O companie din Timişoara lucrează la dezvoltarea celor mai preformante drone din lume, Phantom 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O companie timişoreană de IT dezvoltă o tehnologie de ultimă oră împreună cu unul dintre cei mai mari furnizori de drone din lume.

Unul dintre cei mai mari producători de drone din lume, DJI, a lansat ultima versiune de drone comerciale, Phantom 4. Pe aceste drone s-a ataşat un sistem care este compus dintr-un procesor şi softul de pe el, alături de patru camere video, care ajută drona să ocolească obstacolele. Este ideal atunci când drona ajunge într-o zonă în care funcţionează GPS-ul. Acest software este scris la Timişoara, de către inginerii de la compania Movidius. 

„Acest sistem se uită constant în stânga, dreapta şi în jos, recunoaşte obiecte şi obstacole, pe care reuşesc să le evite, astfel încât să nu existe accidente. La nivel global, procesorul este proiectat la Timişoara şi Dublin, dar acest software este scris în totalitate la Timişoara. Am lucrat cu colegii de la DJI, din China, unde trebuia să meargă colegii mei din Timişoara”, a declarat Valentin Mureşan, managerul companiei Movidius.

Parteneriatul Movidius – DJI este o premieră pentru industrie, fiind pentru prima oară când sunt introduse sisteme avansate de ghidare vizuală drept funcţionalitate standard în dronele de larg consum.

Compania irlandeză Movidius şi-a deschis sediul la Timişoara în urmă cu zece ani. Iniţial au avut 50 de oameni, iar acum lucrează cu 90 de ingineri în software şi hardware.

„La nivel global, Movidius are 150 de angajaţi. Însă cel mai mare centrul de dezvoltare este la Timişoara. A fost primul centru din grup”, a mai spus Mureşan.

image

Parteneriat de succes cu Google

Movidius lucrează şi cu Google, împreună cu care au câteva proiecte. Cel mai cunoscut este Google Tango,  un prototip de telefon mobil care este în stare să estimeze distanţe ale obiectelor ce se află în spaţiul vizual al telefonului. Timişorenii lucrează, tot cu Google, la un prototip de cameră inteligentă, care reuşeşte să înveţe din ceea ce vede şi sesizează, să memoreze diferite situaţii şi momente din viaţă, de bucurie, recunoaşte de prieteni etc. 

„Este ca un asistent personal, care îşi dă seama fără să fie controlat de user, despre anumite situaţii din viaţa fiecăruia. Produsele la care lucrează Movidius alături de cei mai mari giganţi ai tehnologiei vor face ca produsele electronice mobile să devină autonome şi să posede inteligenţă artificială pentru a lua decizii în timp real, în cele mai diverse situaţii. Acest avans tehnologic va ajuta la rezolvarea, îmbunătăţirea şi eficientizarea problemelor specifice marilor aglomeraţii urbane şi nu numai: trafic, poluare, comunicaţie, eficientizarea rutinelor în general, şi implementarea conceptului de Smart City”, a afirmat Valentin Mureşan.
 

Movidius continuă să îşi mărească echipa de la Timişoara, urmând să angajaze şi alţi ingineri. „Pentru noi, talentul este important. Nu angajăm aşa mulţi ca alţii, dar cu siguranţă îi atragem pe cei mai talentaşi dintre IT-iştii din Timişoara”, a completat Mureşan. 


Movidius a investit în acestă afacere peste 40 de milioane de dolari. Compania are sediul în Silicon Valley şi centre de dezvoltare la Timişoara şi Dublin.


Citiţi şi:

Românii din spatele motorului Google: în Timişoara se lucrează la proiectul care va schimba conceptul de „smartphone“
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite