FOTO Expoziţie spectaculoasă a Muzeului Terorii de la Budapesta, deschisă la Bastionul Therezia din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişorenii care vizitează expoziţia deschisă la Salonul Vega din Bastionul Therezia vor putea retrăi momentele importante ale Revoluţiei din 1989 cât şi cele din perioada comunistă.

Expoziţia “Zidul tăcerii” aduce în faţa timişorenilor momentele care au dus la căderea ultimului regim comunist din fostul bloc est-european. Evenimentul marchează cei 25 de ani de la Revoluţia din România, începută la Timişoara în decembriue 1989.

Expoziţia a fost adusă de la Muzeul Terorii din Budapesta de europarlamentarul László Tőkés, omul în jurul căruia s-a aprins flacăra Revoluţiei din Timişoara. Este singura expoziţie organizată la nivel occidental la Timişoara cu ocazia comemorării revoluţiei. De altfel, expoziţia intinerantă va ajunge şi la Bruxelles cât şi în mai multe capitale din Europa.

Fotografiile aduse de la Budapesta surprind România încă din perioada instalării comunismului, până la prăbuşirea lui. Imaginile au fost expuse pe ziduri construite special, precum un labirint, în Salonul Vega al Societăţii Timişoara.

“În cursul istoriei post-decembriste, evenimentele din decembrie 1989, de la Timişoara, au născut două linii narative distincte. Una română şi una maghiară. Dincolo de asta, importantă este solidaritatea care i-a legat atunci pe oameni şi cea care continuă să îi lege pe cei care au fost implicaţi activ în evenimentele din timpul Revoluţiei. Unii fără de alţii nu ar fi fost posibilă victoria revoltei populare şi a Revoluţiei din Timişoara. Maghiarii, în calitate de cetăţeni loiali ai României, au avut propriul rol în izbucnirea Revoluţiei. Este important ca, în spiritul solidarităţii, să ne regăsim unii pe alţii, pentru a dobândi o viziune diferenţiată, dar unică, despre revolta şi Revoluţia de la Timişoara care a izbucnit din această revoltă”, a declarat László Tőkés.

Expoziţia prezintă cu lux de amănunte ceea ce s-a întâmplat la Biserica Reformată din Piaţa Maria.

Cei prezenţi la inaugurare au concluzionat că analizarea Revoluţiei din decembrie 1989 necesită luciditate şi detaşare, însă este important să se amintească ce s-a întâmplat în jurul pastorului Tőkés, să nu se uite momentul istoric care a generat evenimentele din 17 decembrie, atunci când firele narative ale românilor şi maghiarilor s-au reunit.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite