Poliţist condamnat în primă fază la patru ani de închisoare cu executare, achitat definitiv în apel. Fapta nu există

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un poliţist acuzat că a luat mită 1.000 de lei pentru că, în loc să îi facă dosar penal unui şofer care circulă fără permis, a aplicat o amendă pentru circulaţia pe bicicletă fără vestă reflectorizantă, a fost achitat. Sentinţa este definitivă. Poliţistul a fost trimis în judecată de fostul procuror DNA, Lucian Papici.

Cristian Ionel Rotariu, un agent din cadrul Secţiei 5 de Poliţie Rurală Belinţ  judeţul Timiş, judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu şi condamnat de Tribunalul Timiş la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Timişoara. Poliţistul a fost acuzat că a cerut şi primit 1.000 de lei pentru a-l ajuta pe un şofer prins la volan cu permisul suspendat. Ajutorul consta în întocmirea unui proces verbal în care să apară că şoferul cu permisul suspendat a circulat pe bicicletă fără vestă reflectorizantă.

„În seara zilei de 19.01.2017 inculpatul Rotariu Cristian Ionel, în calitate de agent de poliţie în cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală Belinţ, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins şi primit suma de 1000 lei de la un conducător auto, martor denunţător în cauză, banii fiind primiţi de către inculpat pentru a nu îşi îndeplini atribuţiile de serviciu legate de constatarea săvârşirii infracţiunii comise de martorul denunţător, constând în aceea că acesta condusese un autovehicul pe drumurile publice deşi exercitarea dreptului de a conduce îi fusese suspendată”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş mai arată că poliţistul „a întocmit un proces-verbal de sancţionare contravenţională a martorului denunţător, proces-verbal în conţinutul căruia a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv a consemnat că martorul denunţător ar fi condus o bicicletă fără a purta îmbrăcăminte cu efecte reflectorizante, în condiţiile în care inculpatul constatase că persoana în cauză condusese pe drumurile publice un autovehicul având suspendată exercitarea dreptului de a conduce”.

Potrivit sentinţei emise de Curtea de Apel Timişoara, agentul de Poliţie a fost declarat nevinovat în baza articolelor de lege care prevăd că achitarea se pronunţă în cazul în care fapta nu există.

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.p.p. admite apelul declarat de inculpatul ROTARIU CRISTIAN IONEL împotriva aceleiaşi sentinţe. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi rejudecând: În baza art.396 al. 5 C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. a C.p.p. achită pe inculpatul ROTARIU CRISTIAN IONEL pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 al. 1 C.p. rap. la art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000. În baza art.396 al. 5 C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. a C.p.p. achită pe inculpatul ROTARIU CRISTIAN IONEL pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, prev. de art. 321 al. 1 C.p. În baza art.396 al. 5 C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. a C.p.p. achită pe inculpatul ROTARIU CRISTIAN IONEL pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”, arată judecătorii Curţii de Apel Timişoara în dispozitivul sentinţei de achitare a agentului Rotariu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite