Primăria Timişoara, penalizată pentru nereguli la o licitaţie pe un proiect european de zeci de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul european de retehnologizare a Colterm Timişoara scoate la iveală nereguli grave în organizarea licitaţiei pentru atribuirea unui contract FOTO Arhivă
Proiectul european de retehnologizare a Colterm Timişoara scoate la iveală nereguli grave în organizarea licitaţiei pentru atribuirea unui contract FOTO Arhivă

Un proces dintre Primăria Timişoara şi Ministerul Mediului, Direcţia Generală AM Pos Mediu scoate la iveală nereguli grave în organizarea licitaţiei pentru retehnologizarea societăţii de termoficare din Timişoara, un proiect de peste 255 de milioane de lei, jumătate din sumă fiind bani europeni nerambursabili.

O componentă a acestui mare proiect de retehnologizare a Coltermului era modernizarea a trei cazane de aburi de la CET Sud. Licitaţia pentru această lucrare a fost câştigată de asocierea dintre Romenergo SA şi SC Imsat SA. Odată cu finalizarea proiectului, s-au descoperit, însă, nereguli în organizarea licitaţiei de atribuire a lucrării, motiv pentru care Direcţia Generală AM POS Mediu a aplicat o corecţie financiară de aproape trei milioane şi jumătate de lei, din care peste două milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro) îi revin Primăriei Timişoara, beneficiar al proiectului. Concret, în desemnarea firmei câştigătoare, comisia de licitaţie nu a solicitat, conform cerinţelor legale, ca firma participantă la licitaţie să facă dovada unor experienţe similare, aceasta fiind „o cerinţă minimă obligatorie”.

Interesant este că, potrivit unui document intrat în posiseia „Adevărul”, una din firmele participante la licitaţie a contestat desemnarea ca şi câştigător a firmei Romenergo, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis contestaţia şi a solicitat reanalizarea ofertelor cu respectarea cerinţelor obligatorii de participare. Chiar şi aşa, comisia de licitaţie a menţinut prima decizie, declarând câştigătoare asocierea condusă de Romenergo.

„Deşi a fost realizată reevaluarea ofertelor, în cadrul asocierii SC Romenergo- SC Imsat SA, comisia nu a solicitat nicio clarificare legată de faptul că niciunul dintre contractele prezentate de ofertant nu îndeplineşte cumulativ cele două coduri CPV (n.r. Codul Comun Internaţional Privind Achiziţiile de Produse şi Servicii), ci s-a limitat doar la a solicita documente justificative din care să rezulte valoarea aferentă a lucrărilor executate de către fiecare membru al asocierii pentru fiecare obiectiv în parte în cadrul contractului.... Prin această solicitare a comisiei de evaluare şi prin răspunsul primit de la ofertat nu au fost clarificate aspectele sesizate de CNSC”, arată un document intrat în posesia „Adevărul”. Primăria a contestat în instanţă documentul prin care s-a aplicat corecţia financiară, iar în procesul în care Primăria Timişoara se judecă cu Ministerul Mediului primăria a solicitat ca penalizarea să fie plătită de Ministerul Mediului, solicitare neacceptată de minister.

Romenergo, firma care a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei în cadrul căreia minsterul acuză nereguli este fondată de Gheorghe Bîlteanu, administrator al SIF Muntenia şi tatăl lui Dragoş Bâlteanu, directorul SIF Banat –Crişana, cercetat şi chiar reţinut într-un dosar în care a fost acuzat de manipularea pieţei de capital. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite