FOTO Centru hipic de lux de milioane de euro, la Herneacova. Este cea mai modernă bază ecvestră din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O localitate aflată pe dealurile din Timiş, la 30 de kilometri de Timişoara, a reînviat datoriotă iubitorilor de cai. Complexul hipic oferă condiţii pentru cabaline ca în occident

Văzând ce s-a realizat la Herneacova, o localitate uitată de lume pe dealurile Recaşului, îţi vine să exclami: “Se poate şi în România!”. Este adevărat că pentru asta e nevoie de mulţi bani, însă şi de pasiune.

Meritele aparţin milionarului Georgică Cornu şi nu e puţin lucru să transformi o localitatea de pe dealurile Recaşului într-o zonă turistică. Şi totul datorită unui centru de chitaţie unic pe meleagurile noastre.

Baza Hipică de la Herneacova este fără îndoială cea mai modernă din ţară. A costat peste 2 milioane de euro. Pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi, s-a ridicat un veritabil palat al cabalinelor. Totul realizat după planuri care respectă cerinţele occidentale. 
 

Complexul, care are o arhitectură spectaculoasă: două tribune, iar o aşa zisa peluză se află după geamurile unui restaurant. Spectatorii pot să privească ce se întâmplă în arenă direct de la masă.
 

Manejul are sistem de ventilaţie modern, irigarea nisipului se face prin pardoseală (se evită astfel formarea prafului), are două căi de acces lateral şi una principală pentru cuplurile cai - călăreţ, două tribune cu scaune, posturi de comentatori.

Două arene şi în aer liber
 

Complexul are 40 de boxe individuale pentru cai, care trăiesc aici ca în Anglia, unde se ştie ce înseamnă respectul pentru aceste animale. Toate boxele sunt construite din lemn de esenţă tare şi ecologic. Există adăpători automate. Pardoseala boxei, moale şi elastică, este din covoare de cauciuc special destinate, facând extrem de uşoară igienizarea boxei. Manejul găzduieşte cai din diferite rase, în regim de pensiune.

image


Se poate vedea ce se întâmplă în arena direct de la restaurant


“Este o investiţie importanţă pentru judeţul Timiş. Un proiect complex pe care l-am monitorizat îndeaproape. Sunt convis că în timp, Baza de Agrement de la Herneacova va fi cel mai important punct de atracţie din vestul ţării”, a declarat Radu Lombonea, administratorul bazei de la Herneacova.

Am mai văzut vestiare moderne (cu duşuri), şelării, grupuri sanitare, spaţii pentru furajării, locaţii unde se ţin material pentru concursuri, birouri pentru arbitri şi loc special pentru potcovit. Există două arene şi în aer liber. Ambele sunt construite cu sistem de drenaj subteran şi beneficiază de iluminare nocturnă. 


De la lecţii de călărie, la concursuri

Arena este destinată atât competiţiilor de călărie cât şi cursurilor de echitaţie. Este dotat cu echipamente de sonorizare, atât la boxele cailor cât şi în cele două tribune, care au o capacitate de 400 de locuri. 

image

Spectatorii au la dispoziţie 400 de locuri în trbune


Lecţiile de călărie, pentru toate nivelurile, se predau individual, programul fiind deosebit de flexibil. Evoluţia cursanţilor poate fi urmărită de părinţi, prieteni sau însoţitori numai din tribune, spaţiul din arenă fiind destinat exclusiv pentru cal, elev şi antrenor. 

“Calul, ca şi omul simte cât de mult îl iubeşti, în plus în jurul cailor ai mereu câte ceva de făcut. Îmi place să pregătesc copii pentru probe de junior. Unul dintre ei, Vlad Cocioba,  a ajuns campion naţional şi vicecampion balcanic. Aici îi pregătesc şi pentru concursuri. I-am învaţat să sară şi îi pregatesc pentru a sări un anumit număr de obstacole în mod fluent”, a declarat Nicolae Dăscăliuc, unul din istructorii de la Herneacova.
 

image

Caii sunt îngrijiţi la Herneacova de antrenori devotaţi


“Hipismul este cea mai bună modalitate de relaxare. Echitaţia este o artă, iar calul, o fiinţă nobilă”, spune Olimpia Dan, care practică echitaţia de 23 de ani.

Pentru grupurile de călăreţi experimentaţi, turişti sau proprietarii de cabaline din pensiune, se organizează excursii călare sau cu trăsura, durata unei drumeţii fiind de la o oră până la o zi. 

Traseele feerice din zonă cuprind porţiuni de câmp deschis şi pădure, alternate cu trecerea unor obstacole naturale

Centrul de Echitaţie  organizează periodic concursuri de sărituri peste obstacole, cu participare naţională şi internaţională, precum şi antrenamente cu public.

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite