FOTO Premieră în Banat: monument în amintirea şvabilor, ridicat în comuna Cenad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monument pentru şvabi în Cenad FOTO Ştefan Both

Monument pentru cei aproximativ 22.500 de germani, care au locuit în decursul timpului la Cenad, şi care şi-au pus amprenta asupra localităţii.

Anul acesta se împlinesc exact 250 de ani de la imigrarea coloniştilor germani în comuna bănăţeană Cenad. Cu această ocazie, Asociaţia Şvabilor din Cenad emigraţi în Germania a realizat un monument al Recunoştinţei pentru germanii care au trăit în localitate. Cei aproximativ 22.500 de germani, care au locuit în decursul timpului la Cenad, şi-au pus amprenta asupra localităţii. Obeliscul, ridicat în faţa bisericii catolice, a fost dezvelit ieri în prezenţa oaspeţilor din Germania.

“Slăvirea şi pomenirea strămoşilor este o verigă în lanţul care leagă trecutul de viitor. Acest lucru este specific tuturor popoarelor, din toate timpurile. Strămoşii au dat totul, au jertfit totul: bunăstare, fericire, viaţa pentru un ideal. Strămoşii nu mor! Ei continuă să trăiască în paginile istoriei, în slujbele bisericeşti, în marmura rece, în moştenirea lăsată şi în inimile urmaşilor. Acest obelisk se vrea a fi un semn al iubirii şi recunoştinţei din partea acelora, care şi azi le mai poartă numele şi le duc dorul”, a declarat Pauline Huschitt, preşedintele Asociaţiei Şvabilor din Cenad emigraţi în Germania.

Este primul asemenea monument din Banat, prin care se aduce recunoaştere şvabilor care şi-au adus contribuţia la înflorirea unei localităţi. 


“Această minoritate a contribuit esenţial la dezvoltarea localităţii de-a lungul celor 250 de ani. Şi-a pus amprenta asupra a tot ce înseamnă rigurozitate şi corectitudine. Din păcate, marea parte a acestei minorităţi a emigrat înainte de 1989, lăsându-şi în urmă agoniseala de-o viaţă pe sume derizorii primite din partea statului. Mai mult, au fost nevoiţi să îşi cumpere emigratea prin plata sumei de 8.000 de mărci către autorităţile române de atunci. Respectul pentru această minoritate se va păstra încă mulţi ani de acum înainte, iar acest obelisc trebuie să amintească şi generaţiilor viitoare de prestigiul şi valoarea de care s-au bucurat aceşti oameni”, a spus Nicolae Crăciun, primarul comunei Cenad. 

La eveniment a vorbit şi cunoscutul istoric timişorean Ioan Haţegan, el chiar fiind născut la Cenad. Acesta a făcut referire la câteva aspect inedited din istoria Cenadului, şi a dat vestea că lucrează la realizarea celei mai vaste monografii a localităţii de la graniţa cu Ungaria. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite