Povestea şniţelului. Feldmareşalul Radetzky a luat o reţetă de la Milano, cu care s-a dus la curtea imperială vieneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şniţelul vienez  FOTO Wikipedia.org
Şniţelul vienez  FOTO Wikipedia.org

Şniţelul sau Schnitzel în germană (originalul se numeşte Şniţel vienez – Wiener Schnitzel) este un preparat culinar din bucătăria austriacă.

Şniţelul este făcut dintr-o felie subţire de carne de viţel (poate fi folosit şi pui sau porc), bătută cu ciocanul de lemn, trecută succesiv prin făină, ou şi pesmet şi apoi prăjită în ulei sau unt.

Interesant este că prepararea cărnii trecute prin făină, ouă şi pesmet s-a răspândit prima dată în Spania, încă din Evul mediu. Mai exact din Andalusia, care în 1491 a ajuns pe mâinile creştinilor. De aici, reţeta a fost preluată şi de italieni. De la Milano avea să ajungă la Viena.

Prima reţetă scrisă sub denumitrea de “Kalbsschnitzel” a apărut în 1884.

Sunt însă multe poveşti legate despre şniţel, mai cu seamă că acesta se prepara în diferite metode, în zone diferite, dar sub alte denumiri.

“Guida gastronomica d'Italia”, apărută în 1969, susţine că feldmareşalul imperial Josef Radetzky a adus “şniţelul” din Lombardia la Viena, în anul 1857. Atunci când trimitea rapoarte la Viena, Radetzky i-ar povestit împăratului Franz Josef despre preparatul denumit “Costoletta”.

“Bucătăria din Milano are un preparat cu adevărat deosebit: carne de vită învârtită în ouă, pesmet şi prăjit în unt”, a scris Radetzky pentru Franz Josef, iar atunci când a ajuns acasă, la Viena, a înmânat reţeta personal împăratului. 

Radetzky FOTO wikipedia.org


 



Citiţi şi:

Cât de profitabilă este afacerea vatei de zahăr pe băţ. „Aparatul scoate o vată pe minut, adică în jur de 50 pe oră“

Răchia de Banat, „apă chioară“ faţă de pălinca ardeleană, de 70 de grade: „Este băubilă, nu te doare nici capul“

„Bundás kenyér“, deliciosul mic-dejun răspândit în Ardeal şi Banat. Mai simplu de atât nu se poate

Diferenţele dintre mititeii autohtoni şi „cevapcici“-ul din Serbia. „Aveţi grijă cu muştarul, că jumătate din gustul micului bun el îl dă“
 

Secretele pleşcaviţei, deliciosul „hamburger“ sârbesc care i-a cucerit pe bănăţeni după Revoluţie

Cum a luat naştere gulaşul, unul dintre cele mai cunoscute branduri culinare din Ungaria
 

De unde provin clătitele, desertul răspândit în toate colţurile lumii VIDEO

Gomboţul cu prune, gustosul desert din bucătăria maghiară. De ce este foarte apreciat în Banat şi Transilvania

Istoria ştrudelului, deliciul culinar din Imperiul Austro-Ungar. Cum a ajuns şi s-a răspândit prăjitura în România

Secretele langoşului: gogoaşa delicioasă care îi încântă pe români provine din bucătăria maghiară

Povestea tortului Doboş. Delicatesa a fost inventată de un cofetar maghiar în 1884 şi a stârnit admiraţia împăratului Franz Jozef şi a reginei Elisabeta „Sissi“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite