Românul care a făcut puşcărie pentru denunţarea calomnioasă a unui avocat s-a liniştit: „L-am iertat. Nu îl mai urăsc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost implicat în zeci de dosare penale şi civile şi a depus plângeri peste plângeri până într-o zi când a ajuns la închisoare pentru denunţ calomnios. E pe scurt povestea lui  Petru Farcaş Nicolae, ieşit recent din închisoare, unde a executat o pedeapsă de doi ani şi opt luni. „Naşul” lui Farcaş a fost un avocat.

Până în urmă cu câţiva ani, Farcaş Petru-Nicolae era cel mai cunoscut justiţiabil din Lugoj. Parte sau mandatar în zeci de dosare, Farcaş a dus un război permanent cu avocatul lugojean Anton Drăghici, care i-a şi venit de hac bărbatului, obţinând trimiterea acestuia la reeducare în penitenciar. Totul a început în iarna anului 2002, când Petru Farcaş, întorcându-se de la Timişoara, a produs un accident de circulaţie în urma căreia o persoană a murit şi alta a fost rănită grav.

Pe numele lui Farcaş a fost deschis atunci un dosar penal pentru ucidere din culpă si vătămare corporală din culpă. Farcaş l-a ales ca avocat pe Anton Drăghici, care a acceptat să preia cauza la insistenţele lui Gheorghe Lădariu, fost şef al Administraţiei Finanţelor Publice Lugoj şi cumnat al lui Petru Farcaş. Avocatul şi clientul său s-au înţeles asupra unui  onorariu de 1.400 de lei, plătibili în două rate. Contractul de asistenţă avea şi o clauză   conform căreia,clientul poate renunţa oricând la serviciile avocaţiale, fără a solicita în schimb restituirea , în tot ori în parte, a onorariului achitat.

Odată cu finalizarea expertizei din care reieşea că Farcaş se face vinovat de producerea accidentului, bărbatul a considerat că avocatul nu şi-a dat interesul să îl scape, s-a simţit trădat şi a cerut să-i fie restituiţi banii plătiţi drept onorariu. După o tentativă eşuată de rezolvare a litigiului prin intermediul Baroului Timiş şi a Uniunii Barourilor din România, războiul Farcaş-Drăghici s-a mutat în instanţă.

„M-a dat în judecată într-un proces civil, cerând restituirea banilor şi daune morale de sute de milioane de lei vechi. De aici s-a ajuns la zeci de dosare civile şi penale, nici nu le mai ştiu numărul, iar eu am fost nevoit să mă apăr”, a arătat avocatul Drăghici. În toate procesele deschise de Farcaş împotriva sa, pentru pretenţii şi despăgubiri, ori plângeri pentru diverse presupuse infracţiuni cum ar fi: înşelăciune, uz de fals sau altele, Anton Drăghici şi-a angajat avocat, pe soţia sa, avocatul Dana Drăghici.

Aceasta a câştigat toate procesele, iar instanţa a dispus obligarea lui Farcas la plata cheltuielilor de judecată. Pentru că sumele dispuse de instanţă nu au fost plătite, Drăghici l-a executat silit pe Farcaş, iar pentru că în proces a fost atrasă şi soţia acestuia din urmă, avocatul i-a executat pe ambii soţi,obtinând ,prin intermediul executorului judecătoresc vânzarea apartamentului din Lugoj şi mai apoi recuperarea cheltuielilor de judecată care faceau obiectul executărilor silite, în mai multe dosare execuţionale.

În paralel cu procesele civile din instanţă, Farcaş a formulat împotriva avocatului Drăghici, în perioada 2004-2011, patru plângeri penale. Toate au fost soluţionate cu NUP (neînceperea urmăririi penale), constatându-se că faptele de care este acuzat avocatul nu există(art.10,lit.a din CPP). În 2011, după ultima plângere penală a lui Farcaş, Drăghici a contraatacat şi a depus împotriva lui Farcaş plângere penală pentru toate cele patru denunţuri  calomnioase la adresa sa. „Eu l-am lăsat în pace la început, crezând că se va linişti, dar a pornit împotriva mea un adevărat război, cu atacuri la persoană. Nu pot să mă las călcat în picioare de un neica nimeni. Prin tot ce am făcut am vrut să îl determin să înceteze cu atacurile la persoana mea, cu insultele, jignirile şi calomniile vehiculate atât la adresa mea cât şi a altor persoane”, a arătat avocatul într-un interviu pentru ziarul local „Redeşteptarea”.

În urma plângerii formulate împotriva lui Farcaş pentru denunţ calomnios, Farcaş a devenit inculpat, iar după un proces care a durat mai bine de un an, lugojeanul a fost condamnat în primă instanţă la un an şi opt luni de închisoare pentru două dintre cele patru denunţuri calomnioase (primele doua constatându-se că au fost prescrise). Din cauza trecutului infracţional al lui Farcaş, care a mai fost condamnat în diferite dosare la închisoare cu suspendare sub supraveghere, s-a mai adăugat un spor de un an, urmând ca Farcaş să execute doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

În apel, magistraţii au anulat suspendarea executării pedepsei şi l-au condamnat pe Farcaş la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare efectivă a pedepsei. „El nu a fost condamnat atât pentru aceste denunţuri calomnioase săvârşite împotriva mea, cât pentru toate celelalte fapte, care au cântărit mult în luarea deciziei finale a magistraţilor din Timişoara, Farcaş având un cazier foarte bogat”, a explicat avocatul Drăghici, care a spus în interviul acoradat după condamnarea lui Farcaş că nu îi pare rău că bărbatul a ajuns la puşcărie pentru că „omul are nevoie de reeducare.

Războiul dintre Drăghici şi Farcaş a continuat şi cu procesomanul după gratii, Farcaş fiind trimis în judecată într-un dosar de loviri şi alte violenţe în care a fost acuzat că a agresat-o pe soţia avocatului. În primă instanţă, Farcaş a fost condamnat la patru luni de închisoare şi urma să îi fie prelungită şederea în penitenciar. În apel, bărbatul a fost, însă, achitat şi eliberat condiţionat după aproximativ doi ani şi o lună de detenţie.

Farcaş susţine puşcăria i-a schimbat viaţa şi nu îl mai urăşte pe Drăghici. „Pentru mine, această închisoare a fost o speranţă pentru ca adevărul să iasă la lumină şi de această dată a ieşit la iveală. Ştiu că puterea este de la Dumnezeu şi când va veni timpul pentru fiecare, va veni şi răsplata. Eu mi-am dus crucea. Am credinţă că Isus Hristos este cu mine şi vreau să fac la Sărăzani (n.r. sat de lângă Lugoj) grădina Maicii Domnului.  L-am iertat pe Drgăhici şi părintele Selejan  (n.r. mitropolitul Banatului) m-a învăţat să scot din sufletul meu ura. Eu nu îl mai urăsc pe Drăghici, dar îl las pe Dumnezeu să facă lucrarea şi pentru el”, a mai spus Farcaş, care a refuzat să spună dacă se va îndrepta împotriva lui Drăghici după obţinerea sentinţei prin care a fost achitat.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite