Motiv de făloşenie în Banat: Timişoara are unul dintre cele mai frumoase centre istorice din ţară. Primarul Robu a inaugurat proiectul înainte de a fi gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişorenii au încă un motiv să fie făloşi. Pietrarii maramureşeni plecaţi în vară să-şi strângă fânul s-au întors în Timişoara, unde au terminat de pavat cele 10 străzi şi patru pieţe din cartierul Cetate, rezultând unul din cele mai frumoase centre istorice din ţară. Unul din cei mai făloşi timişoreni, primarul Nicolae Robu a inaugurat proiectul cu fast, înainte ca proiectul să fie declarat oficial închis.

După doi ani în care centrul Timişoarei a fost spart, după mulţi nervi, afaceri ruinate şi multe controverse, centrul istoric al oraşului este aproape finalizat. Au fost terminate lucrările de schimbare a reţelelor de utilităţi şi de pavare a patru pieţe şi a străzilor pietonale, rămânând de finalizat pentru anul viitor lucrările de punere în valoare a descoperirilor arheologice şi unele finisaje. Pentru a marca finalizarea proiectului, obligatorie la 31 decembrie 2015 astfel încât să nu se pierdă banii europeni, primarul Nicolae Robu a decis să inaugureze centrul istoric încă neterminat.

La inaugurare au răsunat cântece de fanfară, melodiile trupei Peregrini, şi ritmurile unei trupe de toboşari. Inaugurarea a fost animată şi de câţiva tineri care făceau jonglerii şi pictori veniţi să îndure frigul pentru a-i încânta pe cei prezenţi, cei mai mulţi angajaţi ai primăriei şi membri PNL. Chiar şi cu proiectul încă nefinalizat, lucrările de reabilitare a cartierului Cetate îi aduc Timişoarei unul din cele mai frumoase centre istorice din ţară, semănând cu zonele istorice din Occident. Nu toţi sunt, însă, mulţumiţi de proiect, câteva persoane prezente la inaugurarea din Piaţa Libertăţii arătându-şi nemulţumirea faţă de primar şi de modul în care a fost transformată Piaţa Libertăţii. Pe această temă s-a iscat şi o discuţie aprinsă între cetăţeni.



Un mare minus al centrului istoric îl reprezintă clădirile lăsate în paragină. Primarul Nicolae Robu a spus că aici nu  se poate interveni pentru reabilitare, fiind vorba de proprietăţi private. Edilul a spus că legea le permite poliţiştilor locali să aplice amenzi, dar măsura nu dă rezultate. Nicolae Robu a atras atenţia că odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, proprietarii care îşi lasă clădirile în paragină vor fi impozitaţi drastic, taxele pentru proprietăţile neîngrijite crescând de cinci ori.

Lucrările la centrul istoric al Timişoarei au costat aproximativ 10 milioane de euro, mare parte bani europeni nerambursabili şi proiectul a fost realizat de firma Romprest. Lucrările de punere în valoare a vestigiilor arheologice care au mai rămas de făcut şi care sunt realizate de firma Corint vor fi suportate din bani de la bugetul local, proiectul cu fonduri europene permiţând ca lucrările nefinalizate să fie terminate cu banii primăriilor. 





Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite