Judecătorul care l-a arestat pe un profesor prins cu şpagă despre cumpărarea examenelor: „În final va duce la colapsul moral al societăţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Aritoni FOTO Facebook

Tribunalul Timiş a redactat motivarea sentinţei prin care un profesor de la Universitatea de Vest din Timişoara a fost arestat după ce a fost prins în flagrant luând mită de la trei studenţi 900 de lei. Judecătorul care l-a arestat pe Ovidiu Aritoni a arătat pericolul pe care îl prezintă corupţia în mediul academic. Într-un final, Curtea de Apel l-a lăsat pe profesor în libertate sub control judiciar.

Un preparator de la Facultatea Matematică-Informatică a Universităţii de Vest din Timişoara, prins în flagrant săptămâna trecută în timp ce primea bani pentru a-i trece pe studenţi un examen a fost arestat pentru 30 de zile. În sentinţa de arestare, se arată că promovarea pe baze „financiare”  a examenului susţinut cu profesorul Aritoni „era deja o cutumă în rândul studenţilor, care cunoşteau inclusiv cuantumul pretenţiilor”. În apărarea sa, profesorul a arătat că banii primiţi de la studenţi nu sunt pentru promovarea examenului, ci pentru „meditaţii”. Argumentul nu a ţinut, însă, în faţa judecătorului care a pronunţat decizia de arestare, cu o motivare devastatoare.

„Firescul cu care inculpatul consideră că ceea ce a făcut este doar lipsit de etică, îndreptăţeşte instanţa să considere că acesta nu realizează dimensiunea infracţională a faptelor sale, pe care le consideră, aproape ironic, ca un ajutor dezinteresat dat studenţilor”, a arătat judecătorul. Potrivit magistratului, abordarea directă a studenţilor, pe diferite căi, dar şi consacrarea sa în rândul studenţilor ca un profesor care ia mită a determinat instanţa să creadă că flagrantul este doar vârful icebergului.

„Neîndoielnic că decizia de arestare, raportat la sumele mici de bani, aproape derizorii, primite, poate ridica semne de întrebare din punctul de vedere al proporţionalităţii măsurii, dar instanţa consideră că, în acest caz, în balanţă sunt interesul inculpatului de a fi cercetat în stare de libertate, şi interesul general al societăţii, care se vede în situaţia de a tolera un învăţământ superior tarat, prin promovarea unui sistem de evaluare şi promovare profund viciat. Transformarea promovării examenelor, dintr-o evaluarea corectă şi obiectivă a cunoştinţelor, într-un sistem care are la bază principiul cererii şi ofertei financiare va duce, în final, la colapsul moral al întregii societăţi”, se mai arată în sentinţa Tribunalului Timiş.

Sentinţă schimbată de Curtea de Apel

Judecătorul care l-a arestat pe profesorul de la Universitatea de Vest a mai arătat că lipsa de reacţie a instituţiilor statului în cazurile de corupţie din universităţi, „va generaliza corupţia în învăţământul universitar până la un nivel la care daunele nu vor mai putea fi cuantificate”. Deloc de neglijat, consideră judecătorul, este şi semnalul dat studenţilor care ar „îndrăzni” să reclame acte de corupţie în mediul universitar. „Nu lipsit de importanţă este şi semnalul care s-ar da studenţilor, mai ales celor cărora au curaj să arate cu degetul faptele de corupţie din rândul cadrelor didactice, prin judecarea în stare de libertate a inculpatului; aceştia ar fi descurajaţi să ia atitudine şi, mai grav, s-ar complace în situaţia de a obţine recunoaşterea nu în baza meritelor personale ci doar în baza contribuţiei financiare”, se mai arată în sentinţa Tribunalului Timiş. Decizia Tribunalului Timiş a fost schimbată la Cuurtea de Apel, unde judecătorii au dispus eliberarea sub control judiciar. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite