Paradoxul stomatologiei din România. Avem un sistem subfinanţat, dar străinii vin în număr mare să îşi facă dinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabinet stomatologic FOTO arhivă Adevărul
Cabinet stomatologic FOTO arhivă Adevărul

Medicii stomatologi se plâng că lucrează într-un sistem subfinanţat şi se simt nevoia unei legi a sănătăţii în care să intre şi stomatologia, care să apere atât medicul cât şi pacientul.

România este una din ţările din Europa care nu are un program naţional de prevenţie oro-dentară. Au fost mici încercări la nivel de centre universitare, proiecte pilon, dar medici stomatologi spun că este nevoie de un program naţional. Educaţia şi prevenţia sunt cele mai importane aspecte, în condiţiile în care românii nu stau deloc bine când vine vorba de sănătatea dinţilor. 
 

„Este necesar ca educaţia sanitară să intre în programa analitică începând din clasele primare până la nivel de studenţime. S-au făcut sondaje despre câtă pastă de dinţi consumă românii pe an şi pot să vă spun că ocupăm un loc ruşinos. Dar mentalitatea se schimbă, lumea începe să se lumineze, mai caută pe Internet, pun accent pe profilaxie, ceea ce e deja mare lucru. S-a conştientizat că prevenţia costă mai puţin decât tratamentul”, spune profesorul universitar Angela Podariu.
 

„Banii de la Casa de Asigurări de Sănătate se termină rapid”

Medicii stomatologi se plâng că lucrează într-un sistem subfinanţat şi se simt nevoia unei legi a sănătăţii în care să intre şi stomatologia, care să apere atât medicul cât şi pacientul. 

„Fenomenul este că la un moment dat toată stomatologia a trebuit să se privatizeze. Fără nicio plată compensatorie. Fiecare pe cont propriu, ne-am privatizat. Dar a rămas o relaţie cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). E o relaţie minoră, pentru că banii se termină foarte rapid. Aici ar trebui un alt sistem. În stomatologie sunt mai mulţi bolnavi decât oameni sănătoşi. Susţinerea de către cel sănătos la cel bolnav nu se mai poate face. Ar trebui schimbat acest sistem”, a declarat Delia Barbu, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Timiş.
 

Judeţul Timiş este singurul judeţ care are un echilibru între sistemul de la sat şi cel de la oraş, spune Delia Barbu.

„Avem cam o mie de cabinete. Dintre care 300 de cabinete sunt la sate. Dar să ştiţi că aceste cabinete rurale nu sunt cu nimic mai prejos din punct de vedere al dotării şi al pregătirii profesionale. Avem sate şi cu două-trei cabinete. Dar acestea cabinete de la sat au relaţii cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde se dă un plafon şi jumătate, mai mult decât în oraş”, a afirmat Barbu.  

„Vin nemţii, italienii în număr mare”

Deşi mulţi români se plâng de costurile mari de la cabinetele stomatologice, acestea sunt încă mici pentru cei din strănătate. Aşa se face că încă este în floare turismul stomatologic. 

„Vin nemţii, italienii în număr mare. Nu există cabinet care să nu aibă pe lună doi-trei pacienţi veniţi din străinătate. Pe lângă străini, românii care locuiesc peste hotare nu-şi fac dinţi decât în România. În Bavaria există o revistă unde sunt foarte multe cabinete din Timişoara, care au programul afişat. Poţi să te trezeşti oricând cu un telefon de la ei, pentru programări. E mult mai ieftin la noi. De exemplu, la ei protezele costă 5.000 de euro, la noi e 1.000. Extracţiile, plombele, toate sunt mai ieftin la noi”, a afirmat Delia Barbu. 

Cei din Colegiul Medicilor Stomatologi se confruntă cu probleme şi în cazul cabinetelor şcolare. „S-au luat cabinetele din şcoli şi s-au dus în două centre. Dar copilul nu pleacă de la şcoală să facă tratament. Medicul trebuie să fie în şcoală. Căutăm să ne mutăm în şcoală. La 2.000 de elevi avem un medic stomatolog”, a mai afirmat Delia Barbu. 

Cum funcţionează reţeaua şcolară

Reţeaua şcolară de stomatologie a fost desfinţară şi au fost înfiinţate Centrele stomatologice pentru elevi şi studenţi, care sunt susţine de Primăria Timişoara, din banii primiţi de la Ministerul Sănătăţii. 
 

„Centrul pentru preşcolari se află în curtea Policlinicii Spitalului de Copii. Sunt patru medici care aşteaptă zi de zi părinţii care vin cu copiii preşcolari din Timişoara. Centre pentru şcolari sunt două. Unul este în curs de renovare, iar cel care funcţionează este pe strada Caruso. Iar pentru studenţi avem un cabinet la Agronomie şi unul în Complexul Studenţesc. P lângă activitatea de terapie, ne ocupăm foarte mult şi cu prevenţia, acesta fiind unul dintre cele mai importante elemente pe care ne axăm noi, medicii stomatologi care lucrăm cu copiii. E mult mai uşor, mai nedureros şi mai ieftin să faci educaţie sanitară, cu cei mici se poate lucra foarte bine”, a declarat Magdalena Suto Udvari, medic stomatolog la centrul pentru copii din Timişoara. 

Copiii şi studenţii au parte de tratamente în mod gratuit, pe baza prezentării carnetului de elev sau de student. 

Citiţi şi:

Aplicaţia prin care îţi rezolvi ieftin problemele dentare. Studenţii de la Stomatologie sunt în căutare de pacienţi

Medic stomatolog, despre viitorul lucrărilor dentare: „Când se va scoate un dinte, automat va fi o regulă să se pună un implant“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite