Restaurarea unei clădiri emblematice din Timişoara: „Le spun turiştilor că văd două jivine. Cândva au fost lei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa cu Lei, una dintre clădirile emblematice ale Timişoarei, va căpăta, în sfârşit, o faţă nouă. Proprietarii clădirii din Piaţa Unirii au primit autorizaţie din parte Direcţiei de Patrimoniu şi Monumente, pentru demararea lucrărilor de restaurare.

Casa cu Lei din Piaţa Unirii este de foarte mulţi ani într-o stare avansată de degradare. Puntele de atracţie ale clădirii, cei doi lei montaţi pe acoperiş pe post de ornament, nici nu se mai disting astăzi. Specialiştii spun că sunt distruşi în proporţie de 70 la sută. Vestea bună este că poate începe restaurarea imobilului, după ce Direcţia de Monumente a emis autorizaţiile necesare.

„Casa cu Lei are o istorie a avizării mai complicată. Au existat mai multe avize şi au fost scoase mai multe autorizaţii. Lucrurile sau reglat şi aşteptam un proiect de detaliu în ce înseamnă elementele artistice, inclusiv cei doi lei care se află desupra frontonului. Probabil că vor fi refăcuti după modelul original, există imagini. Sperăm că această renovare se va face la o calitate la fel de bună ca a celorlalte case din Piaţa Uniri, cu respect pentru patrimoniu, pentru a avea o piaţă cât mai completă şi mai frumoasă”, a declarat Sorin Predescu, director Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş.
 

Majoritatea elementelor ornamentale de pe clădire sunt distruse. Acestea vor fi îndepărtate şi se vor face mulaje, iar apoi se vor turna altele, identice. Proprietarul a transmis celor de la Direcţia de Patrimoniu că doreşte ca leii să fie refăcuţi din ciment roman.

image

Galanterie de Nurnberg la prăvălia lui Sandor Weiss

Casa cu Lei a fost construită în anul 1758, este amintită în 1818 sub numele Casa Palick –după numele proprietarului, iar din anul 1840, aici a funcţionat cârciuma „La Soarele de Aur”, iar apoi băcănia "La Câinele Alb". În 1851, Angelica Palick, care moşteneşte casa, se căsătoreşte cu Damaschin, din Beregsăul Mic. Acesta vinde casa, în 1871, omului de afaceri Sandor Weiss, care, zeci de ani, avea o renumită firmă de galanterie şi comert engros.


„În 1906, casa primeşte autorizatia pentru extinderea depozitului de la parter, iar tot în acel an, în octombrie, autorizaţia de a reface faţada. Sandor Weis a avut o firma renumită, numită <La Pipa Cea Mare>, de galanterie şi comert engros, cu produse de Nurnberg. Şi în anul 1931, încă funcţiona firma lui Weiss”, a declarat istoricul Ioan Haţegan.

image



Povestea leilor de pe acoperiş
 

Clădirea îşi schimbă, aşadar, la începutul anilor 1900, înfăţişarea din baroc în stil Secesion. În perioada socialismului, în anii 50, la Casa cu Lei a fost sediul Siguranţei (viitoarea Securitate), beciurile fiind tranformate în aresturi. 
 

image

Aşa arăta clădirea barocă înainte de 1900. Fără lei şi fără fronton. FOTO Colecţia Lucian Muntean

Istoricul Ioan Haţegan ne-a explicat şi prezenţa leilor de pe imobil. „În Timişoara era obiceiul să întrebi la ce casă stai. Fiecare casă avea un semn. Această casă nu a avut un rol istoric fascinant, a fost o cladire în paţa centrală, şi în afară de faţada frumoasă, în interior au funcţionat multe alte sedii de firme. Leii erau un semn. Unde? La Casa cu Lei! Multe clădiri erau numite şi după cârciumile de la parter. În afară de trei excepţii, toate clădririle din Piaţa Unirii aveau cârciumi”, a declarat Haţegan. 

image

Casa cu Lei FOTO Panoramio/ Ana Cătălina 

Casa cu Lei a rămas printre puţinele clădiri din Piaţa Unirii care a rămas nerenovat. „Mă uit de multe ori şi văd cum arată leii. Le spun turiştilor că aceasta este Casa cu Lei. Le spun să se uite în sus, în stânga şi în dreapta văd două jivine. Odată au fost lei”, a adăugat Haţegan.

Dacă şantierul pentru repararea faţadei clădirii este deja deschis, în ceea ce priveşte restaurarea propriu-zisă a leilor, lucrările nu încep decât în primăvară, a precizat şeful Direcţia de Patrimoniu şi Monumente Timiş.

Citiţi şi:

FOTO Piaţa Libertăţii din Timişoara a căpătat o faţă nouă

FOTO Cum arată cea mai bizară piaţă din centrul istoric al Timişoarei, cu puţin timp înainte de inaugurare

Încep să fie renovate clădirile istorice de pe bătrâna stradă Eugeniu de Savoya din Timişoara
 

Renaşterea uneia dintre cele mai frumoase case din Timişoara: casa cu axul de fier de la carul prinţului Eugeniu de Savoya devine centru de afaceri


FOTO VIDEO Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale

FOTO Casa Brück -  o felie din cea mai frumoasă clădire din Timişoara

FOTO Excepţionala realizare a arhitectului-minune Szekely Laszlo străluceşte din nou în Piaţa Unirii
 

Ruina din plin centrul Timişorei. Imobilul „înfrumuseţează“ strada Eugeniu de Savoya, în timp ce Primăria se judecă cu proprietarii

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite