Primul Paşte al refugiaţilor din Ucraina, în România. Slujba de Înviere la biserica ucraineană din Timişoara şi sfinţirea coşurilor cu alimente
0Uniunea Ucrainenilor din Timiş are în evidenţă în jur de 400 de familii din Ucraina, care s-au stabilit în judeţ pe perioada războiului din ţara vecină.
Uniunea Ucrainenilor din Timiş a pregătit cadouri pentru copiii ucraineni care au ajuns cu părinţii în judeţul Timiş. Este vorba de 98 de copii pentru pe care iepuraşul nu i-a uitat. Uniunea va organiza pentru ei o mică serbare, înaintea intrarea în sfintele sărbători pascale.
Comunitatea etnicilor ucrainelor de la noi a fost alături de refugiaţi încă de la începutul războiului din Ucraina, stângând ajutoare, înlesnind locuri de cazare şi de muncă şi oferind consiliere.
„Am trimis spre Ucraina peste 300 de tone de produse alimentare şi farmaceutice, îmbrăcăminte, produse pentru copii, de aceea cred că paştele ne prinde împliniţi din acest punct de vedere. Iar pentru cei care ne-au trecut pragul şi s-au stabilit aici la noi, îi învăţăm limba română prin cursuri, iar pentru cei peste 90 de copii, pe care-i avem în evidenţă, Uniunea Ucrainenilor a pregătit pachete cu dulciuri, încât iepuraşul de paşte să le aducă o bucurie şi o lumină”, a spus Gheorghe Hleba, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din Timiş.
Ajutoare la sediul Uniunii Ucrainenilor din Timişoara Foto Ştefan Both
Elevii din Ucraina aflaţi în România fac şcoala online, iar cei mici merg pot merge la grădiniţă şi la noi.
„Cei care nu au avut posibilităţi au primit laptopuri de la noi, celor care aveau doar telefoane le-am dat cartele gratuite, încât să poată face şcoala online, să poată să înveţe, să nu piardă orele din Ucraina. Iar suplimentar avem pentru ei posibilitatea de a învăţa limba română, cu profesori de specialitate, evident gratuit, la noi la sediu”, a adăugat Gheorghe Hleba.
Sediul Uniunii Ucrainenilor din Banat Foto Ştefan Both
Ucrainenii sunt invitaţi la slujba de Înviere
Uniunea Ucrainenilor din Timiş are în evidenţă în jur de 400 de familii din Ucraina, care s-au stabilit în judeţ pe perioada războiului din ţara vecină.
„Noi am ajutat aproximativ 250 de persoane am ajutat, atât prin cazare, găsirea de locuri de muncă, înmânarea de produse, pachete cu mâncare, obiecte de uz casnic şi multe altele. Ei s-au şi stabilit în Timişoara. Majoritatea muncesc, la Lugoj copiii pot să frecventeze şcoala ucraineană de acolo. Mulţi dintre ei ne ajută şi pe noi, fac voluntariat. Sigur că mai sunt şi alţi ucraineni în oraş, care nu au venit la noi, ci de ei s-au ocupat alte organizaţii. Sunt cam 400 de familii”, a mai declarat Gheorghe Hleba.
Refugiaţii găsesc sprijin de orice fel la Timişoara Foto Ştefan Both
Biserica Ortodoxă Ucraineană de pe strada Mareşal Averescu din Timişoara îi aşteaptă pe aceştia la slujba de Înviere, care va începe sâmbătă, 23 aprilie, la ora 23.30. A doua zi, de Paşti, duminică, 24 aprilie, la ora 11.40, la biserică va avea loc sfinţirea coşurilor cu alimentene, o tradiţie şi în rândul ucrainenilor.
Biserica Ortodoxă Ucraineană din Timişoara Foto Ştefan Both
Vă mai recomandăm să citiţi:
Gest superb pentru două refugiate din Ucraina. Femeile au primit la cheie un salon de cosmetică în Timişoara VIDEO
Cea mai nouă biserică ridicată de ucraineni în Timişoara, deschisă şi pentru refugiaţi FOTO