FOTO Timişoara, oraşul graffiti-urilor legale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Graffiti de la Street Art 2012. FOTO: Vali Silaghi
Graffiti de la Street Art 2012. FOTO: Vali Silaghi

Primăria Timişoara a găsit o soluţie cel puţin ciudată pentru rezolvarea problemelor legate de „mâzgălirea“ clădirilor: vor fi amendaţi proprietarii. În oraş sunt, însă, şi multe creaţii de artă stradală făcute legal.

Sute de proprietari au fost notificaţi să-şi cureţe clădirile de graffiti, iar potrivit unei hotărâri de consiliu local în vigoare ar trebui să fie sancţionaţi dacă nu se conformează, deşi cei care ar trebui să plătească sunt aşa-zişii artişti. În majoritatea cazurilor de clădiri "mâzgălite" din statistica Poliţiei Locale (câteva sute), este vorba de "semnături", fără valoare artistică şi fără prea multe legături cu ceea ce ar trebui să însemne de fapt un graffiti.

Pe de altă parte, în Timişoara are loc, de trei ani, Festivalul Internaţional de Graffiti, un eveiment în timpul căruia artişti stradali din toată lumea pot picta, legal, în diferite zone din oraş, cu permisiunea proprietarilor zidurilor "ţintă", fie că este vorba de zone publice sau de clădiri private. Ediţia 2013 a Street Art a avut loc în săptămâna care tocmai s-a încheiat. Evenimentul este organizat este organizat din dorinţa de a promova importanţa şi rolul acestei forme creative de exprimare, iar la ediţia din acest an au participat artişti din România, Croaţia, Elveţia, Franţa, Ungaria şi SUA. Atât la ediţiile precedente, cât şi la cea din acest an, "grafferii" au înfrumuseţat atât locuri publice din oraş, cât şi spaţii închise, cum ar fi parcarea subterană de la mall. 

În plus, artiştii stradali timişoreni au "liber la creaţie" în pasajul rutier din spatele Catedralei Mitropolitane, lângă Podul Traian dinspre Piaţa Maria. În urmă cu câţiva ani, un tânăr artist timişorean, Flaviu Roua, a "bătut" holurile Primăriei luni întregi pentru a obţine permisiunea de a "picta" legal în respectivul pasaj rutier. Un alt loc în care graffiti-ul a fost permis este Cazarma U, însă, recent, tencuiala a fost îndepărtată de pe bătrâna clădire din Piaţa Unirii, iar desenele au dispărut şi ele.

Citeşte şi:

Street Art la Iulius Mall. Un perete din parcarea subterană va fi desenat cu graffiti de artişti din şase ţări

Graffiti se poate face legal în Timişoara, dar vandalii îi calcă în continuare pe nervi pe locuitorii oraşului

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite