani şi 6 luni. În cazul lui Pulbere, condamnat la 5 ani şi 10 luni în primă instanţă, pedeapsa a fost redusă la 3 ani şi 3 luni. În rest, apelurile au fost respinse, fiind menţinute, practic, pedepsele aplicate în primă instanţă.

Printre cei 35 de inculpaţi din dosar se află şi o fostă poliţistă de frontieră, Nicoleta Rain, condamnată la cinci ani de închisoare. Potrivit procurorilor, Nico, aşa cum i se spunea fostei poliţiste, era atât consumatoare cât şi traficantă. Anchetatorii au reuşit să adune probe care arată că Nicoleta Rain aranja tranzacţii cu heroină pe ruta Bucureşti-Lugoj, tot ea fiind şi cea care hotăra cine sunt cărăuşii. „Condiţiile tranzacţiei au fost fixate telefonic de R. N., care a stabilit ca S. şi O. să efectueze deplasarea la Bucureşti pentru cumpărarea stupefiantelor de la L.. Aceştia l-au racolat în vederea preluării şi transportului drogurilor pe inc. M. V.”, se arată într-unul din documentele de la dosar. Tot aici procurorii susţin că Nicoleta Rain a fost martora unei morţi după o supradoză. „La data de 10.08.2009, Rain Nicoleta Camelia şi S. C. au achiziţionat heroină de la L. F.M., pe care au consumat-o împreună la domiciliul lui S. În urma administrării consecutive a două doze de heroină şi pe fondul consumului de alcool  S. C. a făcut stop cardio-respirator şi a decedat”, se mai arată în dosar.

Potrivit procurorilor, traficanţii de droguri de mare risc din Lugoj aveau şi limbaj codificat. Heroina era „pâine”, ”maro”, „suc”, „şpriţ”, „bilă” sau „hamburger”. Seringile erau „săgeţi” sau „pixuri”, iar banii erau „cartuşe” sau „băţ”. Sentinţa emisă de Tribunalul Timiş nu este definitivă.

Rechizitoriul DIICOT arată că traficanţii de heroină din dosarul „Autobuzul”, membri ai mai multor grupări, au transformat Lugojul într-o adevărată patrie a heroinei. Drogurile de mare risc erau aduse de la Bucureşti şi vândute la preţuri duble sau triple către consumatorii din Lugoj. „Heroina consumată şi distribuită de către infractorii din municipiul Lugoj,  a fost procurată din Bucureşti, de la diferite persoane implicate în traficul cu droguri de mare risc. Heroina a fost cumpărată sub forma unor „bile” în cantităţi de 5 până la 10 grame, şi transportată de către inculpaţi, cu autoturismele personale sau cu trenul. Preţul de achiziţie al drogurilor menţionate a fost  între 700-1000 de lei „bila”, iar în municipiul Lugoj acestea au fost vândute la un preţ dublu sau triplu, obţinându-se astfel un câştig important, prin care inculpaţii, au reuşit să îşi acopere cheltuielile de transport şi să îşi acopere contravaloarea drogurilor necesare pentru propriul consum”, se arată în documentele de la dosar. Potrivit aceleiaşi surse, unul dintre consumatorii din Lugoj a ajuns atât de dependent că a fost interceptat când cerea droguri „urgent, că îmi fierbe sângele”
 

Răducanu Ionel Robert – 10 ani închisoare
Lupu Florin Marius – 8 ani închisoare
Gădean Silviu Stelian –  7 ani şi 6 luni închisoare
Marin Camelia – 7 ani şi 6 luni închisoare
Simion Florin – 6 ani şi 926 zile închisoare
Mihai Mariana Aura – 6 ani şi 8 luni închisoare
Muntean Horaţiu – 3 ani şi 6 luni închisoare
Pulbere Florică Liviu – 3 ani şi 3 luni închisoare
Costache Gabriel Marian -5 ani şi 9 luni închisoare
Troike Flavius-Silviu – 5 ani şi 8 luni închisoare
Mezdrea Ovidiu – 5 ani şi 1 lună închisoare
Lugojan Cosmin Nicolae –  5 ani şi 1 lună închisoare
Ioniţă Vasile – 5 ani închisoare
Marinescu Alin – 5 ani închisoare
Rain Nicoleta Camelia – 5 ani închisoare
Popovici Darian – 4 ani şi 8 luni închisoare
Şofei Lavinius Iulian – 4 ani şi 2 luni închisoare
Andraşoni Călin Petru – 3 ani şi 8 luni închisoare
Morar Vasile – 3 ani, 6 luni şi 20 de zile închisoare
Chiriţă Constantin Răzvan – 3 ani şi 6 luni închisoare
Ban Cristian Andrei – doi ani şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere
Petconi Ovidiu Alexandru – 1 an, 1 lună şi 335 zile închisoare

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite