FOTO Fabrica lui Moş Crăciun de la Gottlob încearcă să supravieţuiască în faţa „chinezismelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica de globuri din judeţul Timiş, cel mai mare producător de brazi artificiali din România, încearcă să supravieţuiască concurenţei produselor „Made in China”.

Au apus vremurile bune de la Fabrica lui Moş Crăciun, de la Gottlob (judeţul Timiş). Deschisă în 1997 de grupul de firme contolată de societatea italiană Dario Moranduzzo spa, cu sediul în Florenţa, fabrica de globuri şi ornamente de Crăciun, suferă din cauza chinezismelor care au invadat piaţa. În perioada de vârf, înainte de criză, fabrica de la Gottlob avea 250 de angajaţi. Astăzi mai lucrează în cele trei hale de la marginea comunei timişene doar 20 de muncitori.

La început a mers foarte bine. S-au făcut angajări de personal tot timpul. Se lucra în trei schimburi, aşa de multe comenzi aveam. 60% dintre produse mergeau la export, în Italia, Bulgaria şi Ucraina, iar 40% se ducea pe piaţa internă”, a spus Lucian Bartalics, administratorul Fabricii lui Moş Crăciun de la Gottlob.

Fabrica de la Gottlob realizează globuri, betele, figurine cu personaje biblice, produse personalizate, iar astăzi este cel mai mare producător de brazi artificiali din România. Din păcate lucrurile sunt schimbate, iar atmosfera de preajma sărbătorilor de iarnă este ca mai tristă ca niciodată.

Acum lucrurile sunt foarte schimbate. Mai avem doar 20 de angajaţi. Am pierdut şi piaţa externă. 95% producem pentru România. Ce mai lucrăm pentru străinătate este doar în Italia”, a mai declarat Lucian Bartalics (foto).



Necazul vine de la produsele “Made in China” care au invadat România, ca de altfel întreaga Europă.

Nu ştim cum reuşesc să facă produse atât de ieftine. Este imposibil să concurăm cu ei. Probabil că plătesc şi foarte puţin bani angajaţilor. Nu ne putem pune cu ei. Tot ce ne rămâne de făcut este să ne fidelizăm clienţii, care să pună preţ pe calitate”, a explicat Bartalics.

image

Vând pentru 200 de magazine mari

În România, fabrica Moranduzzo distribuie produsele realizate în peste 200 de magazine: Metro Cash&Carry, Selgros Cash&Carry, Real, Auchan, Kaufland, Mr. Bricolage.



Fabrica mama din Italia are o experienţă vastă în domeniul producţiei de ornamente de Crăciun. Compania a fost pusă pe picioare în 1946, în regiunea Toscana, iar de atunci tradiţia a fost continuată de familia Moranduzzo.

Împărăţia copiilor la fabrica Moşului

Fabrica de la Gottlob este luată cu asalt de copii în perioada sărbătorilor de iarnă. Vin copii de la grădiniţe şi şcoli, însoţiţi de învăţători şi profesori, din judeţele Hunedoara, Arada, Caras-Severin şi Timiş. A devenit o veritabilă atracţie turistică. Copiii vin la Fabrica lui Moş Crăciun să vadă cu lucrează “spiriduşii”, pentru ca ei să aibă cu ce împodobi bradul.

“Copii continuă să vină în număr mare. Vin cu autocarele. Din păcate, pentru că nu mai suntem nici noi aşa de mulţi, ne este din ce în ce mai greu. Trebuie să stea mereu cineva cu vizitatorii, e totuşi o fabrică. Dar nu renunţăm la această acţiune tradiţională. Deşi se crede că lucrăm doar iarna, activitatea de la fabrică este pe tot anul”, a mai declarat Lucian Bartalics.



Şi anul acesta au fost înscrişi pentru vizită, în perioada 15 noiembrie-10 decembrie peste 4.000 de copii.

Trei hale de producţie

Vizitatorii sunt conduşi în halele de producţie. În prima hală pot vedea cum sunt realizate figurinele din scene biblice specific sărbătorilor de Crăcium. Există o hală în care se face beteală, pangli colorate, dar şi brazi artificiali. De altfel, cu toţii pleacă cu o beteală cadou din partea Moşului. În cea de a treia hală se fac globurile, de toate formele, culorile şi mărimile.



Înscrierile se fac accesând site-ul www.fabricaluimoscraciun.ro, acolo unde se pot descoperi idei de decoraţiuni, cum se fac ornamente, cum se confecţionează felicitări şi cum se prepară cele mai delicioase reţete de dulciuri de sărbători, recomandate chiar de doamna Crăciun. Fabrica are pagină şi pe Facebook.

Citiţi şi:

FOTO Singurul cinematograf comunal din România se deschide în "capitala" lubeniţei, Gottlob

image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite