O doctoriţă îi îndeamnă pe pacienţi să aibă curajul de a cere o a doua opinie: „Niciun medic nu ar trebui să se opună“
0Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, medicul Diana Manolescu, îi încurajează pe pacienţi să solicite o a doua opinie medicală. Pentru unii dintre medici, o astfel de atitudine din partea pacienţilor este deranjantă.
Una din temerile multor pacienţi, atunci când vine vorba de verificarea unui diagnostic sau a unui tratament, este că medicul curant se va supăra.
Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara atrag atenţia că solicitarea unei a doua opinii medicale este un drept al fiecărui pacient, prevăzut şi de legislaţie.
„Din păcate, puţini sunt cei care iau în considerare această posibilitate, de a cere şi de a obţine o opinie medicală suplimentară faţă de cea primită la consultul primar”, susţin reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara.
Potrivit medicilor de la „Victor Babeş”, „second opinion”, aşa cum se mai numeşte această reverificare a diagnosticului iniţial, ar trebui recomandată chiar de către medicul care a enunţat primul diagnostic, mai ales în cazul unor boli grave, a unei afecţiuni complexe sau în cazul în care există neclarităţi în ceea ce priveşte determinarea bolii.
„Niciun medic nu ar trebui să se opună obţinerii unei a doua opinii sau să îi explice pacientului că nu are rost să o solicite pentru că oricum nu va afla nimic în plus.
Dimpotrivă, o asemenea cerere ar trebui încurajată. Motivele pentru care pacienţii privesc, de multe ori, cu suspiciune primul diagnostic ţin cont atât de severitatea bolii, de speranţa că poate medicul s-a înşelat sau afecţiunea nu este atât de gravă, cât şi, nu de putine ori, de comunicarea nu foarte clară sau directă a diagnosticului, făcută de către medicul curant”, explică Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara.
În unele cazuri se întâmplă ca pacientul să creadă că poate într-o altă unitate sanitară există un tratament experimental, de care primul medic nu a aflat încă sau pur şi simplu nu îl poate administra.
„Trebuie să spunem că, practic, second opinion poate, până la urmă, să reprezinte pentru pacient certitudinea unui diagnostic corect. Pe de altă parte, în situaţia unor investigaţii imagistice, explicaţia dată de medicul radiolog este de cele mai multe ori tehnică şi sumară. Pentru că, dupa obţinerea rezultatului imagistic, ar trebui să aibă loc o discuţie foarte clară cu medicul care a recomandat CT-ul sau RMN-ul ori mamografia. Acesta ar trebui să îi explice pe larg pacientului ce diagnostic are şi care sunt paşii de urmat”, a mai explicat dr. Diana Manolescu.
La Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, obţinerea unei a doua opinii în cazul radiografiilor, a rezultatului CT sau RMN şi chiar a mamografiilor se poate face contracost. Reinterpretarea unei radiografii costă 30 de lei, a unui CT sau a unei mamografii costă 100 de lei, iar reinterpretarea unui RMN costă 200 de lei.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Cum explică doctorul Musta moartea unor tineri fără alte boli, în urma infectării cu SARS-CoV-2