Primăria Timişoara a câştigat definitiv în instanţă cele şapte săli de cinematograf aflate în posesia RADEF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul cinematograf Arta din Iosefin
Fostul cinematograf Arta din Iosefin

Primăria Timişoara a câştigat procesul cu RADEF, pentru fostele cinematografe Dacia, Timiş, Victoria, Arta (plus grădina de vară), Unirea, Fratelia şi Fraidorf.

Municipalitatea a recuperat spaţiile în care au funcţionat cinematografele RADF-ului. Victoria finală a avut loc la Înalta Curte, care în 20 ianuarie 2017 a decis dfeinitiv şi irevocabil păstrarea sentinţei Curţii de Apel din Timişoara. Prin aceasta, RADEF este obligată să predea Primăriei Timişoara cele şapte săli în care au funcţionat cinematografele  Dacia, Timiş, Victoria, Arta, Unirea, Fratelia, Freidorf (în cazul Artei fiind vorba şi de o grădină de vară), în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti. 

“Sentinţa spune, de asemenea, că în cazul în care RADEF refuză încheierea protocolului de predare primire, hotărârea instanţei va ţine loc de protocol de pedare primire. Un al optulea cinematograf, Studio, va trebui şi el predat Primăriei de către RADEF şi sperăm ca asta să se întâmple fără un nou proces, având în vedere cele de mai sus. Reamintim că cinema Studio ajunsese proprietate privată şi a fost readus în patrimoniul statului prin demersurile Primăriei Timişoara!”, a anunţat primarul Nicolae Robu.

Edilul şef a ţinut să se mândrească şi cu faptul că “bilanţul administraţiei Robu în ceea ce priveşte patrimoniul oraşului este: Unsprezece clădiri readuse în patrimoniu, din care trei clădiri spitaliceşti şi opt cinematografe şi zero clădiri pierdute”.

Intenţiile Primăriei după preluarea cinematografelor este de a le folosi exclusiv în domeniul cultural. Există două proiecte: Unul dintre cinematografele din centul oraşului va deveni cinemateca oraşului, în care se vor proiecta filme de mare valoare artistică şi care se văd mai greu în cinema comerciale, filme de artă. 
 

„În una dintre clădiri o să găzdium Casa Studenţilor, o instituţie care aparţine Ministerului Educaţiei, şi care stă în chirie la Episcopia Romano-Catolică, într-un spaţiu şi prost plasat şi care a ajuns în ultimul hal de degradare. Dacă cineaştii timişoeni se vor ţine de cuvânt, conform discuţiei pe care am purtat-o cu ei, le vom pune la dispoziţie una dintre clădiri să facă acolo un cinematograf de nişă, mai de grabă o cinematecă. Eu îmi respect cuvântul, îi aştept acum pe ei să marşeze, să pună umărul, numai împreună putem face, pentru că eu la primărie nu pot angaja oameni care să susţină o cinematecă. Apoi, vom organiza în ele centre culturale, unde tinerii vor putea să repete, formaţiile muzicale şi de dansuri. Le vom lăsa în circuitul cultural”, a mai spus Robu.  

Într-un alt spaţiu, la Arta sau Victoria, se intenţionează realizarea unei săli de teatru pentru Teatrul German şi Teatrul Maghiar “Csiki Gergely”. 


Citiţi şi:

FOTO Nostalgii timişorene. Amintiri despre oraşul de altădată: Cum mergeau oamenii la "mozi"

Povestea primului cinematograf din Timişoara, pus în funcţiune în 1908. Banii mergeau la orfelinat, azilul de bătrâni şi la Fondul săracilor oraşului

FOTO Grădina de vară Capitol, inclusă în circuitul artistic al Timişoarei. Cosmetizare spectaculoasă făcută de Filarmonica Banatul

FOTO Descoperire nostalgică în podul fostului cinema Capitol. Timişorenii îşi amintesc de vaporul din Grădina de Vară

 

FOTO Sala Capitol din Timişoara a fost cosmetizată. S-au montat aproape 1.000 scaune noi

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite