O firmă a fraţilor Cristescu, cei mai bogaţi bănăţeni, acuză o instituţie a statului de abuzuri în goana după bani la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O firmă din cadrul holdingului deţinut de fraţii Cristescu este în proces cu Agenţia pentru Resurse Minerale
O firmă din cadrul holdingului deţinut de fraţii Cristescu este în proces cu Agenţia pentru Resurse Minerale

Bega Minerale, o firmă din holdingul Bega Group, condus de cei mai bogaţi bănăţeni, fraţii Emil şi Marius Cristescu, este în proces cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pe care o acuză de comiterea unui abuz în încercarea de a aduna bani la bugetul de stat.

Printre afaceri în domeniul imobiliar, turistic sau industrial, fraţii Cristescu au şi afaceri în domeniul minier, prin firma Bega Minerale Industriale. Societatea a obţinut în urmă cu 13 ani o licenţă de exploatare în perimietrul Şuncuiuş din judeţul Bihor, zona de exploatare fiind formată din două sectoare: Recea (3.600 kmp) şi Balnaca  (1906 kmp).

În sectorul Recea, exploatarea minieră s-a realizat fără întreruperi, dar în sectorul Balnaca, în anul 2010 s-a solicitat, în baza Legii minelor, întreruperea exploatării „din cauza factorilor economici, creşteri de preţ la energie, combustibili, care au dus la costuri care nu se mai puteau susţine”. În urma unui schimb de adrese, Bega Minerale a obţinut de la ANRM, după ce a achitat taxa aferentă, acordul de întrerupere a exploatării.  

Problemele au apărut în momentul în care ANRM a emis o notă de constatare şi un proces verbal prin care firma a fost amendată cu 20.000 de lei pentru că nu a plătit taxa pe activitate minieră. „Întreruperea activităţii de exploatare nu scuteşte societatea de achitarea taxei pe activitate minieră”, se arată în documentul emis de ANRM.

Firma patronată de fraţii Cristescu a contestat nota de constatare şi amenda ANRM-ului în instanţă, arătând că „societatea noastră nu datorează pârâtelor taxa pentru activitate minieră aferentă anilor 2010, 2011, 2012 şi 2013, având în vedere că în acest interval nu am desfăşurat nicio activitate de acest tip. Mai mult decât atât, subscrisa a achitat taxa pentru eliberarea aprobării privind întreruperea temporară a activităţii”.

În acelaşi document, reprezentanţii Bega Minerale acuză instituţia de stat de rea-credinţă şi comiterea unui abuz în goana după bani. „Nota de constatare pe care am înţeles să o atacăm, considerăm că reprezintă un act abuziv al autorităţii contractante, care, în lipsă de bani la bugetul de stat, sancţionează în mod nelegal şi ilegal contribuabilii în vederea perceperii de taxe suplimentare, taxe care nu sunt datorate conform legislaţiei aplicabile”, se mai arată în documentul depus în instanţă de reprezentanţii Bega Minerale. Dosarul este în fază încipientă pe rolul Tribunalului Timiş, urmând ca judecătorii de aici să pronunţe o sentinţă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite