Oameni care au intrat vocabular. De la boicot, adidaşi şi motorul diesel la ghilotină, jeep şi saxofon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îndrăgitul sandvici de zi de zi vine de la un mare jucător de poker FOTO 9m.ro
Îndrăgitul sandvici de zi de zi vine de la un mare jucător de poker FOTO 9m.ro

Există anumite personaje ale căror nume proprii au ajuns în vocabular. Aceste cuvinte se numesc eponime. Nu o să vă vină să credeţi de unde izvorăsc multe dintre cuvintele pe care le folosim chiar des.

În terminologia lingvistică eponimele au trei înţelesuri: personaje ale căror nume proprii ajung să desemneze o altă entitate decât cea pe care au numit-o iniţial; numele proprii devenite nume comune sau substantivele comune care îşi au sursa în nume proprii.

Consultând Wikipedia.org, puteţi să găsiţi o listă întreagă de eponime. Nu o să vă vină să credeţi de unde izvorăsc multe dintre cuvinetele pe care le folosim chiar des. 

De exemplu, “adidaşii” desemnează astăzi pantofii de sport de orice tip. La început a fost însă marca Adidas. Adidas poartă numele lui Adolphe (Adi) Dassier, un cizmar german care a inventat ghetele cu crampoane. Cei doi fraţi, Adi şi Rudi au înfiinţat fabrica Dassler, în 1924. În 1948, în urma unor neînţelegeri, cei doi au pornit pe cont propriu: Rudi a fondat Puma, iar Adi firma Adidas.

Boicot înseamă, conform Dex: suspendare a legăturilor politice sau economice cu o ţară, un grup social, o persoană etc., ca ripostă la o anumită acţiune a lor. Sau neparticipare la o activitate, ca răspuns la o acţiune nepopulară.

Acest tip de măsură a fost atestat pentru prima dată în Anglia în 1880. Interesant este că Charls Boycot nu protesta, ci se protesta contra politicii de folosire a pământurilor duse de el. Liga pământurilor din Irlanda nu i-a dat lucrători să strângă roada, el nu era deservit în magazinele din regiune şi cu el nu mai vorbeau concetăţenii. 

Termenul “huligan” a început să figureze în rapoartele poliţiei londoneze din secolul al XIX-lea. Numele vine de la Patrik Hooligan, care era membru a unei bande din Irlanda.

Sandviş sau sandwich vine de la John Montagu, conte de Sandwich - un mare jucător de cărţi. Într-o bună zi el şi-a rugat sluga să-i pună mâncarea între două felii de pâine pentru a nu se sustrage de la joc. Prietenilor şi oaspeţilor le plăcuse atât de mult astfel de aperitiv încât l-au răspândit departe de pământurile contelui.

Braille este un sistem de scriere pentru nevăzători. Numele vine de la pedagogul francez Louis Braille (1809-1852). El este inventatorul alfabetului pentru orbi.

Colt vine de la Samuel Colt, care a inventat cel mai celebru model de revolver. 

Motorul diesel se foloseşte azi pe scară largă la maşinile pe motorină. Vine de la inventatorul german Rudolf Diesel, care a brevetat invenţia în 1895.

Instrumentul muzical saxofon vine de la cel care l-a inventat, belgianul Antoine Sax. 

Ghilotină vine de la Joseph Guillotine, un medic francez care a căutat să aducă o metodă mai umană de executare a pedepsei cu moartea. 

La maşina de teren îi spunem generic jeep, după numele mărcii Jeep, ness spunem la cafeau solubilă, dar vine de la brandul Nescafe, scotch este bada adezivă şi vine de la Scotch Tape - marcă a firmei 3M, în timp ce figider e de la Frigidaire - marcă a firmei Electrolux.

Iată şi alte exemple:

Jacuzzi, mic bazin de jeturi de apă sub presiune, care creează vârtejuri relaxante, vine de la inventatorii americani Roy Jacuzzi şi Candido Jacuzzi (1903-1986).

Mansardă - încăpere de locuit situată sub acoperişul unei case, vine de la arhitectul francez Francois Mansart (1598-1666).

Masochism. Perversiune sexuală, care constă în a căuta plăcerea în durere. Vine de la romancierul austriac Leopold von Sacher-Masoch (1836-1895).

Nicotină. Substanţă toxică sub formă de lichid incolor, uleios, extrasă din tutun. Vine de la Jean Nicot (1530-1600), fost ambasador francez în Portugalia.

Pasteorizare. A steriliza prin încălzire de obicei până la o temperatură de 60-70 grade Celsius şi apoi prin răcire bruscă (pentru a preveni alterarea). Poartă numele chimistului francez Louis Pasteur (1822-1895).

Sadism. Cruzime anormală, exagerată, plăcere patologică de a chinui. De asemenea, este şi perversiune constând în asocierea plăcerii sexuale cu acte de cruzime. Vine de la scriitorul francez Marchizul de Sade (1740–1814).

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite