FOTO INEDIT Turneul actorilor ambulanţi de la „Reichs-Theaterzug” în România din perioada nazistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teatrul „Reichs-Theaterzug” în România FOTO willypragher.blogspot.ro
Teatrul „Reichs-Theaterzug” în România FOTO willypragher.blogspot.ro

Imagini inedite realizate de celebrul fotoreporter Willy Prager, în anul 1942, cu teatrul ambulant „Reichs-Theaterzug”, aflat în turneu prin România.

Noi fotografii inedite realizate de Wilhelm (Willy) Alexander Pragher, au fost postate pe blogul willypragher.blogspot.ro

Este vorba de un fotoreportaj realizat în 1942, cu teatrul ambulant „Reichs-Theaterzug”, care se afla într-un turneu în România. 

Conform informaţiilor trecute pe portiera autobusului cu care călătoreau actorii germani, în România au existat două turnee: între 15.05-26.10.1941 şi 27.04-15.07.1942.

Imaginile surprinse de Willy Prager în România sunt din anul 1942, însă locul în care au fost realizate nu este certă. Pe blogul dedicat fotografului apare cu semnul întrebării: „Bukarest”. 

Teatrul „Reichs-Theaterzug” a trecut însă prin toate oraşele mari locuite de comunitatea germană, atât în Banat cât şi Transilvania. Se ştie că „Reichs-Theaterzug” a susţinut reprezentaţii şi la Timişoara şi Reşiţa. 

Teatrul „Reichs-Theaterzug” în România FOTO willypragher.blogspot.ro

„În 1933, proaspătul Ministru al propagandei Publice din Germania, Paul Joseph Goebbels, a început <sincronizarea> culturii, acţiune prin care artele trebuiau, la unison, să exprime ţelurile politicii naziste. Astfel, a fost creată o Cameră a Culturii (compusă, la rândul ei, din mai multe camere: a filmului, a muzicii, a teatrului, a presei, a literaturii, a artelor frumoase şi a radioului) care superviza şi coordona toate faţetele culturii germane. În afară de structurile obişnuite dar adaptate noilor cerinţe, a apărut, cu timpul şi - mai ales - în preajma celui de-al doilea Război Mondial, necesitatea propagării culturii ajustate în toate locurile unde se aflau germani, inclusiv în rândul celor trimişi departe de casă. Aşa a apărut, în 1934,  Reichs-Theaterzug, un teatru ambulant care a făcut turnee prin Germania în perioada ianuarie 1934 - august 1939”, scrie blogul willypragher.blogspot.ro.

Teatrul „Reichs-Theaterzug” în România FOTO willypragher.blogspot.ro

Cum, cu toate performanţele sale, radio-ul era limitat atât din punct de vedere teritorial, cât şi al exprimării - imaginea conta foarte mult atunci când era vorba despre propagandă -, în noiembrie 1939, Reichs-Theaterzug a început să circule prin Europa. 

„Sub sloganul <Putere prin bucurie>, teatrul ambulant prezenta publicului preponderent german spectacole de toată mâna, dar mai ales, desigur, de divertisment: vodeviluri, comedii bulevardiere, reviste”, mai scrie pe blogul dedicat lui Willy Pragher.
 

Teatrul „Reichs-Theaterzug” în România FOTO willypragher.blogspot.ro

Turneul din anii 1939-1942 a cuprins Germania, Polonia, Danemarca, Belgia, Franţa, Olanda, România, Ungaria, Cehia (Protectoratul Boemiei şi Moraviei), Ucraina şi regiunea Caucazului. 

Fotograful Willy Pragher a lăsat în urmă aproximativ un milion de fotografii, în jur de 6.000 de negative pe sticlă, 27.000 de diapozitive, 110.000 de fotografii (pozitive) pe hârtie şi câteva sute de mii de negative de film.

Citiţi şi:

FOTO Imagini inedite cu Piaţa Unirii şi centrul Timişoarei din primăvara anului 1937, surprinse de fotograful german Willy Pragher

Fotoreportaj de excepţie realizat în anul 1944, la Lovrin. Cum arăta serbarea elevilor germani de Şcoala „Banatia“ din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite