Noua morgă de la Timişoara arată ca în serialul „CSI Crime şi Investigaţii”. Imagini şocante cu tărâmul morţii, înainte de lucrările de reabilitare FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia de Prosectură a Spitalului Judeţean din Timişoara a fost modernizată în urma unei investiţii în valoare de 365.000 de euro.

Subsolul Spitalului Judeţean din Timişoara era un loc al groazei. Nimeni nu-şi dorea să ajungă acolo, însă medicii care lucrau acolo nu aveau încontro. Condiţiile erau de neînchipui! Se ajungea acolo prin nişte coridoare întunecate. Cadavrele erau ţinute în două încăperi, aşa-zise le camere frigorifice. Uneori erau aşa de multe cadavre, încât pur şi simplu nu aveau unde să le mai pună. Sistem de ventialaţie nu exista, ca atare se poate închipui cum se putea respira... Sala de necropsie/autopsie arăta ca în filmele horror. Existau două mese de piatră, asemănătoare cu cele din pieţele agricole. 

„Îndrăznesc să spun că înainte arăta groaznic aici. Erau două mese de piatră, care existau zeci de ani. Asta am avut, a trebuit să ne descurăm cu ce am avut. Asta este! Nu exista faianţă pe pereţi. Nu erau condiţii pentru epoca actuală, pentru o necropsie civilizată. Nu aveam nici sistem de ventilaţie. Sistemul de iluminat era extrem de deficitar în trecut...

Oricum necropsia este un eveniment neplăcut, pentru toată lumea. Se desfăşurau în nişte condiţii care erau departe de ceea ce trebuia să fie un serviciu de prosectură şi o sală de autopsie dintr-un oraş mare, dintr-un spital clinic. Unde mai pui că vin şi studenţii în timpul anului univeritar, să asiste la autopsie, trebuie să stea şi ei în nişte condiţii civilizate”, a declarat Alice Dema, şefa Serviciului de Prosectură de la Spitalul Judeţean Timişoara. 


GALERIE FOTO Morga de la Spitalul Judeţean din Timişoara înainte de reabilitare

Loc de muncă civilizat la subsolul spitalului
 

image

Timişoara are acum o morgă la nivel european. Procesul de transformare a acestui spaţiu într-unul demn de secolul al 21-lea a durat aproximativ 8 luni de zile. 250 de mii de euro au fost investiţi în modernizarea construcţiei de la Spitalul Judeţean. Alte 115 de mii de euro, bani de la Ministerul Sănătăţii, au fost cheltuite pentru aparatura cu care este acum dotată morga.

„Poate nu vi se pare astăzi ceva ieşit din comun, având în vedere ceea ce vedem prin filme, cum ar trebui să arate o secţie de prosectură. Dar dacă aţi fi văzut-o acum şapte-opt luni de zile, puteaţi să realizaţi ce înseamnă să modernizezi şi să te adaptezi la medicina din 2016. Avem acum o unitate ce corespunde cerinţelor europene, cu care Spitalul Judeţean se mândreşte. Am ajuns să intrăm în normalitate şi putem spune că facem parte, ca unitate de prosectură, în Uniunea Europeană”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

image

„Avem o sală de necropsie ce vedeţi în filme"

În urma lucrărilor de modernizare, morga de la Spitalul Judeţean a fost transformată în totalitate. Absolut totul este înnoit. Sala de necropsie arată acum ca în îndrăgitul serial „CIS Crime şi Investigaţii”.

„Avem o sală de necropsie ce vedeţi în filme. Cadavrul este adus cu tărgile speciale, care au fost cumpărate tot cu această ocazie a dotării cu mobilier a Serviciului de Prosectură. Este plasat pe masa de autopsie. Avem aceste instrumente, sunt sigură că aţi văzut şi aşa ceva în filme. Este trusa cu care noi ne descurcăm. Mesele sunt speciale, au un sistem de ventilaţie inclus, chiuvetă, sistem de spălare, de scurgere, măsuţă pentru instrumente, toate facilităţile care ne permit să efectuăm o necropsie, de la cap până la torace, abdomen sau necropsii parţiale. Asta se întâmplă în această sală. Se fac autopsiile, ulterior se restaurează minim cadavrul, pentru predarea cadavrelor aparţinătorilor”, a explicat Alice Dema.

image

Au fost schimbate şi modernizate şi echipamentele necesare din sala de pregătire a cadavrelor înainte de a fi predate familiilor. 
 

„În orice morgă, trebuie să existe sala de pregătire a cadavrelor înaintre de a fi eliberate familiilor. Sunt nişte mese, care pot fi glisate, sunt nişte duşuri, se poate spăla cadavrul, se pregăteşte, se îmbracă, se cosmetizează. Aşa cum spune legea, trebuie să predăm cadavrele îmbălsămate, îmbrăcate, cosmetizate. Exită o sală în care se petrece acest lucru. Este prevăzută cu un sistem de ventilaţie, pentru că se lucrează cu formol”, a mai spus Alice Dema.

image

Frigidere pentru depozitarea cadavrelor

Trei frigidere cu câte trei locuri fiecare şi un congelator, necesare unui serviciu de anatomie patologică modern. „Sunt figidere moderne, normale pentru un serviciu de anatomie patologică din epoca actuală. Sunt figidere de care este nevoie în orice serviciu de prosectură. Înainte nu avam frigidere. Aveam nişte încăperi frigorifice, unde era foarte greu să păstrăm atâtea cadavre, mai ales cum ne confruntăm luni, după un week-end, când ajung aici până la 15 cadavre. Mai funcţionează şi camerele respective, aici avem zece locuri la frigidere, dar mai avem nevoie de spaţii”, a încheiat Dema. 

image


 

Tot subsolul Spitalului Judeţean, rezervat morgii, a fost modernizat. Serviciul de prosectură fost dotat şi cu mobilier modern. Există o încăpere în care se depozitează rezervele de ţesut care rezultă în urma prelevării. Acestea trebuiesc păstrate timp de trei luni.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite