FOTO Studenţii şi-au petrecut noaptea în amfiteatrul Universităţii de Vest din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii protestează faţă de finanţarea precară a învăţământului şi doresc o mai bună reprezentare în fonduri decizionale ale universităţilor.

În jur de 70 de studenţi de la Universitatea de Vest din Timişoara şi-au petrecut noaptea de marţi spre miercuri într-un amfiteatru al UVT. Ei au protestat faţă de slaba finanţare a educaţiei. 

„Am fost toată noaptea în universitate. 70 de studenţi nu au închis un ochi toată noaptea. În amfiteatru o să fim mai multe zile. Trei, patru, o săptămână, cât va fi nevoie. În fiecare zi, de la 8.00 seara, o să avem dezbateri. Poate veni oricine. Sperăm să ni se alăture cât mai multe persoane pe parcurs, de aceea astăzi o să mergem pe la cursuri să discutăm cu studenţii”, a spus Vlad Cherecheş, vicepreşedintele Alianţei Naţionale a Organziaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), citat de Mediafax.

Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, este alături de studenţii protestatari.

„Suntem alături de studenţii noştri, precum şi de cei din întreaga ţară, în rezolvarea unor deziderate comune. Ne dorim acel procent de 6% din PIB pentru educaţie, îl considerăm absolut necesar pentru viitorul educaţiei româneşti şi al tinerilor noştri. Am ieşit de nenumărate ori public, dar şi în întâlnirile de lucru la nivel de organisme decizionale, cu această solicitare. Nu este o problemă uşor de rezolvat, dar împreună avem mai multe şanse. Demersul studenţilor apare la momentul oportun, dat fiind că în Raportul de Convergenţă 2015-2018,  al Guvernului, publicat în luna aprilie a acestui an, se face referire la o creştere extrem de lentă a procentului din PIB acordat educaţiei, care ar ajunge la 3% abia în anul 2060.", a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest.

Marilen Pirtea mai spune că pentru Universitatea de Vest din Timişoara studenţii reprezintă în mod permanent un partener extrem de serios şi profesional, iar creşterea aportului lor în luarea deciziilor ar fi binevenită:

"La UVT colaborăm foarte bine cu reprezentanţii studenţilor, acolo unde cadrul legislativ ne permite acest lucru. Legislaţia trebuie schimbată în sensul acordării unui aport mai mare studenţilor în activitatea administrativă a universităţilor. În fond, vorbim despre tineri bine pregătiţi, în domenii dintre cele mai diverse, capabili să ia decizii importante cu privire la propriul viitor. Avantajul major în cooptarea studenţilor în forurile decizionale constă în faptul că aceştia pot da feedback «la firul ierbii», sprijinind astfel universitatea să crească în mod constant calitatea proceselor didactice şi administrative. Pentru a obţine cât mai multe dintre revendicări, studenţii trebuie să le adreseze direct decidenţilor ce pot da curs acestora: Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul de Finanţe, Guvern”.

Miercuri dimineaţa, zeci de studenţi au protestat în faţa Prefecturii Timiş.

Acţiuni de acest gen au avut loc în trei universităţi din ţară: Universitatea de Vest, Universitatea Maritimă din Constanţa şi Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Conform paginii lor Facebook al ANOSR, alte centre universitare sunt aşteptate să se alăture mişcării de „occupy!”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite