Privelişte înfiorătoare în Piaţa Unirii din Timişoara. Au pocit una dintre cele mai fotografiate clădiri istorice din oraş

Privelişte înfiorătoare în Piaţa Unirii din Timişoara. Au pocit una dintre cele mai fotografiate clădiri istorice din oraş

Casa Steiner arata ca o stafie FOTO Ştefan Both

Unul dintre cele mai spectaculoase imobile istorice din Timişoara, Casa Steiner Miksa sau edificiul fostei Bănci de Scont, a fost ascunsă de ochii turiştilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Casa Steiner Miksa sau edificiul fostei Bănci de Scont, acolo unde se află şi sediul PNL Timiş, a fost acoperită cu o plasă de protecţie neagră, total inestetică. Vorbim de una dintre cele mai spectaculoase clădiri din zona istorică a Timişoarei, singura clădire cu aspect de arhitectură Gaudi din capitala Banatului.
 
Nu se ştie pentru cât timp va rămâne acoperită Casa Steiner. Alte clădiri de patrimoniu (Casa cu Lei, Casa cu atlanţi, Clădirea Comunităţii Evreieşti) zac acoperite de ani de zile. 

Se vorbeşte de mult timp de restaurarea imobilului, chiar există autorizaţie de la Direcţia de Cultură, însă ele nu au fost demarate niciodată din cauza unor neînţelegeri între proprietari. Primarul Nicolae Robu susţine că lucrările vor începe în 2018. 
 
Oficialităţile locale susţin că a fost nevoie de acoperirea palatului, ca element de siguranţă pentru cei care folosesc noile tarase de la capătul străzii Gh.Lazăr. În mod sigur ar fi putut însă alege o pânză deschisă la culoare, dacă nu chiar una care să redea prin desen, în 3D, formele clădirii. 

 
Odată cu lăsarea întunericului, în acel colţ din Piaţa Unirii, este beznă. În contrast cu clădirile albe din vecinătate, Casa Steiner arată ca o stafie. 

 
Imobilul a fost construit ca sediu al Băncii de Scont a Ungariei, şi clădire de apartamente pentru chiriaşi, între anii 1906 şi 1908, după planurile arhitecţilor din Budapesta, Komor Marcell şi Dezső Jakab. Stilul arhitectural se încadrează în curentul Seccesion cu motive ale folclorului maghiar, însă numeroşi specialişti afirmă că există o influenţă Gaudiană. 
 
Citiţi şi:
 
 
 
 
citeste totul despre: